liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dit was dag 2 na de aanslagen in Parijs

liveblog gesloten

Overzicht van de zondag

We sluiten dit Liveblog af met een overzicht van de gebeurtenissen op de tweede dag na de aanslagen in Parijs. Nieuws over de aanslagen is te volgen via de reguliere berichtgeving op deze website.

Hoe de aanslagen in Parijs over het internet gingen

'Politie had gezochte verdachte al vast na aanslag'

De Franse politie heeft de verdachte waarvoor een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd een paar uur na de aanslagen aangehouden en weer vrijgelaten. Dat verklaren vier Franse functionarissen tegenover persbureau AP.

Franse agenten zouden bij de grens met België een Volkswagen Polo hebben tegengehouden. In de auto zat de gezochte Saleh Abdeslam, samen met twee andere inzittenden. De agenten checkten zijn identiteitsbewijs en lieten hem vervolgens doorrijden. Ten tijde van de aanhouding was al bekend dat hij de Volkswagen had gehuurd die betrokken was bij de aanslagen.

G20: krachtig antwoord op aanslagen Parijs

De wereldleiders die in Turkije bijeen zijn voor de tweedaagse G20-top hebben een krachtig antwoord beloofd op de terreuraanslagen van vrijdag in Parijs, zonder dat duidelijk is geworden hoe de strijd tegen Islamitische Staat wordt geïntensiveerd.

Fransen bombarderen Raqqa

De Fransen hebben luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa, een bolwerk van IS. Onder meer een controlepost, een rekruteringscentrum, een trainingskamp en munitiedepots zouden zijn geraakt.

Bij de bombardementen waren zeker tien Franse vliegtuigen betrokken die twintig bommen hebben geworpen.

Zee van kaarsen op Place de la République

Op Place de la République zijn de afgelopen dagen heel veel bloemen gelegd en kaarsen neergezet. Een impressie.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

'Irak waarschuwde voor aanslagen'

Iraakse veiligheidsdiensten hebben een dag voor de aanslagen in Parijs leden van de coalitie die strijdt tegen IS gewaarschuwd voor ophanden zijnde aanslagen. Dat meldt persbureau AP. Anonieme bronnen zeggen tegen het persbureau dat de leider van IS daartoe opdracht zou hebben gegeven. De aanslagen moesten plaatsvinden in landen die tegen IS vechten.

Een functionaris van de Franse veiligheidsdiensten zegt tegen AP dat er elke dag berichten binnenkomen van dezelfde strekking.

Hoeveel slachtoffers maakten terroristische aanslagen in West-Europa?

Een overzicht van het aantal slachtoffers dat viel bij terroristische aanslagen in de afgelopen 20 jaar.

Terroristische aanslagen in West-Europa in de afgelopen 20 jaar

Wat is er aan de hand in het Belgische Molenbeek?

In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs richten opsporingsdiensten zich niet alleen op de Parijse hoofdstad, maar ook op Molenbeek. Een Brusselse deelgemeente met ongeveer 94.000 inwoners. Dit zou de gemeente zijn waar in ieder geval een van de aanslagplegers en mogelijk andere handlangersvandaan komen. Molenbeek is vaker in verband gebracht met terrorisme. Wat is daar aan de hand?

Stadhuis Gouda in kleuren Franse vlag

Ook het stadhuis van Gouda kleurt blauw, wit en rood als eerbetoon aan Parijs.

Eagles of Death Metal stijgt in hitlijsten

De band die speelde in de Bataclan-concertzaal vrijdagavond in Parijs stijgt in de hitlijsten. Het album Zipper Down van de Eagles of Death Metal steeg vandaag van plek 30 naar 16 in de Itunes Main Chart en staat op nummer 1 in de Itunes Rock Chart. Fans zijn een campagne om het nummer Save a Prayer op nummer 1 in de Britse hitlijsten te krijgen deze week. Via Facebook roepen ze op om het nummer te kopen.

Ook minister Schippers bij Duitsland-Nederland

Minister Edith Schippers van Sport is dinsdagavond namens de Nederlandse regering aanwezig bij de oefeninterland tussen Duitsland en Nederland. Ze sluit zich hiermee aan bij het initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die het duel in Hannover met haar voltallige ministersploeg bijwoont.

Herdenking onder gekleurde Martinitoren in Groningen

Honderden mensen hebben vanavond op de Grote Markt in Groningen stil gestaan bij de aanslagen in Parijs. Burgemeester Peter den Oudsten sprak.

Herdenking onder gekleurde Martinitoren in Groningen

Wandelingen in Arnhem en Amsterdam voor slachtoffers Parijs

In Arnhem heeft een groep van 150 tot 200 vluchtelingen vanmiddag een mars gelopen om steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De vluchtelingen verblijven in de oude koepelgevangenis in Arnhem.

Vluchtelingen de straat op voor Parijs

'Franse regering heeft contact gelegd met Spanje'

De Spaanse krant El Pais meldt dat de Spaanse regering bericht zou hebben gekregen van de Franse regering dat de man die door de Fransen gezocht wordt richting Spanje zou zijn gevlucht. Voor de man is vanavond een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Er zijn volgens de krant geen concrete aanwijzingen dat dit ook echt zo is.

De twee gezichten van Parijs

Parijs heeft vandaag twee gezichten. Het ene is vrolijk, zoals altijd. Het andere droevig. Zoals steeds vaker.

Schrille contrasten in Parijs

Duizenden mensen bij herdenkingsdienst Notre Dame

In de Notre Dame is onder grote belangstelling een herdenkingsdienst bezig voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Voor de kerk staan duizenden mensen.

  • EPA
    Duizenden mensen voor de Notre Dame

Dodental Parijs loopt op naar 132

Er zijn nog eens drie mensen overleden aan de verwondingen die ze opliepen bij de aanslagen van afgelopen vrijdag. Dat meldt persbureau AFP. Daarmee zou het aantal doden oplopen naar 132.

Onduidelijkheid over paniek Place de la République

Het is niet duidelijk wat er op Place de la République is gebeurd. Franse media maken melding van vuurwerk, anderen van een schreeuwende vrouw. Daarop zou de politie het plein hebben schoongeveegd.

Mensen zouden ook schoten hebben gehoord in de naastgelegen wijk Marais. Daarvan is geen sprake geweest, melden Franse media.

Ondertussen is het weer rustiger op het plein.

Paniek op Place de la République

Op Place de la République is paniek uitgebroken. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is. De politie is massaal ter plaatse.

Onrust op Place de la République

Amateurbeelden van politie-inval Bataclan

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de straten rond het Bataclan, de concertzaal in Parijs waar vrijdagavond meer dan tachtig doden vielen. Op de beelden zijn slachtoffers te zien die uit het gebouw konden ontsnappen. Ook is te zien dat politieagenten het gebouw binnengaan.

Nieuwe schokkende beelden Bataclan

Nog twee daders geïdentificeerd

Franse onderzoekers hebben nog twee terroristen geïdentificeerd. Een van hen heeft de Franse nationaliteit, de ander is een Belg.

Fransen vaardigen opsporingsbevel uit

De Franse politie heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd in de zoektocht naar Abdeslam Salah. De politie omschrijft de 26-jarige man als een gevaarlijk individu. De man is geboren in België en heeft de Franse nationaliteit.

'Noodtoestand in Frankrijk nog drie maanden langer'

De Franse president Hollande wil de noodtoestand in Frankrijk nog drie maanden verlengen, melden Franse media. Na de aanslagen afgelopen vrijdag kondigde Hollande de noodtoestand af. Er werden grenscontroles ingevoerd en de politie riep Parijzenaren op binnen te blijven.

Herdenkingsdienst Parijs druk bezocht

Er staan honderden mensen in de rij voor de herdenkingsdienst in de Notre Dame in Parijs. Voordat mensen naar binnen mogen, worden ze streng gecontroleerd door de politie.

Eerder op de dag stroomde ook Place de la République vol met mensen die troost en steun zoeken bij elkaar.

'Belgen vaardigen opsporingsbevel uit'

België heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor een verdachte van de aanslagen in Parijs, meldt persbureau AFP.

Volgens persbureau AP is een vermoedelijke dader op de vlucht voor de politie. Het zou gaan om een van de drie broers die afgelopen vrijdag bij de aanslagen betrokken zouden zijn. Hij zou de zwarte Volkswagen Polo hebben gehuurd die door de aanvallers van de Bataclan-concertzaal zou zijn gebruikt.

Aanslagen Parijs geen gevolgen voor Amsterdam

In Amsterdam hebben burgemeester Van der Laan, het Openbaar Ministerie en de politie met elkaar besproken of de aanslagen in Parijs consequenties hebben voor Amsterdam. "Voor dit moment is dat niet het geval", laat de zogeheten Amsterdamse driehoek in een persverklaring weten. De drie partijen spreken hun afschuw uit over de aanslagen. Burgemeester Van der Laan heeft gistermiddag een condoleancebrief gestuurd naar burgemeester Hidalgo van Parijs.

"Als we angst laten overwinnen, dan winnen de terroristen", laat Van der Laan weten. "Want dat is hun doel: dat wij uit angst ons leven veranderen en dat er verdeeldheid ontstaat. Dat we bang worden van zulke willekeurige aanslagen is begrijpelijk. Maar moed is niet de afwezigheid van angst, moed is het vermogen om die angst te overwinnen. Als wij ons niet uit elkaar laten spelen en samen onze waarden van vrijheid en openheid verdedigen, kunnen de terroristen het nooit winnen."

Parijzenaar op zoek naar zijn vermiste nichtje

Een man zoekt zijn nicht die vermist is geraakt bij de aanslagen

Een man zoekt naar zijn nicht, die op de foto te zien is. Hij heeft niets meer van haar gehoord sinds terroristen in de Bataclan-concertzaal om zich heen schoten.

'Drie broers betrokken bij aanslagen, een nog vrij'

Bij de aanslagen in Parijs waren drie broers betrokken. Dat meldt een anonieme bron aan Persbureau AFP. Een van hen zou nog op vrije voeten zijn. Over welke broers het gaat, is niet bekend. Eerder vandaag meldden Franse media al dat er een dader zou zijn ontkomen. Eerder werd ervan uitgegaan dat alle aanslagplegers waren gedood.

In België zijn sinds gisteren in totaal zeven mensen opgepakt, onder wie een in de Brusselse wijk Molenbeek. Onder hen zijn drie Fransen, van wie er in ieder geval één vrijdagavond in Parijs was.

Utrecht herdenkt slachtoffers op Domplein

In Utrecht is morgen om 11.45 uur een korte herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, meldt RTV Utrecht. Voorafgaand aan de minuut stilte zullen de klokken van de Domtoren luiden. Bij de bijeenkomst zal ook burgemeester Van Zanen zijn.

Aandelenbeurs Parijs morgen open

Op de aandelenbeurs in Parijs wordt morgen normaal gehandeld, ondanks de aanslagen van afgelopen vrijdag. Dat heeft beursbedrijf Euronext laten weten.

Frankrijk en VS gaan IS harder aanpakken in Syrië en Irak

De Verenigde Staten en Frankrijk gaan de komende tijd meer luchtaanvallen doen op terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak. Dat zei de Amerikaanse plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes op de G20-top, die nu bezig is in het Turkse Antalya. De Fransen en de Amerikanen zullen ook meer informatie gaan uitwisselen.

G20 houdt minuut stilte

De G20-leiders, met onder Xi Jinping (China), Barack Obama (VS) en David Cameron (VK) houden een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers

De G20-leiders, met onder de Chinese president Xi Jinping, zijn Amerikaanse collega Barack Obama en premier David Cameron van Groot-Brittannië houden een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

New Yorkse Metropolitan Opera begint concert met Franse volkslied

Als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs is de Metropolitan Opera van New York een concert begonnen met het Franse volkslied, de Marseillaise.

New Yorkse Metropolitan Opera begint concert met Franse volkslied

Extra journaal van 16:10 uur

Extra Journaal van 16:10 uur

Zie hier het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs.

Slachtoffers aanslagen krijgen gezicht

Hoewel nog niet alle lichamen van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs zijn geïdentificeerd, wordt er steeds meer bekend over de mensen van wie zeker is dat ze het niet hebben overleefd.

Ook minuut stilte bij Formule 1

Ook tijdens de Grand Prix van Brazilië wordt vanmiddag stilgestaan bij de gebeurtenissen in Parijs. Voorafgaand aan de wedstrijden wordt er rond 16:45 uur een minuut stilte gehouden.

'Belgen en Fransen doen samen onderzoek'

Er is een gezamenlijk Belgisch-Frans team opgezet dat onderzoek doet naar de aanslagen in Parijs. Dat zegt een Belgische functionaris tegen persbureau AP. De Belgen en Fransen doen het onderzoek volgens hem samen vanwege de link die de daders met Brussel hadden. Franse onderzoekers zouden ondertussen al in de Belgische hoofdstad zijn aangekomen.

Interland Oranje tegen Duitsland gaat door

De oefeninterland tussen Duitsland en het Nederlands elftal gaat dinsdag gewoon door. Na overleg met de selectie heeft de Duitse bond de KNVB zondag laten weten dat de wedstrijd in Hannover niet zal worden afgelast. Duitse media melden dat bij de wedstrijd het voltallige kabinet-Merkel aanwezig is.

Extra journaal van 15:20 uur

Extra Journaal van 15:20 uur

Zie hier het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs.

Morgen in heel Nederland minuut stilte

In heel Nederland is het morgen om 12.00 uur een minuut stil. Dan worden de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht. Ook andere EU-landen nemen een minuut stilte in acht.

'Je denkt dat het jou nooit zal overkomen'

De 22-jarige Isobel Bowdery overleefde de aanslag tijdens het optreden van Eagles of Death Methal in de Parijse Bataclan-concertzaal. Ze zette haar verhaal op Facebook: "Het was gewoon een vrijdagavond tijdens een rockshow."

Franse politie vindt kalasjnikovs

De Franse politie heeft drie kalasjnikovs gevonden in een van de wagens van de daders van de aanslagen. Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau AP dat het gaat om een zwarte Seat.

Drukte op Place de la République

Het wordt steeds drukker op Place de la République in Parijs, ondanks waarschuwingen van de politie om niet in groten getale naar het plein toe te komen. Mensen rouwen, leggen bloemen neer en steken kaarsjes aan bij het monument op het plein. In de straten rond het plein is veel politie op de been.

Ook na de aanslagen in januari op het satirische weekblad Charlie Hebdo kwamen veel mensen naar het plein.

Mensen komen samen op Place de la Republique in Parijs

Twee daders woonden in Brussel

Twee van de daders van de aanslagen in Parijs woonden in Brussel, bevestigt het Belgische federaal parket tegenover Belgische media. De twee zijn door Franse forensische experts geïdentificeerd. Het zou om twee Fransen gaan, net als de drie die gisteren in Molenbeek werden opgepakt na hun terugkomst uit Parijs.

'Zeven mensen opgepakt in België'

In België zijn zeven mensen opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Dat heeft een Belgische functionaris gezegd tegen persbureau AP. Twee van de zeven daders die zijn omgekomen waren Fransen die in Brussel woonden. Een van de aanvallers zou uit de wijk Molenbeek komen. De functionaris wil anoniem blijven vanwege het lopende onderzoek.

Extra Journaal van 14:10 uur

Extra Journaal van 14:10 uur

Zie hier het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs.

Zorgen over Brusselse wijk Molenbeek

De Belgische minister van Veiligheid zegt dat de autoriteiten de situatie in de wijk Molenbeek niet onder controle hebben. Volgens de minister is jarenlang "tamelijk laks" met de situatie in de wijk omgegaan. Hij denkt dat de "heel grote concentratie" geradicaliseerde moslims in de wijk de essentie van het probleem is. In Molenbeek werden gisteren en vannacht huiszoekingen verricht.

EU-overleg ministers van Justitie

De ministers van Justitie van de Europese Unie komen vrijdag voor een spoedzitting bij elkaar. Ze praten over de gevolgen van de aanslagen en welke maatregelen op Europees niveau genomen moeten worden.

Honderden Nederlanders toch niet naar Parijs

Veel Nederlanders die een reisje naar Parijs hadden geboekt, gaan voorlopig niet, merken reisorganisaties. Ze annuleren de reis, stellen die uit of boeken de vakantie om naar een andere bestemming. In totaal gaat het om honderden mensen.

Koningsdag België extra beveiligd

In Brussel zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen rond Koningsdag. Rondom de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, waar de viering begon, waren veel politieagenten aanwezig. Ook het paleis van de Koning werd door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden.

Extra Journaal van 13.15 uur

Zie hier het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs.

Verdachte in Duitsland zwijgt over Parijs

De 51-jarige man uit Montenegro, die gisteren in Beieren is opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, weigert daar iets over te zeggen.

Wandeling in Amsterdam in teken Parijs

Met een solidariteitsdemonstratie worden straks in Amsterdam de aanslagen in Parijs herdacht. Om 14.00 uur begint bij de moskee Al Kabir aan de Weesperzijde een wandeling, georganiseerd door Amsterdamse synagogen en moskeeën. De tocht voert langs plekken die belangrijk zijn voor mensen die de afgelopen 75 jaar in Amsterdam zijn aangekomen. Burgemeester Van der Laan loopt mee.

Wat weten we van de daders?

Een overzicht van wat bekend is over de plegers van de aanslagen en de stand van zaken van de klopjacht.

Nog twee Nederlanders in ziekenhuis

Twee van de drie Nederlanders die gewond raakten bij de terreuraanslagen in Parijs liggen nog in het ziekenhuis. Zij raakten zwaargewond, maar maken het naar omstandigheden goed, zei de Nederlandse ambassadeur Kronenburg in Frankrijk tegen de NOS.

Arrestatie Belgische terreurverdachte gefilmd

Een ploeg van de Belgische televisie heeft de arrestatie van een terreurverdachte in de Brusselse deelgemeente Molenbeek gefilmd. Te zien is hoe de man wordt geboeid.

'Er heerste een enge stilte'

De Nederlander Twan Zegers zat vrijdagavond vlak bij het Stade de France te eten toen hij de eerste explosies hoorde. "We dachten eerst nog dat er een gasfles was ontploft, maar na de tweede explosie was duidelijk dat er wat anders aan de hand was."

Bloemen voor Franse consulaat

Het Franse consulaat in Amsterdam is een van de plaatsen waar een bloemenzee ontstaat van mensen die eer betonen aan de slachtoffers in Parijs.

Obama: dit was een aanslag op de beschaafde wereld

De Amerikaanse president is in Turkije voor een bijeenkomst van de G20.

Juncker: daders zijn geen vluchtelingen

De terroristen die vrijdagavond aanslagen hebben gepleegd in Parijs zijn criminelen en geen vluchtelingen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker voorafgaand aan de G20-top in Antalya gezegd. Juncker vindt dat mensen niet meteen het verband met vluchtelingen moeten leggen.

Wereld leeft mee

Overal ter wereld worden de aanslagen in Parijs herdacht.

Extra Journaal

Om 11.50 uur begint een extra NOS Journaal van een kwartier. Het is te zien op NPO 1 en NPO Nieuws.

'Syriëgangers nemen barbaars geweld mee naar Europa'

Radicaal geweld zoals vrijdag in Parijs komt in Syrië dagelijks voor. Volgens hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak is het daarom niet verwonderlijk dat jongens die enige tijd in Syrië hebben gevochten, dit meenemen naar West-Europa. "Wie in Syrië begint aan dit barbaarse gedrag, radicaliseert alleen maar verder."

Overzicht feiten sinds vrijdagavond

De ontwikkelingen in Frankrijk volgen elkaar in hoog tempo op. Om het overzicht te bewaren staan op NOS.nl de belangrijkste feiten sinds vrijdagavond onder elkaar.

Nederlandse gewonden nog in ziekenhuis

De drie Nederlandse gewonden van de aanslagen in Parijs liggen nog in het ziekenhuis. "Hun situatie is onveranderd", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het ANP. Een van hen is lichtgewond, de andere twee zwaar.

Aanslagen verdringen economie van agenda G20

Leiders van de G20-landen beginnen in de Turkse badplaats Antalya aan hun jaarlijkse top. Het zag er al naar uit dat Syrië de gebruikelijke economische onderwerpen zou verdringen, maar daar zijn nu de aanslagen in Parijs bijgekomen.

Herdenking op Place de la Republique

'We gaan dit overwinnen'

'Nederland was al in oorlog met IS'

De uitspraak van premier Rutte dat Nederland in oorlog is met IS, is volgens advocaat Geert-Jan Knoops geen nieuws. In het NOS Radio 1 Journaal zei Knoops dat Nederland al met de terroristische organisatie in oorlog was. "Doordat Nederland deelneemt aan de militaire acties tegen IS in Irak en Syrië was dit al een feit."

Vaticaan twijfelt over doorgaan Heilig jaar

In het Vaticaan wordt getwijfeld over het doorgaan van het Heilig jaar dat op 8 december zou moeten beginnen. Verwacht wordt dat 11 miljoen gelovigen hiervoor naar Rome komen.

Politie pakt meer familieleden Bataclan-terrorist op

De Franse politie heeft nog eens vier familieleden opgepakt van de terrorist die vrijdagavond toesloeg in concertzaal Bataclan in Parijs. Gisteren werden de vader en een broer van Ismaël Omar Mostefaï al gearresteerd.

Franse media: dader ontsnapt

Franse mediamelden dat een van de daders van de aanslagen in Parijs is ontsnapt. Eerder werd ervan uitgegaan dat alle aanslagplegers waren gedood.

Geen toeristen in Notre Dame

  • Hans Brom / NOS
    Optreden van een kinderkoor in de kathedraal is geannuleerd
  • Hans Brom / NOS
    Het plein voor de Notre Dam is bijna uitgestorven
  • Hans Brom / NOS
    Een zijdeur van de kathedraal is wel open
  • Hans Brom / NOS
    De torens zijn niet te betreden

Alle toeristische trekpleisters in Parijs zijn gesloten. Zo is ook de Notre Dame niet toegankelijk.

Tweede auto daders gevonden

De politie in Parijs heeft ten oosten van de stad een tweede auto van de daders van de aanslagen van vrijdag gevonden. Het gaat om een Seat die werd aangetroffen in Montreuil. Dat kan betekenen dat een terrorist is ontkomen.

Madonna betuigt medeleven

Madonna staat in Stockholm stil bij de slachtoffers in Parijs met 'Like a Prayer'.

Om 09.00 uur extra Journaal

Om 09.00 uur is er een Journaal van 25 minuten over de gebeurtenissen in Parijs. De extra uitzending is te zien op NPO 1 en NPO Nieuws. Ook begin om 09.00 uur een extra uitzending van een uur van het NOS Radio 1 Journaal.

Politie Brussel zoekt verder

De politie in de Brusselse deelgemeente Molenbeek is vanochtend verder gegaan met het zoeken naar daders van de aanslagen in Parijs. Er is zeker één huiszoeking geweest, blijkt uit beelden van de Vlaamse zender VTM. Daarop is te zien hoe agenten spullen naar buiten dragen. Of er ook mensen zijn ondervraagd of zijn opgepakt, is niet duidelijk. Gisteren werden in Brussel drie verdachten opgepakt.

Stille herdenking in Deventer

Een van de plaatsen waar de slachtoffers van Parijs zijn herdacht, is de Brink in Deventer. Rond veertig mensen gaven elkaar in stilte een hand en vormden een kring. Er werden bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken.

Bloemen voor Franse ambassadeur

Vertegenwoordigers van het Overleg Joden Christenen en Moslims gaan vandaag bloemen aanbieden aan de Franse ambassadeur in Nederland, Laurent Pic.

Speciale kerkdiensten in Notre Dame

In de Notre Dame zijn vandaag speciale kerkdiensten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. De kathedraal is net als andere bezienswaardigheden in Parijs gesloten, maar voor de kerkdiensten wordt de Notre Dame opengesteld. In de loop van de dag zou er een dienst zijn speciaal voor de nabestaanden van de 129 mensen die zijn omgekomen.

Michelin stelt presentatie gids uit

De presentatie van de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg, die morgen stond gepland, wordt in verband met de aanslagen verplaatst naar een latere datum.

Demonstratie in Amsterdam

Moskeeën en synagogen in Amsterdam staan vanmiddag stil bij de aanslagen. Om 14.15 uur begint bij de moskee Al Kabir in de Pijp een demonstratie. De tocht 'Nieuwkomers in Mokum' was al gepland, maar door de gebeurtenissen in Parijs is het programma aangepast.

Trump: waren de slachtoffers maar bewapend

Donald Trump, een van de Republikeinse kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap, zegt dat het in Parijs heel anders zou zijn afgelopen als de slachtoffers waren gewapend. Hij voegde eraan toe dat het "krankzinnig" is als de VS in de nasleep van de aanslagen nog vluchtelingen uit Syrië toelaat.

Extra nieuwsuitzendingen

De NOS maakt op tv, radio en internet extra nieuwsuitzendingen vanwege de aanslagen in Parijs. Op NPO 1 is de eerstvolgende extra uitzending van 09.00 tot 09.25 uur. Van 09.00 tot 10.00 uur zendt het Radio 1 Journaal uit.

Naam dader

De loco-burgemeester van Chartres heeft de identiteit van een van de daders onthuld. Op sociale media schrijft hij dat het gaat om Ismaël Omar Mostefaï, die een aantal jaar in Chartres woonde. Zijn naam werd zaterdagavond ook door Franse media al genoemd. Volgens de Franse krant Le Monde is hij in 2013 naar Syrië is afgereisd.

Debat Democraten in schaduw aanslagen

Een debat in de verkiezingsrace bij de Democraten begint in het teken van de aanslagen in Parijs. Hillary Clinton zegt dat IS een vijand is die landen samen aan moeten pakken. "Het moet worden verslagen. Het kan niet alleen een Amerikaans gevecht zijn, maar Amerikaans leiderschap is wel essentieel."

Crew-lid Eagles of Death Metal omgekomen

Onder de doden die vielen in het Bataclan-theater was ook een crew-lid van de band Eagles of Death Metal. De 36-jarige Nick Alexander had de leiding over de merchandise-verkoop tijdens de Europese tour van de band. Zijn familie heeft zijn dood bevestigd, schrijft het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

CBS-news: paspoort aanslagpleger mogelijk nep

Het Syrische paspoort dat gevonden is bij een van de aanslagplegers is mogelijk nep, zegt CBS-news. Griekse autoriteiten zeiden eerder vandaag dat de eigenaar van het paspoort in oktober via het eiland Leros Griekenland was binnengekomen. Volgens een bron bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten kan het paspoortnummer niet in een geldig Syrisch paspoort voorkomen.

Franse kleuren in Rotterdam en Utrecht

Ook in Nederland is het medeleven met Parijs zichtbaar. De fontein op het Hofplein in Rotterdam en in de Dom in Utrecht zijn verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

  • ANP
    Hofplein in Rotterdam
  • ANP
    De Domtoren in Utrecht

Nieuwe arrestaties

De vader en de broer van een van de zelfmoordterroristen zijn aangehouden en worden verhoord. Dat meldt persbureau AFP.

Bataclan-theater 24 uur later

De omgeving bij het Bataclan-theater is 24 uur na de aanslagen nog hermetisch afgesloten, vertelt NOS-redacteur Hans Brom. De lijken rondom het theater zijn allemaal weggehaald. Bij de afzettingen en op Place de la République branden Parijzenaars kaarsen voor de slachtoffers en leggen ze bloemen.

Place de la République