Het laatste woord

NOS-analyticus Youri Mulder over het Nederlands elftal.

Mulder blikt terug op Nederland-Spanje

Hiddink trekt een lange neus

"Dit geeft veel vertrouwen voor de ploeg, we moeten deze wedstrijden beschouwen als een goede start richting de volgende kwalificatiewedstrijd in juni", reageerde bondscoach Guus Hiddink na de wedstrijd.

Lees de eerste reactie van de bondscoach.

Guus Hiddink in de Arena

Sneijder: dit maakt veel goed

"Verrassend? Niet als je ziet hoe we aan de wedstrijd begonnen", zei Wesley Sneijder na de wedstrijd. "We hadden wat goed te maken en dat hebben we gedaan", refereerde Sneijder aan het EK-kwalificatieduel op zaterdag in de Arena.

Lees de hele reactie van Sneijder.

Sneijder in duel met Juanmi van Spanje

Blessuretijd

Drie minuten extra in de Amsterdam Arena.

Intussen in Turijn

Andros Townsend heeft met een ziedend schot de Engelsen op 1-1 gezet tegen Italië.

Wissel

Depay wordt vervangen door Afellay, met nog zes minuten op de klok.

Tien minuten

De slotfase loopt van een aantrekkelijk duel tussen Nederland en Spanje. De stand is nog steeds 2-0, maar er zijn voldoende kansen op meer geweest. Voor de Spanjaarden is de prima keepende Vermeer een paar keer een sta-in-de-weg geweest. Bij Oranje had Wijnaldum zojuist een behoorlijke kans op 3-0, maar hij schiet, niet best, in het zijnet. Het schot had een beter lot verdiend.

Wissel

Huntelaar gaat naar de kant, Dost is zijn vervanger in de spits.

Oude bekende

De Spanjaarden wisselen door: Mikel San José vervangt Gerard Piqué, Sergio Ramos is in de ploeg voor Mario Suárez en Andrés Iniesta is in de ploeg gekomen voor Santi Cazorla.

Iniesta wordt bij ieder balcontact overigens getrakteerd op een fluitconcert van de Oranje-supporters.

Wissel

Daley Blind verlaat in de 73ste minuut het veld. Jonathan de Guzman vervangt hem.

Intussen in Jeruzalem

Vincent Kompany is met een rode kaart van het veld gestuurd. De Rode Duivels leiden met nog 20 minuten te spelen met 1-0 tegen Israël.

Spanje mist

Spanje dringt in de tweede helft wat meer aan, maar Nederland blijft vooralsnog overeind. Wel was er zojuist een enorme kans voor Vitolo, maar vanuit kansrijke positie schiet de invaller onbegrijpelijk ver naast.

Even later scoort David Silva, maar er is - terecht - gevlagd voor buitenspel.

Intussen in Nieuw-Zeeland

Benjamin van den Broek heeft in het oefenduel met Zuid-Korea zijn debuut gemaakt voor Nieuw-Zeeland. De oud-speler van NAC, Haarlem en Den Bosch mocht acht minuten voor tijd invallen bij een 0-0 stand. Drie minuten voor tijd maakten de Koreanen het enige doelpunt van de wedstrijd.Van den Broek, wiens moeder uit dat land komt, beschikt pas sinds twee maanden over een paspoort van Nieuw-Zeeland.

Wissels

Wesley Sneijder verlaat in de 62ste minuut het veld. Hij wordt vervangen door Georginio Wijnaldum. Het was de 113de interland voor Sneijder, waarmee hij Frank de Boer (112) is gepasseerd op de eeuwige ranglijst. Sneijder staat nu tweede achter Edwin van der Sar (130).

Bij Spanje is Juanmi vervangen door Álvaro Morata.

Weer Vermeer

Opnieuw laat keeper Vermeer zich zien. Spanje krijgt een vrije trap op de rand van het strafschopgebied en Piqué schiet hard en laag onder de Nederlandse muur door. Vermeer pareert echter weer, met een klein beetje geluk.

Intussen in Zweden

Zweden heeft de oefenwedstrijd tegen Iran vrij eenvoudig met 3-1 gewonnen. Voor de Zweden scoorden drie oude bekenden: Zlatan Ibrahimovic, Markus Berg en Ola Toivonen. Lees het wedstrijdverslag.

Dit is Zlatan in actie:

Zlatan Ibrahimovic scoorde hier niet, maar de actie is wel spectaculair

Misser Martins Indi

Na zeven minuten in de tweede helft staat er bijna 3-0 op het bord. Een afgemeten voorzet van Sneijder komt op het hoofd van de aanstormende Martins Indi. De Porto-verdediger kopt via de grond, maar iets te veel via de grond. De bal stuitert vervolgens hoog over het doel.

Even later levert Depay maar weer eens een hard schot af. De Gea redt, net als in de eerste helft.

Twee wissels

Nederland is ongewijzigd aan de tweede helft begonnen. Bij Spanje zijn Pedro en Isco vervangen door Vitolo en David Silva.

Kijkersvraag

U heeft het nog het antwoord op de kijkersvraag tegoed. Welke drie basisspelers van vandaag stonden ook in de basis bij de WK-finale van 2010?

Het antwoord: Wesley Sneijder, Gerard Piqué en Pedro.

Opstootje

Vlak voor rust is er een klein ruzietje tussen Huntelaar en Albiol. De Nederlandse spits maakt een 'natrappende beweging' in de richting van de Spaanse verdediger, die daar niet van gediend is. De Schotse scheidsrechter weet een en ander te sussen.

Juichen

Zowel Stefan de Vrij als Davy Klaassen juichten na hun goal overigens zonder hun duim in de mond te steken.

Vijf minuten

Het is bijna rust in de Amsterdam Arena, waar een verrassend sterk Nederland met 2-0 leidt tegen Spanje. Oranje speelt behoorlijk overtuigend en met flair, de sterker geachte Spanjaarden zijn niet verder gekomen dan enkele speldenprikjes.

Gefeliciteerd Vermeer

De doelman van Feyenoord heeft trouwens een record te pakken. Hij heeft sinds zijn debuut bij Oranje inmiddels ruim 345 minuten de nul gehouden. Daarmee heeft hij het record van Ronald Waterreus (338 minuten) afgepakt. En de teller loopt nog voor Vermeer.

Vermeer redt

De eerste echt grote kans voor de Spanjaarden zien we na een half uur. Martins Indi laat zich bij de achterlijn in de luren leggen door Pedro, die hem de bal ontfutselt en lijkt te gaan scoren. Vermeer staat echter zijn mannetje en brengt redding.

Italië komt op een 1-0 voorsprong tegen Engeland door een fraaie, karakteristieke kopbal van Graziano Pellè in de 29ste minuut.

Even luisteren: 2-0

Davy Klaassen maakt de 2-0 voor Oranje
    Davy Klaassen juicht na de 2-0

Even luisteren: 1-0

Stefan de Vrij zette Nederland op 1-0

Doelpunt voor Nederland!

DOELPUNT: Nederland - Spanje 2-0 (Klaassen 16')

Als het zo doorgaat, wordt het een feestelijke avond voor een bij vlagen flitsend spelend Nederland. Na een knappe pass van Willems komt de bal bij Klaassen, die vrij voor de keeper in eerste instantie tegen De Gea opschiet, maar in tweede instantie de bal tegen de touwen jaagt: 2-0!

DOELPUNT: Nederland - Spanje 1-0 (De Vrij 13')

Er zit meer flair in het spel van Nederland dan in het duel met Turkije en na een klein kwartier beloont Oranje zichzelf. Stefan de Vrij kopt de bal fraai achter keeper De Gea, na een mooie voorzet van Wesley Sneijder.

België is in het EK-kwalificatieduel met Israël op een 1-0 voorsprong gekomen. Marouane Fellaini geeft het laatste tikje en scoort.

Drie spelers die vandaag bij Nederland-Spanje in de basis staan, stonden ook in de basis bij de WK-finale van 2010. Welke drie? Het antwoord volgt in de rust

Schot Depay

Na zeven minuten levert Oranje het eerste schot tussen de palen af. Depay schiet hard van afstand, maar De Gea plukt de bal vakkundig uit de lucht.

Beginfase

In de eerste minuten was er een aardige kans voor Spanje, waarbij Vermeer reddend optrad. Het bleek echter buitenspel te zijn. Nederland is nog niet verder gekomen dan een technisch hoogstandje van Depay op het middenveld.

Nog eventjes

De volksliederen klinken in de Amsterdam Arena. We gaan bijna beginnen.

Oefenduels

Heel veel landen hebben deze dinsdagavond gereserveerd voor een oefenwedstrijd. Het meest aansprekende affiche is Italië-Engeland in Turijn.

De Italianen hopen na een turbulente week op een vriendelijke ontvangst, terwijl de Engelsen vooral in de ban zijn van Tottenham Hotspur-spits Harry Kane.

Lees de voorbeschouwing op deze kraker tussen twee Europese grootmachten.

Gianluigi Buffon staat vanavond onder de lat bij de Azzurri

EK-kwalificatie

Er is vanavond één duel in de kwalificatie voor het EK van 2016. In Jeruzalem treffen Israël en België elkaar.

Voor de Belgen is het een sleutelwedstrijd. Lees de voorbeschouwing.

België viert de 5-0 overwinning op Cyprus

Robben-factor

Arjen Robben ontbreekt vanavond door een blessure, zoals bekend. Oranje met of zonder Robben, dat scheelt een flinke teug op een borrel. En het belang van de Robben-factor wordt steeds groter, zo blijkt uit een blik op de statistieken.

Arjen Robben

Van de hemel naar de hel

Het WK in Brazilië liep voor Spanje uit op een fiasco. De wereldkampioen ging in korte tijd van de hemel naar de hel.

Lees een analyse over de gesteldheid bij de Spanjaarden sinds het WK.

Arjen Robben maakt de 1-5 tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK voetbal.

Opstelling Spanje

Spanje speelt vanavond met een zogeheten 'B-formatie'. Bekende namen als Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Iker Casillas ontbreken in de basis. Maar er zijn nog voldoende aardige namen over bij de Spanjaarden. Aanvaller Juanmi (Málaga) debuteert.

Opstelling Nederland

De opstelling van het Nederlands elftal is op op vijf plaatsen gewijzigd ten opzichte van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-1).

Bondscoach Hiddink gunt Kenneth Vermeer, Daryl Janmaat, Jetro Willems, Davy Klaassen en Luciano Narsingh een plaats in de basis. Jasper Cillessen, Gregory van der Wiel, Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum en Ibrahim Afellay zijn daarvan het slachtoffer en beginnen op de bank.

Tom vooraf

Tom Egbers blikt vooruit op Nederland-Spanje

Even terugkijken

Wat was dat ook alweer met die wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Spanje tijdens het WK? Spanje was titelverdediger, van Oranje had niemand een hoge pet op.

We gaan even terug naar 13 juni 2014 in Salvador.

WK 2014: Nederland vernedert Spanje

Wraak? Geen wraak?

Als we de verhalen van de laatste dagen moeten geloven, wil Spanje wraak voor de 5-1 nederlaag tegen Oranje op het wereldkampioenschap in Brazilië. Maar bondscoach Vicente Del Bosque wil daar blijkbaar niets van weten.

"Nee, dat speelt helemaal niet", zei de bondscoach maandagavond. "Laten we er gewoon een mooie wedstrijd van maken."

Del Bosque ziet geen enkel land goed spelen

Om 20.45 uur: Nederland-Spanje

Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Turkije kan het Nederlands elftal zich revancheren in de oefenwedstrijd tegen Spanje. Maar ook de Spanjaarden hebben sinds het WK nog een appeltje met Oranje te schillen.