Noord-Korea test de lancering van raketten, eind december 2016.
NOS NieuwsAangepast

Het geduld van de VS met Noord-Korea is op

Het afwachtende Amerikaanse beleid in de relaties met Noord-Korea is verleden tijd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, gezegd tijdens een werkbezoek in buurland Zuid-Korea.

"Laat me heel duidelijk zijn", zei Tillerson, die vanochtend onder meer de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen bezocht. "Het beleid van strategisch geduld is voorbij. We onderzoeken een nieuwe reeks maatregelen op het gebied van veiligheid en diplomatie. Alle opties liggen op tafel." Zonder het letterlijk te noemen, zinspeelt hij daarmee ook op een mogelijke preventieve aanval op Noord-Korea.

Tillerson begon zijn eerste bezoek aan Azië op woensdag in Japan. Morgen reist hij door naar China. De relatie met Noord-Korea zal een van de gespreksonderwerpen zijn. Volgens Tillerson is de diplomatieke aanpak van de communistische dictatuur de afgelopen twintig jaar een mislukking gebleken.

Hij benadrukte dat Zuid-Korea alle steun zal krijgen als de militaire dreiging vanuit Noord-Korea toeneemt. De VS zullen dan reageren met "gepaste maatregelen".

Nucleaire installaties

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in de afgelopen weken verhoogde activiteit waargenomen bij de ingang van Noord-Koreaanse tunnels die gebruikt kunnen worden voor een ondergrondse nucleaire test, meldt CNN.

Ook blijkt uit satellietbeelden dat er raketlanceerapparatuur wordt verplaatst waarmee een intercontinentale raket (ICBM) kan worden afgevuurd. De VS gelooft niet dat zo'n Noord-Koreaanse raket in staat is om de VS te bereiken, maar lancering van een ICBM zou "zeer provocerend" zijn, zegt een Amerikaanse functionaris tegen CNN.

Aanwijzingen

In andere gebieden wordt materieel verplaatst waarmee middellangeafstandsraketten kunnen worden gelanceerd. Vergelijkbaar materieel werd in maart en februari gebruikt om raketten af te vuren. Of het tot nieuwe lanceringen of testen komt is afwachten, maar de aanwijzingen daarvoor stapelen zich volgens de VS wel op. Soms verplaatsen de Noord-Koreanen materieel en mensen met als doel om de Amerikanen te misleiden, zeggen functionarissen tegen CNN.

Vorig jaar voerde Noord-Korea twee kernproeven uit. Het bewind in Pyongyang beweert succesvol kernkoppen op raketten te kunnen plaatsen. Experts betwijfelen dat, maar erkennen wel dat het land er steeds dichterbij komt. Tot angst van buurlanden als Japan en Zuid-Korea.

Raketafweersysteem

In februari dreigde minister van Defensie James Mattis nog met "een overweldigend antwoord" op nieuwe nucleaire testen. De Amerikaanse regering zoekt al jaren naar een oplossing voor het probleem. Amerikaanse militaire experts vrezen dat een militaire interventie leidt tot een verwoestende raketaanval op miljoenenstad Seoul.

In Zuid-Korea is Amerika begonnen met de opbouw van een speciaal raketafweersysteem. Bedoeld om projectielen die zijn afgevuurd vanuit Noord-Korea neer te halen. China is woest over de plaatsing van het zogenoemde THAAD; Peking ziet het als een bedreiging van de nationale veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl