Frank de Boer
NOS VoetbalAangepast

Terugblik: krappe voldoende voor koploper Ajax

Vorig jaar zag Ajax voor het eerst tijdens het bewind van Frank de Boer de landstitel aan zich voorbijgaan. Dit seizoen gaan de Amsterdammers fier aan kop. In zestien wedstrijden maakte zijn ploeg de meeste doelpunten (43) van alle ploegen in de eredivisie.

Bovendien incasseerde Ajax het kleinste aantal tegendoelpunten (10), een statistiek die telt voor trainers. Genoeg reden voor tevredenheid, zou je zeggen.

Niet voor De Boer. Die geeft zijn ploeg een krappe voldoende: 5,5.

Terugblik Ajax: frivool en kwetsbaar

Frivool en grillig

"Het is heel frivool", constateert analyticus Jan van Halst, die zelf tussen 1999 en 2002 voor de Amsterdammers speelde. "Als de weerstand leuk is, dan wint Ajax. Als de weerstand écht wordt - gemeen, mannenvoetbal - dan zakt Ajax finaal door het ijs."

Dat werd niet alleen zichtbaar in Europa, vindt Van Halst: "Als je ziet hoe Ajax thuis in de Arena door PSV van de mat wordt getikt. En als Feyenoord ze even het mes op de keel zette, gaf Ajax niet thuis. Wat dat betreft zijn ze niets opgeschoten."

Ervaring

In de KNVB-beker ging de ploeg van De Boer ten onder in De Kuip door een laat eigen doelpunt van Joël Veltman. De uitschakeling in de groepsfase van de Europa League was zelfs beschamend.

"Vorig jaar was er een grote roep om ervaring om in ieder geval verder te kunnen komen in topwedstrijden en de Europa League. Daar is niets van terechtgekomen. Gudelj heeft het redelijk gedaan op nationaal niveau, maar internationaal had hij geen toegevoegde waarde. En over Heitinga kunnen we beter zwijgen..."

Van Halst: spelers kijken te veel op tegen De Boer

Te veel respect voor De Boer?

Het huidige Ajax kan wel wat brutaler, vindt Van Halst. "Toen ik speelde, zaten er nog veel 'boefjes' in de selectie. Richard Witschge, Christian Chivu. En ook Zlatan. Die was een rat, ook naar de trainer toe. Misschien kijken ze nu wel te veel op tegen Frank de Boer."

De Boer denkt weleens aan een sabbatical

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl