NOS Nieuws

Eurogroep: gesprekken met Athene liggen stil tot na referendum

'We wachten de uitkomst van het referendum af'

De eurolanden wachten de uitkomst van het referendum in Griekenland af voordat er weer wordt gesproken met Athene. Dat hebben de ministers van Financiën vanavond besloten tijdens een telefonische vergadering, zegt Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Verder praten heeft volgens hem op dit moment geen zin.

Dijsselbloem zegt dat ook de geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds, De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, niet meer onderhandelen met de Grieken tot na het referendum van aanstaande zondag. Dat heeft hij ook per brief aan de Griekse premier Tsipras laten weten.

De Griekse premier deed vandaag een nieuw voorstel richting de geldschieters. Tegelijkertijd maakte hij bekend aan het referendum van zondag vast te houden met het advies om 'nee' te stemmen.

Onveranderd

De eurolanden hebben kennisgenomen van de nieuwe voorstellen van Tsipras, zegt Dijsselbloem. Volgens hem is de politieke situatie niet wezenlijk veranderd. Dat in combinatie met het eerder afwijzen van de voorstellen en het aangekondigde referendum met een negatief advies van de Griekse regering, heeft ervoor gezorgd dat de eurolanden hebben besloten om de uitkomst van het referendum af te wachten.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel zei eerder al het referendum te willen afwachten.

Beurzen

Het nieuwe voorstel van Tsipras veroorzaakte vandaag optimisme bij beleggers. De Europese beurzen maakten een deel van het verlies van afgelopen dagen goed. De AEX eindigde 2,2 procent in de plus. De beurzen in Londen en Parijs kregen er respectievelijk 1,3 en 1,9 procent bij. De Duitse beurs, de DAX, sloot 2,2 procent hoger.

Op Wall Street trokken beleggers zich niet veel aan van het Griekse gesteggel. De Dow-Jonesindex stond iets voor de sluiting 0,7 procent in de plus en de Nasdaq 0,4 procent. Dat komt vooral door positief nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl