Ook Chinezen voelen sancties tegen Noord-Korea
Na kernproeven en testen met langeafstandsraketten begin dit jaar heeft de VN-Veiligheidsraad extra sancties opgelegd aan Noord-Korea. Zo zijn banktegoeden van de elite bevroren, mogen er geen chemische goederen of brandstoffen meer naar binnen en is ook kleinere handel in kabels en staalproducten verboden. Alles om nieuwe kernproeven te voorkomen.
In de Chinese grensplaats Dandong zijn de sancties goed te merken. De plaats wordt alleen door een rivier van Noord-Korea gescheiden en nog niet zo lang geleden werd daar het zogeheten Nieuwe District gebouwd: een compleet nieuwe stad die ontworpen was voor 40.000 inwoners.
Tussen 2009 en 20012 zetten lokale media het nog neer als een gebied met een veelbelovende toekomst. Het Nieuwe District van Dandong was "een kans in je leven die maar één keer voorbij komt". De gedachte was dat Noord-Korea zich op dezelfde manier naar de buitenwereld zou openen als China en dan zou Dandong vooraan zitten wat betreft handel.
De controles zijn zo streng dat niets de grens meer overgaat.
Vandaag de dag ligt dat Nieuwe District er stil en verlaten bij. Er is een brug gebouwd van drie kilometer lang naar Noord-Korea voor alle nieuwe handel die zou komen. De aanleg kostte 300 miljoen euro. Maar wegen hebben de Noord-Koreanen er nooit naartoe gelegd. Aan de andere kant van de rivier is de speciale economische zone nu overwoekerd door onkruid en zand.
De enige brug waar nog vrachtwagens overheen rijden is de oude Yalu-brug, vernoemd naar de rivier die China en Noord-Korea van elkaar scheidt. Een oude ijzeren brug, die in de jaren 30 door de Japanners is aangelegd en die vorig jaar nog tijdelijk dicht was, omdat de ijzeren platen van de brug vervangen moesten worden.
Maar ook dat lijkt nu niet meer nodig. Want sinds China de sancties van de VN-Veiligheidsraad streng handhaaft gaan er nog maar weinig volgeladen vrachtwagens heen en weer.
Ondernemer Wu Jianyu zegt dat het nooit eerder zo slecht is geweest in zijn stad. "Vroeger kon je nog wel spullen in de ladingen meesmokkelen, maar dit keer zijn de controles zo streng dat niets de grens meer overgaat."
Ook in de straat waar Noord-Koreanen vaak huishoudelijke apparaten, mobiele telefoons en ook zwart gebrande DVD’s kochten, de 'Electronicastraat', zijn er vrijwel geen Noord-Koreanen meer te vinden. "Ik mis wel 90 procent van mijn handel op dit moment", klaagt een winkelier.
Vrijwel alles ligt nu stil. We hebben de afgelopen maanden een omzetverlies gezien tussen de 50 en 80 procent.
Volgens de Chinese staatskrant de Global Times zijn vrijwel alle bedrijven die mijnbouwmachines en ruwe materialen aan Noord-Korea leverden nu gesloten. Er is veel onduidelijkheid over wat er wel en niet onder de sancties valt.
Zolang dat onduidelijk is, wordt volgens ondernemer Wu iedereen getroffen. "Vrijwel alles ligt nu stil. We hebben de afgelopen maanden een omzetverlies gezien tussen de 50 en 80 procent. Dus niet alleen Noord-Korea, maar ook wij voelen de sancties van de VN."