Een eerdere rakettest in Noord-Korea
NOS Nieuws

Nieuwe rakettest Noord-Korea voor topoverleg China-VS

Noord-Korea heeft opnieuw een rakettest uitgevoerd. Het gaat zeer waarschijnlijk om een middellangeafstandsraket van het type KN-15. Die is gelanceerd aan de oostkust bij Sinpo en volgens planning in zee gestort.

De test was daags voor het bezoek van de Chinese president Xi aan zijn Amerikaanse collega Trump. Bij hun gesprekken staat de omgang met Noord-Korea hoog op de agenda. Trump wil dat China meer invloed uitoefent op het buurland. Gebeurt dat niet, dan wil Trump nadenken over militaire acties.

De laatste succesvolle rakettest van Noord-Korea was ruim twee weken geleden. Ook die test viel samen met diplomatiek topoverleg over het stalinistische land, toen tussen de Amerikaanse minister Tillerson, Xi en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Japan en Zuid-Korea hebben tegen de nieuwe rakettest geprotesteerd. Tillerson reageerde via Twitter op de lancering.

Ondanks internationale kritiek en meerdere VN-resoluties werkt het regime in Pyongyang aan de ontwikkeling van een atoomprogramma en langeafstandsraketten, tot grote zorg van onder meer Zuid-Korea en Japan. Noord-Korea heeft tot nu toe vijf kernproeven gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl