NOS Voetbal

NOS-commentatoren: Kuijt top, Narsingh flop

Kuijt scoort erop los in eerste seizoenshelft

Het eerste half jaar van het eredivisieseizoen 2015/2016 zit er bijna op. Dit weekeinde is er nog een speelronde en dan ligt de eredivisie vier weken stil. De voetbalcommentatoren van de NOS maken de balans op.

Zij zien de bij Feyenoord teruggekeerde Dirk Kuijt als de beste speler van de eredivisie tot nu toe. Met zijn goals, assists, gedrevenheid en kracht is hij een absolute versterking voor de Rotterdammers gebleken. Kuijt maakte tot nu toe dertien doelpunten en staat tweede op de topscorerslijst achter Luuk de Jong.

Bij FC Twente willen ze de eerste competitiehelft snel vergeten. Ondanks de bestuurlijke, financiële en sportieve malaise is er toch een lichtpuntje bij de Tukkers: Hakim Ziyech. De Marokkaanse aanvoerder laat elke week zien dat hij in de winterstop klaar is voor een volgende stap.

De top-5 wordt aangevuld met de aanvoerder en de reserve-aanvoerder van PSV, Luuk de Jong en Andrés Guardado. Met hun ervaring zijn ze ook dit seizoen van grote waarde voor landskampioen PSV.

Ook Nacer Barazite van FC Utrecht viel de commentatoren positief op. Met name de laatste weken haalt de aanvallende middenvelder een hoog niveau. Hij laat zien dat Utrecht niet zijn plafond is. Verder opmerkelijk: geen enkele speler van koploper Ajax bij de vijf beste spelers. Gezien de eerste twee maanden is dat een verrassing, aangezien Anwar El Ghazi wekelijks schitterde op de Nederlandse velden. Maar een enkelblessure zette hem in november buitenspel.

Vreugde bij Hakim Ziyech

Beste spelers eerste seizoenshelft

SpelerDuelsDoelpuntenAssists
1. Dirk Kuijt (Feyenoord)16132
2. Hakim Ziyech (FC Twente)17105
3. Andrés Guardado (PSV)1513
4. Luuk de Jong (PSV)16142
5. Nacer Barazite (FC Utrecht)1751
Teleurstelling bij Luciano Narsingh

Eindhoven dus hofleverancier van de top-5 beste spelers. Ook de meest tegenvallende speler van de eerste seizoenshelft komt van PSV: Luciano Narsingh. De buitenspeler, bezig aan zijn vierde seizoen bij PSV, kan nauwelijks meer rekenen op een basisplaats in Eindhoven.

Narsingh raakte zijn plaats in Oranje kwijt en kent bij PSV in de naam van Gastón Pereiro sterke concurrentie.

Zivkovic en Vejinovic

De radio- en televisiecommentatoren hadden ook meer verwacht van Ajax-huurling Richairo Zivkovic bij Willem II. De 19-jarige spits komt na een teleurstellend beginjaar bij Ajax ook in Tilburg (nog) niet uit de verf.

Het leek zo'n goed huwelijk: Marko Vejinovic en Feyenoord. Voor 3,5 miljoen werd de middenvelder deze zomer weggehaald bij Vitesse. In Arnhem blonk Vejinovic vorig seizoen uit met zijn vele goals (10) en assists (9). Bij Feyenoord heeft hij tot op heden nog niet laten zien de miljoenen waard te zijn.

Teleurstellingen eerste seizoenshelft

SpelerDuelsDoelpuntenAssists
Luciano Narsingh (PSV)1432
Richairo Zivkovic (Willem II)1421
Marko Vejinovic (Feyenoord)1501
En weer kan John Stegeman lachen.

De trainer die tot nu toe het meeste indruk heeft gemaakt is John Stegeman, de trotse coach van de huidige nummer vier van de eredivisie: Heracles Almelo. Hoe anders was dat vorig seizoen. Toen moest Heracles zich lange tijd zorgen maken om handhaving. Dankzij een sterke eindsprint eindigden ze toen nog op plaats veertien.

Tot slot vinden de commentatoren de 38-jarige Bas Nijhuis de beste scheidsrechter tot nu toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl