België viert de 5-0 overwinning op Cyprus
NOS Voetbal

België speelt sleutelwedstrijd in Israël

Terwijl alle andere landen deze dagen vriendschappelijke interlands afwerken, moeten België en Israël nog volop aan de bak in de kwalificatiereeks voor het EK voetbal in 2016.

De wedstrijd Israël-België zou eigenlijk worden gespeeld op 9 september vorig jaar, maar werd uitgesteld door de onrustige situatie in Israël en de Gazastrook. Na overleg tussen de voetbalbonden van beide landen en de UEFA werd besloten het duel uit te stellen.

Koppositie

Dinsdag staat de koppositie (en/of plaats twee) in groep B op het spel. België is derde in de poule, met één punt minder dan Israël, en heeft drie punten achterstand op koploper Wales. Zaterdag won België met ruime cijfers (5-0) van Cyprus, terwijl Israël thuis met 3-0 verloor van Wales.

Bondscoach Eli Guttman en zijn ploeg zijn bang voor een nieuwe afgang in eigen huis. De Israëlische kranten waren vernietigend na het verlies tegen Wales. "We zijn terug bij het klassieke Israël, het Israël dat niet opgewassen is tegen landen met meer talent", zo werd er geschreven.

Als we daar winnen, zitten we helemaal terug op schema.

Kevin De Bruyne

Muur

Niet alleen de Israëliërs zijn gespannen voor het kwalificatieduel. De Belgen komen met hoge verwachtingen naar het Midden-Oosten. "Makkelijk wordt het niet, want Israël is een totaal andere tegenstander dan Cyprus", aldus middenvelder Kevin De Bruyne. "Ze zullen na de 3-0 nederlaag tegen Wales zeker iets willen rechtzetten."

Daar kan De Bruyne nog wel eens gelijk in hebben. Bondscoach Guttman speelt met het idee om het middenveld te versterken en voor Eden Hazard en De Bruyne staat een dubbele dekking in het tactische plan.

"Ik verwacht dat we dinsdag opnieuw tegen een muur zullen moeten spelen. Hopelijk kunnen we snel scoren", zegt De Bruyne. "Als we daar winnen, zitten we helemaal terug op schema."

Blessures

Israël is bezig aan een goede kwalificatiereeks: het land leed alleen tegen Wales puntenverlies en staat daardoor op de tweede plaats met negen punten uit vier duels. De Israëlische bondscoach heeft wel problemen met zijn selectie voor het duel in Jeruzalem.

Zo mist Guttman topschutter Omer Damari (RB Leipzig) en zijn vervanger Tomer Hemed (Real Mallorca) kan niet spelen door een spierblessure. Waarschijnlijk zal Moanes Dabour van het Zwitserse Grasshopper daarom spelen.

Het gaat om de topdrie, maar wij willen eerste worden.

Vincent Kompany
Persconferentie voorafgaand aan sleutelwedstrijd tussen Israël en België

Kompany

België mist Steven Defour en Romelu Lukaku, maar bondscoach Marc Wilmots kan wel beschikken over grote namen als Vincent Kompany (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea) en Marouane Fellaini (Manchester United).

Aanvoerder Kompany is duidelijk over de Belgische doelstelling. "Het gaat om de topdrie, maar wij willen eerste worden", zegt hij over de wedstrijd tegen Israël. "We willen daar echt drie punten pakken."

Stand in groep B

PlaatsLandDuelsPunten
1Wales511
2Israël49
3België48
4Cyprus56
5Bosnië-Herzegovina55
6Andorra50

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl