NOS Voetbal

Van de hemel naar de hel: Spanje wil wraak

  • ANP
    Arjen Robben maakt de 1-5 tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK voetbal.
  • ANP
    Andrés Iniesta maakt de 1-0 tegen Oranje in de WK-finale 2010.

De Spaanse selectie komt vandaag aan in Amsterdam voor de oefenwedstrijd van dinsdag tegen het Nederlands elftal. Het is de eerste ontmoeting sinds de 5-1 zege van Oranje op het WK in Brazilië. In 2010 nog wereldkampioen, maar in 2014 in de eerste ronde uitgeschakeld. Van de hemel naar de hel tegen Nederland, zo omschrijven Spaanse media deze periode.

De vreugde op 11 juli 2010 in Johannesburg ontstond na de winnende treffer van Andrés Iniesta. Spanje was wereldkampioen en Oranje treurde. Vier jaar later, op 13 juni 2014 in Salvador, waren de rollen omgedraaid. Dit keer weliswaar geen finale, maar Oranje zette de Spaanse natie flink voor schut.

De afstraffing in Brazilië leidde de vroege uitschakeling in. Er werd ook nog verloren van Chili (0-2), waarna de zege op Australië (3-0) er niet meer toe deed. De wereldkampioen lag er na drie wedstrijden al uit.

WK 2010: Iniesta bezorgt Spanje wereldtitel

Verjongingskuur

Vicente Del Bosque, die mocht aanblijven bij de Spaanse bond, startte een verjongingskuur van het nationale elftal. Liefst twaalf spelers kregen sinds het Braziliaanse debacle de kans om de bondscoach te overtuigen. En tegen Nederland wil Del Bosque die nieuwe jongens een kans geven.

Onder anderen Juan Bernat (Bayern München), José Callejon (Napoli), Dani Carvajal (Real Madrid), Munir El Haddadi (FC Barcelona), Raúl Garcia (Atlético Madrid) en Álvaro Morata (Juventus) mogen zich gaan bewijzen.

WK 2014: Nederland vernedert Spanje

Wraak

Verdediger Bernat kijkt uit naar de ontmoeting in de Amsterdam Arena. "Na die vorige wedstrijd is er een verlangen naar wraak", doelt de Bayern München-speler op 'de 5-1', om vervolgens Nederland eraan te herinneren dat het in 2010 een groot feest was in Spanje.

Ook Iniesta is gebrand op revanche. "De laatste wedstrijd was een grote teleurstelling voor iedereen. Maar het leven gaat door en we zullen proberen om met een goed gevoel te vertrekken uit Amsterdam."

Kritiek op het spel

Oranje maakt nog geen indruk, maar ook in Spanje is er kritiek op het spel van de Spaanse ploeg. De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne werd afgelopen vrijdag dan wel gewonnen, de Spaanse media maken zich zorgen over het huwelijk tussen de ploeg en het publiek. Zo bleven er in Sevilla 10.000 plekken leeg.

Del Bosque begrijpt dat niet zo goed. "Vergeet niet dat wij in de laatste 31 kwalificatiewedstrijden 28 keer hebben gewonnen en slechts één hebben verloren. De cijfers spreken voor zich, maar er wordt alleen maar gekeken naar het spel."

Het wordt voor Spanje hoe dan ook een wedstrijd die belangrijk wordt gevonden. Naast het wegpoetsen van het WK-debacle, moeten de Spaanse fans weer kunnen genieten van het spel van de nationale ploeg. Of Del Bosque dat voor elkaar krijgt, is dinsdagavond te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl