Een poster van het 'ja'-kamp wordt met graffiti bespoten

'Het is nu wel duidelijk dat bezuinigingen niet werken'

Linda (29) en Alexis (30) wonen in Griekenland. Ze leven in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Ze mailen ons deze week iedere dag hun verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge mensen.

Vandaag stelden we de vraag: waarom zou je 'nee' stemmen bij het referendum morgen?

Zowel Linda als Alexis gaan 'ja' stemmen, daarom hebben ze vrienden die 'nee' stemmen gevraagd de vraag te beantwoorden.

De Griekse Ermelinda Xheza

Er moet een deal komen die kan leiden tot groei en banen voor mijn generatie. Het is nu wel duidelijk dat bezuinigingen niet werken.

Anna Skourti

Linda vroeg het aan haar 28-jarige vriendin Anna.

Waarom stem je morgen 'nee'?

"Het is sowieso kiezen tussen twee kwaden. Of we nou voor of tegen stemmen, we blijven in een erg kwetsbare positie zitten." Ik heb gestudeerd aan de universiteit van Athene, maar ik heb al twee jaar geen baan. Belangrijker nog, ik geloof niet dat we uit de euro of Europa gaan. Een 'nee' betekent alleen dat we aan het IMF en de Europese Commissie kenbaar maken dat we een betere deal willen. Hun voorstel maakt mij alleen maar nog armer en is geen teken van solidariteit voor de Griekse bevolking."

"Europa moet inzien dat als Griekenland over deze crisis heen wil komen, er plannen gemaakt moeten worden die daadwerkelijk kunnen werken. Er moet een deal komen die kan leiden tot groei en banen voor mijn generatie. Het is nu wel duidelijk dat bezuinigingen niet werken."

Denk je dat het referendum gehouden wordt omdat de regering een betere deal wil of omdat ze steun van de bevolking zoekt op Europa te verlaten?

"Onze regering doet er alles aan om een betere deal voor ons te regelen. Ik ben teleurgesteld in onze vorige regering die alles maar accepteerde. Nogmaals, de vraag is niet of we uit de euro willen stappen. Ik snap dan ook niet waarom binnenlandse en buitenlandse media zulke propaganda bedrijven. Het referendum is bedoeld om nieuwe onderhandelingen af te dwingen en Griekenland een sterkere onderhandelingspositie te geven.

"Dus nee, ik denk niet dat er een geheime agenda is om ons uit de euro te krijgen. Daarom ben ik het ook niet eens met iedereen die 'ja' stemt. Op dit moment moeten we als Grieken één front vormen.

Anna Skourti
De Griekse Alexis Tsakanikas

Sommigen zien dit als een manier om hun wantrouwen en teleurstelling in de Eurozone te laten blijken. Ze voelen zich bedrogen door de Europese leiders.

Alexis

Alexis heeft de vraag neergelegd bij zijn vriendenkring.

"Uit principe vraag ik nooit wat anderen gaan stemmen, maar sommigen begonnen er zelf over en vertelden ook waarom. Een aantal vrienden zegt precies te weten wat een 'nee' betekent, anderen twijfelen maar willen de regering steunen of hun teleurstelling en verzet tegen de Europese politiek kenbaar maken."

"Sommigen denken dat een 'nee' leidt tot een betere deal en een einde maakt aan de bezuinigingen. Anderen zien dit als een manier om hun wantrouwen en teleurstelling in de Eurozone te laten blijken. Ze voelen zich bedrogen door de Europese leiders. Er zijn ook nog anderen die zeggen dat dit de enige keuze is die ze met een schoon geweten kunnen maken. Ze denken dat een 'nee' leidt naar een beter leven vol met trots en waardigheid voor alle Grieken."

"Ik hoop dat alle mensen, wat ze ook gaan stemmen, beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de uitkomst. Die verantwoordelijkheid kan je niet afschuiven maar rust altijd op je eigen schouders. We weigeren alleen ons hoofd te draaien en die verantwoordelijkheid te zien."

Deel artikel: