liveblog

Ajax wint, Feyenoord verliest, ADO en Cambuur halen uit

liveblog gesloten

Klaar in de Arena

Het laatste eredivisieduel van 2015 zit erop. Ajax wint moeizaam van De Graafschap: 2-1.

Slotfase

De laatste minuten lopen in de Arena. Ajax heeft het nog altijd moeilijk tegen de hekkensluiter en de tussenstand is 2-1. Echte kansen hebben we sinds de goal van Bazoer nauwelijks kunnen noteren.

Tussenstand: Ajax-De Graafschap 2-1

Doelpunt Ajax

In de 70ste minuut komt Ajax dan toch weer op voorsprong: Bazoer schiet de 2-1 binnen.

Na een voorzet van Fischer wordt de bal door De Graafschap weggewerkt. Hij komt echter voor de voeten van Bazoer, die van 18 meter verwoestend uithaalt.

Kansen voor Ajax

Het eerste kwartier na rust verloopt in een rustig tempo en zonder doelpunten. We hebben wel drie kansen voor Ajax kunnen noteren. Een schot van El Ghazi werd door Jurjus in het zijnet gewerkt en (opnieuw) een vrije trap van Gudelj ging enkele millimeters naast.

De grootste kans was voor Cerny, inmiddels ingevallen voor El Ghazi. Bij zijn eerste balcontact stormde de jonge Tsjech alleen Jurjus af, maar opnieuw was de De Graafschap-keeper de winnaar.

Tussenstand: Ajax-De Graafschap 1-1

De bal rolt weer

De tweede helft van Ajax-De Graafschap is begonnen. De tussenstand in de Arena is 1-1.

Joep blikt terug: Ajax

Joep Schreuder blikt op deze laatste speeldag van 2015 terug op de eerste seizoenshelft van de top-3. Na PSV en Feyenoord krijgen we nu: Ajax.

Terugblik Ajax: frivool en kwetsbaar

Rust

Het is rust in de Arena. Ajax en De Graafschap houden het voorlopig op 1-1.

De Amsterdammers waren vlak voor rust nog enigszins gevaarlijk met een vrije trap van Gudelj, die net naast ging. De Serviër ging overigens met een hevig bloedende neus de kleedkamer in, na een botsing met De Graafschap-aanvaller Vermeij.

Ruststand: Ajax-De Graafschap 1-1

Doelpunt De Graafschap

Het publiek hoopte misschien op een doelpuntenshow, maar De Graafschap komt verrassend op 1-1 in de Arena. Kristopher Vida schiet bij een van de spaarzame Doetinchemse kansen de gelijkmaker binnen.

Ook trainer De Boer is ontevreden: hij laat nu al Cerny warmlopen.

Geen spektakel

Het is na ruim een half uur spelen nog altijd geen spektakel in de Arena. Sinds de 1-0 komt De Graafschap er niet echt meer uit en heeft Ajax één doelkans gehad. Een schot van Fischer werd knap gepareerd door de Doetinchemse keeper Jurjus.

Tussenstand: Ajax-De Graafschap 1-0

Ajax liet nog niet veel zien, maar in de 26ste minuut kopt Milik toch de 1-0 binnen tegen De Graafschap.

De Amsterdammers hebben nog geen enkele vloeiende aanval laten zien. Maar een dood spelmoment brengt toch de voorsprong. Milik springt hoog en kopt de vrije trap van Gudelj tegen de touwen.

Eerste kwartier

Er is een kwartier gespeeld in de Arena en de vonken spatten er nog niet vanaf bij Ajax-De Graafschap. In de beginfase waren de Doetinchemmers gevaarlijker en slagvaardiger, tot ergernis van Ajax-trainer De Boer.

Inmiddels heeft de koploper het heft in handen genomen, maar tot kansen heeft dat nog niet geleid. De Graafschap blijft af en toe dreigend bij uitvallen.

Tussenstand: Ajax-De Graafschap 0-0

De bal rolt in de Arena

Koploper Ajax ontvangt hekkensluiter De Graafschap. De Amsterdammers kunnen zichzelf om 18.30 uur vrijwel zeker tot winterkampioen kronen.

Alleen als De Graafschap met meer dan tien doelpunten verschil van Ajax wint, gaat PSV als koploper de winterstop in. De bal is rond, maar die kans lijkt niet groot.

Gezin laat Ajax-trainer Frank de Boer in de steek

Van zijn familie moet Frank de Boer het vandaag niet hebben als Ajax straks in de Arena tegen De Graafschap aftrapt voor de laatste wedstrijd van het jaar. Zijn vrouw en kinderen blijven thuis om handbal te kijken.

De twee van de drie dochters van De Boer doen fanatiek aan handbal en zij kijken met spanning uit naar de WK-finale van de Nederlandse dames om 17.15 uur tegen Noorwegen.

Geen Ajax in huize De Boer vandaag, maar handbal

Klaar in Gelderland

Het is afgelopen in Nijmegen. Feyenoord verliest met 3-1 van NEC.

Klaar in Brabant

Het laatste fluitsignaal in Tilburg. Willem II wint in een spannend duel met 3-2 van Roda JC.

Klaar in Friesland

Het is klaar in Heerenveen. Sombere gezichten bij de Heerenveen-fans: ADO Den Haag wint met liefst 4-0.

Doelpunt ADO Den Haag

Feest in Den Haag: ADO komt vlak voor tijd op 4-0 bij sc Heerenveen door een goal van Kevin Jansen.

Doelpunt NEC

Het lijkt beslist bij NEC-Feyenoord: Christian Santos tikt in de 85ste minuut de 3-1 binnen.

Feyenoord viel de laatste minuten met man en macht aan, ook Kazim-Richards was inmiddels in de ploeg gekomen, en dat bood ruimte voor uitvallen NEC. De Duitse Venezolaan Santos profiteert en schiet Feyenoord in rouw.

Tussenstand: NEC-Feyenoord 3-1

Doelpunt Roda JC

Roda JC maakt er weer een wedstrijd van in Tilburg: Griffiths maakt er 3-2 van. De bal komt na een corner enigszins per toeval bij de Australiër terecht, maar hij kopt dankbaar binnen.

Tussenstand: Willem II-Roda JC 3-2

NEC komt op 2-1 tegen Feyenoord! Limbombe geeft het laatste zetje aan een inzet van Foor.

Van Beek kopt de bal terug op Vermeer, maar doet dat niet hard genoeg. Foor onderschept en lijkt te scoren. Helaas voor hem duikt Limbombe nog op om het allerlaatste zetje aan de bal te geven.

Tussenstand: NEC-Feyenoord 2-1

Problemen voor Foppe & co: Tom Beugelsdijk maakt er in de 54ste minuut met een hard schot zelfs 3-0 van voor ADO Den Haag in Heerenveen.

Tussenstand: sc Heerenveen-ADO Den Haag 0-3

NEC komt via een razendsnelle counter op 1-1 tegen Feyenoord. Limbombe doet veel van het goede werk, Bikel geeft het laatste tikje.

Problemen voor Feyenoord dus, waar vlak voor de gelijkmaker de tegenvallende Kramer is vervangen door Basaçikoglu.

Tussenstand: NEC-Feyenoord 1-1

In Friesland is het vlak na rust 2-0 voor de gasten van ADO Den Haag. Danny Bakker scoort oog in oog met keeper Mulder na een lepe pass van Kevin Jansen. Problemen voor Foppe de Haan & co.

Tussenstand: sc Heerenveen-ADO Den Haag 0-2

Doelpunt Willem II

Willem II maakt er meteen na rust 3-1 van tegen Roda JC. Van der Velden verschalkt Van Leer met een stiftje. Het heeft er alle schijn van dat de Tilburgers goedgemutst de winterstop in kunnen.

Tussenstand: Willem II-Roda JC 3-1

Tweede helft

sc Heerenveen-ADO Den Haag is hervat. De tussenstand is 0-1. De Friezen hadden het moeilijk in de eerste helft en zullen nu uit een ander vaatje moeten tappen.

Ook bij NEC-Feyenoord (0-1) en Willem II-Roda JC (2-1) rolt de bal weer.

Joep blikt terug: Feyenoord

Joep Schreuder blikt op deze laatste speeldag van 2015 terug op de resultaten van de top-3. Eerder vanmiddag zagen we PSV, nu kijken we naar Feyenoord.

Terugblik Feyenoord: klaar voor Coolsingel?

De tien mooiste

Combinaties, kanonskogels, lobjes, volleys, dribbels, stiftjes en een heuse omhaal. Er viel weer genoeg te genieten in de eerste seizoenshelft.

Dit zijn de tien mooiste eredivisiegoals.

Bijna rust in Nijmegen

Feyenoord leidt aan het einde van de eerste helft nog altijd met 1-0 bij NEC. De Rotterdammers hebben een paar mogelijkheden op meer gehad, hoewel spits Kramer vooralsnog onschadelijk wordt gemaakt door verdediger Golla.

Maar ook NEC komt er af en toe gevaarlijk uit, met name via de snelle Limbombe. In blessuretijd had Breinburg nog een enorme kans: hij kopte de bal over Vermeer heen, maar El Ahmadi wist de bal nog voor de lijn weg te werken.

Wat verder opvalt: het is een stevige wedstrijd. Vooral de duels tussen Elia en Kane mogen er zijn.

Tussenstand: NEC-Feyenoord 0-1

Willem II komt na 35 minuten op een 2-1 voorsprong tegen Roda JC. En weer is het Dries Wuytens die scoort. De Belg staat vogelvrij bij een corner van zijn broer Stijn en kopt hard bij de eerste paal binnen.

Tussenstand: Willem II-Roda JC 2-1

De reacties na Excelsior-SC Cambuur (1-4)

Dries Wuytens schiet uit de draai de gelijkmaker binnen voor Willem II tegen Roda JC. De bal komt na een corner en een scrimmage voor de voeten van de Belg, die het leder dankbaar binnenschuift. Het is 1-1.

Tussenstand: Willem II-Roda JC 1-1

Het is 1-0 voor ADO Den Haag in Heerenveen. Aaron Meijers scoort met een bekeken schuiver in de rechterhoek na een slimme pass van Danny Bakker.

Tussenstand: sc Heerenveen-ADO Den Haag 0-1

Doelpunt Feyenoord

Feyenoord komt in de 20ste minuut op 1-0 bij NEC. Een vrije trap van Vilhena dwarrelt pardoes het doel in. Keeper Van Duin ziet er een beetje ongelukkig uit, maar het schot van Vilhena suist ook wel knap in de kruising.

Kwartier in Nijmegen

Nog geen doelpunten bij NEC-Feyenoord. De Rotterdammers zijn aardig aan het duel in Nijmegen begonnen. Vejinovic en Elia waren al gevaarlijk met schoten van afstand.

Tussenstand: NEC-Feyenoord 0-0

Ondertussen in Sevilla

Hoe gaat het eigenlijk met Rafael van der Vaart? De voormalige Ajacied speelt sinds dit seizoen bij Real Betis in Spanje. De NOS zocht hem op.

Breekt de zon weer door in Sevilla voor Van der Vaart?

Roda JC krijgt in de zevende minuut een penalty tegen Willem II. Frank van der Struijk brengt Tomi Juric ten val in het strafschopgebied en scheidsrechter Mulder wijst naar de stip.

Juric trekt zich niets aan van allerhande ongeschreven voetbalwetten en neemt de penalty zelf. Dat doet de Australiër prima: 1-0 voor Roda JC.

Drie duels tegelijk

Om 14.30 uur is er afgetrapt bij NEC-Feyenoord, Willem II-Roda JC en sc Heerenveen-ADO Den Haag.

Joep blikt terug: PSV

Joep Schreuder neemt op deze laatste speeldag van 2015 de resultaten van de top-3 door. Als eerste: PSV.

Aad de Mos: bij PSV is alles hosanna

Doelpunt Excelsior en klaar

Excelsior doet in de extra tijd nog iets terug door invaller Vermeulen: 1-4. Daarna is het meteen klaar in Kralingen.

Doelpunt Cambuur

Het kan niet op voor SC Cambuur. In blessuretijd tikt Monteiro de 4-0 binnen in Kralingen.

In de 88ste minuut wordt het ook nog 3-0 voor SC Cambuur bij Excelsior. Jack Byrne scoort.

Cambuur maakte sinds de 2-0 weer de dienst uit in Kralingen. De Friezen begonnen pover aan het seizoen, maar met twee zeges in de laatste twee speelrondes van 2015 mag er weer worden gelachen in Leeuwarden.

De ploeg van Henk de Jong passeert door de zege in Kralingen zelfs FC Twente op de ranglijst.

Excelsior was beter, maar Cambuur komt in de 71ste minuut op 2-0. Weer is het Bartholomew Ogbeche die scoort.

De verdediging van Excelsior staat bij een van de spaarzame Cambuur-aanvallen na rust te slapen en de Nigeriaan profiteert. De bal valt precies voor zijn voeten en hij schiet met zijn tweede goal de 2-0 binnen.

Tussenstand: Excelsior-SC Cambuur 0-2

Beelden opgedoken van Zoet en Lestienne

Op sociale media gaan inmiddels beelden rond van de arrestatie van de PSV'ers Jeroen Zoet en Maxime Lestienne.

Excelsior wordt beter

Er is ruim een kwartier gespeeld in de tweede helft van Excelsior-Cambuur en de thuisploeg wordt steeds sterker.

Excelsior heeft al een aantal goede kansen gehad. Er ging een bal op de lat na een flipperkastsituatie, Fischer kopte vrije voor het doel over en Karami stuitte op de benen van keeper Nienhuis. De Friezen komen er nog maar moeilijk uit, maar leiden nog wel.

Tussenstand: Excelsior-SC Cambuur 0-1

Kuijt schrok een beetje

Feyenoord doet eindelijk weer eens echt mee om de titel, zelfs als het vandaag verliest bij NEC. Dirk Kuijt maakt de balans op na de eerste seizoenshelft. "Ik ben best geschrokken van alle kritiek die het team krijgt", zegt Kuijt, die best wel wat gewend is.

Kuijt: ben best geschrokken van alle kritiek

Het duel in Kralingen is hervat. SC Cambuur leidt met 1-0 bij Excelsior door een doelpunt van Ogbeche.

Rust in Rotterdam

Het is rust in Kralingen. SC Cambuur leidt met 1-0 bij Excelsior door een doelpunt van Ogbeche.

Doelpunt SC Cambuur

Cambuur komt in de 38ste minuut op voorsprong tegen Excelsior. Bartholomew Ogbeche haalt van zo'n achttien meter uit, via de paal gaat de bal erin: 1-0.

De voorsprong is terecht en wellicht dat het Excelsior een beetje kan wakkerschudden. Het is alweer de achtste seizoenstreffer voor de Nigeriaanse aanvaller.

En er is nog een reden voor een feestje: de goal is het honderdste uitdoelpunt voor SC Cambuur in de eredivisie.

Half uur in Kralingen

Er is inmiddels ruim een half uur gespeeld in Rotterdam. Het is niet echt een saaie wedstrijd, maar de kansen zijn tot nu toe op anderhalve vinger te tellen.

Cambuur heeft licht de overhand en trainer Henk de Jong zal dan ook tevredener zijn dan zijn Excelsior-collega Alfons Groenendijk.

Tussenstand: Excelsior-SC Cambuur 0-0

Ondertussen in Yokohama

Het WK voor clubteams lijkt binnen voor Barcelona. Luis Suárez maakt in de 68ste minuut zijn tweede doelpunt tegen River Plate. De Catalanen leiden in Yokohama met 3-0.

Tweede goal Suárez in WK-finale

Ondertussen op Stratumseind

PSV meldt dat Jeroen Zoet en Maxime Lestienne gisteravond betrokken zijn geweest bij een incident op Stratumseind. Beide spelers zijn door de politie aangehouden en meegenomen voor verhoor.

De Eindhovense club zegt dat het incident vanmiddag met Zoet en Lestienne zal worden besproken en verder intern wordt afgehandeld.

Kwartiertje in Kralingen

Het is na een kwartier spelen in Kralingen nog vooral een kwestie van aftasten. De eerste minuten waren voor Cambuur, daarna nam Excelsior het initiatief.

De grootste kans was voor de Friese gasten. Na een prima voorzet van Andriuskevicius tikte Ogbeche de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

FC Barcelona is op weg het WK voor clubteams op zijn naam te schrijven. De Catalanen komen in de 49ste minuut op 2-0 tegen River Plate. Luis Suárez verschalkt keeper Marcelo Barovero.

Suárez verdubbelt voorsprong Barcelona

De bal rolt!

De bal rolt in Kralingen! Excelsior heeft afgetrapt tegen SC Cambuur.

De Friezen boekten vorige week tegen NEC hun eerste overwinning van het seizoen. Het wachten is nu op een uitzege. Dat gebeurde voor het laatst op 13 december 2014 bij Go Ahead Eagles: 1-2.

Winterkampioen

Om 18.30 uur vanavond weten wie er winterkampioen van de eredivisie is. Ajax heeft de beste papieren, Feyenoord staat op twee punten achterstand. Als de Amsterdammers raar gaan doen tegen hekkensluiter De Graafschap en Feyenoord wint bij NEC, kan de officieuze titel naar Rotterdam gaan.

De Coolsingel zal dan nog niet meteen vollopen, maar de geschiedenis leert dat de winterkampioen vaak ook landskampioen wordt. In de afgelopen twintig seizoenen kwam het slechts vier keer voor dat de landskampioen niet ook winterkampioen was.

Wie dat waren? Bekijk ons statistische overzicht.

FC Barcelona komt in de 36ste minuut op 1-0 in de finale van het WK clubteams tegen River Plate. Niemand minder dan Lionel Messi, onlangs geveld door nierstenen, tikt de openingstreffer in Yokohama binnen.

Messi opent score in WK-finale

Kuijt is top, Narsingh is flop

De eerste seizoenshelft zit er bijna op. Alle reden voor de NOS-voetbalcommentatoren om de balans op te maken. Tijd voor lijstjes dus.

De beste speler van de eerste helft was volgens de beroepskijkers Dirk Kuijt van Feyenoord. Ook Hakim Ziyech (FC Twente) en Andrés Guardado (PSV) vielen in positieve zin op. En vergeet Luuk de Jong en Nacer Barazite niet.

De grootste teleurstellingen waren volgens commentatoren Luciano Narsingh, Richairo Zivkovic en Marko Vejinovic.