Gianluigi Buffon staat vanavond onder de lat bij de Azzurri
NOS Voetbal

Verhit Italië treft ontspannen Engeland

Twee Europese grootmachten treffen elkaar vanavond voor een oefenduel in Turijn: viervoudig wereldkampioen Italië ontvangt Engeland, de kampioen van 1966. De Italianen hopen na een turbulente week op een vriendelijke ontvangst, terwijl de Engelsen vooral in de ban zijn van Tottenham Hotspur-spits Harry Kane.

Op 15 juni vorig jaar won Italië in de verzengende hitte van Manaus met 2-1 van Engeland. Het duel in het regenwoud smaakte naar meer, maar het was op het WK snel gedaan met beide landen. Zowel Italië als Engeland overleefde de groepsfase niet.

Van de elf Azzurri die destijds tegen Engeland in actie kwamen, is er vanavond in het basisteam nog maar eentje over: verdediger Giorgio Chiellini. De speler van Juventus riep het thuispubliek in Turijn op om het nationale elftal toch vooral te steunen. De afgelopen week was er namelijk nogal wat opschudding in Italië.

Conte onder vuur

De Italiaanse bondscoach Antonio Conte kreeg te maken met doodsbedreigingen van Juventus-supporters nadat Claudio Marchisio geblesseerd was geraakt tijdens de training. Conte zou zijn spelers te hard laten trainen, was de klacht. De knieblessure van Marchisio leek in eerste instantie ernstig, maar bleek uiteindelijk mee te vallen.

Het verhaal ging vervolgens dat Conte zou overwegen op te stappen, maar dat spreekt de bondscoach tegen: "Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn, maar ik ga door met mijn werk. Mij wordt verteld dat ik te hard train. Ik weet niet hoe ik daarop moet reageren. Hard werken zou de norm moeten zijn, maar is kennelijk een uitzondering.''

Algemeen belang

De spelers nemen het ook op voor de bondscoach. "De trainingen van Conte zijn volstrekt normaal", sprak verdediger Andrea Barzagli. Chiellini is het daarmee eens: "Ik roep iedereen op om aan het algemeen belang en het Italiaanse voetbal te denken en ik hoop dan ook op een enthousiast onthaal in Turijn."

Behalve door de kwestie-Marchisio waren de gemoederen in Italië ook verhit door de discussie of er niet te veel 'buitenlanders' in het nationale elftal spelen. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije tekende 'Braziliaan' Éder zondag echter vlak voor tijd voor de gelijkmaker (2-2), waardoor Italië tweede blijft in groep H.

EK-kwalificatie: Bulgarije - Italië
Harry Kane na zijn goal tegen Litouwen; tegen Italië start hij wel in de basis

Kans voor Kane

De Engelsen kenden een aanmerkelijk rustiger week. Het EK-kwalificatieduel tegen Litouwen leverde vrijdag een eenvoudige 4-0 overwinning op, met een glansrijk debuut van de 21-jarige Harry Kane. De aanvaller, die dit seizoen al 29 keer doel trof voor de Spurs, viel in de slotfase in en scoorde 79 seconden later.

Bondscoach Roy Hodgson beloont Kane met een basisplaats tegen Italië, naast Wayne Rooney: "Harry verdient die kans. Het is mooi om die twee eens samen vanaf het begin in actie te zien." Hodgson kan ook moeilijk anders, want Engeland mist door blessures de aanvallers Danny Welbeck en Raheem Sterling, naast middenvelder James Milner en verdediger Leighton Baines.

Rooney op jacht

Veteraan Rooney speelt in Turijn zijn 103de interland voor Engeland. De routinier scoorde tegen Litouwen voor de vijfde opeenvolgende wedstrijd in het Engelse shirt en staat inmiddels op 47 interlanddoelpunten. Dat is nog maar twee goals verwijderd van het record van de legendarische Sir Bobby Charlton.

EK-kwalificatie: Engeland - Litouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl