De VN-ambassadeurs van Zuid-Korea en China, voor de stemming in New York
NOS Nieuws

V-raad unaniem over sancties tegen Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft de strengste sancties in twintig jaar afgekondigd tegen Noord-Korea. Een resolutie daarover is unaniem aanvaard. De uitspraak laat de toenemende ergernis zien van de wereldgemeenschap over het gedrag van het stalinistische regime in Pyongyang.

Over de resolutie is zeven weken onderhandeld tussen de Verenigde Staten en China, van oudsher een bondgenoot van Noord-Korea.

De strafmaatregelen houden in dat alle goederen die Noord-Korea in- of uitvoert, zullen worden gecontroleerd. Ook gaat een algeheel embargo in voor alle kleine en lichte wapens die bestemd zijn voor Noord-Korea. Noord-Koreaanse diplomaten zullen sneller worden uitgewezen.

De resolutie verbiedt de uitvoer van kolen, ijzer en ijzererts naar Noord-Korea, omdat die gebruikt kunnen worden voor het nucleaire of raketprogramma. Op de lijst van verboden goederen staan ook onder andere goud en titanium. Lidstaten van de VN zijn verplicht de banktegoeden te bevriezen van Noord-Koreaanse bedrijven en zakenlieden die in verband worden gebracht met het kernprogramma. In eerdere resoluties bleef dat bij een dringend advies.

Kernproef

De sancties zijn een antwoord op een recente test met een waterstofbom en een raketlancering door Noord-Korea. Daarmee werden eerdere resoluties van de Veiligheidsraad en afspraken met de belangrijkste wereldmachten geschonden.

Naar verluidt hebben de VS en zijn westerse bondgenoten aangedrongen op strengere sancties, maar China zou daar tegen zijn geweest. De regering in Peking wilde geen sancties voor haar rekening nemen die het land zouden destabiliseren of tot een economische ineenstorting zouden leiden.

Obama

De wereldgemeenschap heeft met deze resolutie een duidelijke boodschap aan Noord-Korea afgegeven, zei president Obama: "Het land moet een eind maken aan zijn nucleaire activiteiten en meer aan de bevolking denken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl