De leiders van de twee machtigste landen ter wereld ontmoeten elkaar vandaag in de Verenigde Staten. In zijn buitenverblijf ontvangt de Amerikaanse president Donald Trump zijn Chinese collega Xi Jinping. Hoog op de agenda: de Noord-Koreaanse dreiging.
Het regime van Kim Jong-un heeft de woede van Trump gewekt met een recente reeks raketproeven. Ook gaat Pyongjang door met de ontwikkeling van kernwapens, wat in strijd is met internationale regels.
Trump wil dat China meer zijn best doet om Noord-Korea in toom te houden. Maar het is de vraag of Trump dat gaat lukken. Xi Jinping heeft zijn eigen belangen in Noord-Korea.
Noord-Korea-expert Jean Lee begrijpt dat Amerika zich zorgen maakt. "Noord-Korea wordt vaak niet serieus genomen. Mensen zien het land als een karikatuur, als amusement. Maar ze hebben wel hele serieuze wapens", zegt Lee van het Wilson Centre. "Het land wil een intercontinentale raket ontwikkelen waarop ze een kernkop kunnen plaatsen die het Amerikaanse vaste land kan bereiken."
Het groeiende wapenarsenaal geeft Pyongyang bestaansrecht, zegt professor Andrei Lankov. "Het regime heeft maar één doel: ze willen erkenning. Met het nucleaire programma zorgen ze ervoor dat ze niet hetzelfde lot te wachten staat als Syrië of Irak en kunnen ze de rest van de wereld chanteren."
Maar het geduld van de VS met Noord-Korea raakt nu op. Volgens Rex Tillerson, minister van Buitenlandse Zaken is de diplomatieke aanpak met sancties van de afgelopen twintig jaar mislukt. Een mogelijke preventieve aanval op het communistische land ligt inmiddels op tafel.
Obama zou Trump juist hebben geadviseerd om via cyberaanvallen het nucleaire programma van Noord-Korea te ontregelen. Volgens The New York Times werden onder Obama Noord-Koraanse lanceerinstallaties gesaboteerd, waardoor 80 procent van de lanceringen mislukte.
Of Trump dat advies ten harte neemt, is niet duidelijk. De VS wil eigenlijk dat China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, ook sancties oplegt. "Nu fungeert China als een levensader voor Pyongjang", zegt Lee.
Maar Xi Jinping heeft eigen belangen in de regio en heeft daar bovenal een stabiel Noord-Korea voor nodig. "Als China moet kiezen tussen een stabiel Noord-Korea met nucleaire wapens of een onstabiel land zonder wapens, kiest het voor het eerste. Maar het is geen fan van het nucleaire programma en proberen dat waarschijnlijk ook met cyberaanvallen te ondermijnen", zegt professor Lankov.
Ook Lee verwacht niet dat China meegaat in de eisen van de VS. De Chinese belangen zullen zwaar wegen in de onderhandelingen in Florida. Het is dus maar de vraag wat de regering Trump gedaan krijgt bij president Xi.