NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 16/10: orkaan bereikt Ierland en deadline voor Catalonië

Goedemorgen! Orkaan Ophelia bereikt vandaag Ierland en Groot-Brittannië. En de deadline die Madrid aan de Catalaanse regiopresident heeft gesteld loopt af.

Volop zon vandaag, en nog iets warmer dan gisteren. Het wordt 23 tot plaatselijk 26 graden. Vanaf morgen koelt het af, en later in de week neemt de kans op regen toe.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• Ierland zet zich schrap voor orkaan Ophelia, die in de loop van de ochtend aan land zal gaan. Er worden windsnelheden van wel 140 kilometer per uur verwacht en veel regen. Scholen blijven dicht en weggebruikers wordt aangeraden thuis te blijven. Ophelia zal pas in de loop van morgennacht voorbijgetrokken zijn. Ook in Schotland wordt zwaar weer verwacht.

• Vóór 10.00 uur moet de Catalaanse regiopresident Puigdemont de centrale regering in Madrid duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet. Als dat het geval is, dan wil Madrid het regioparlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

• De vader van het vermoorde meisje Rowena Rikkers, ook wel bekend als het meisje van Nulde, gaat vandaag naar Den Haag om te protesteren tegen het strafsysteem. Aanleiding is de dood van Anne Faber.

• In Washington wordt vanmiddag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) een nieuwe ontdekking bekendgemaakt over zwaartekrachtgolven. Dit jaar kregen drie Amerikanen die het fenomeen in 2015 voor het eerst wisten te detecteren de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Wat heb je gemist?

Belastingvoordeel voor 5,4 miljoen werkenden. Dat vloeit voort uit de plannen van het nieuwe kabinet. Nu zijn er in de inkomstenbelasting nog vier schijven en dat worden er twee. Het overgrote deel van de werkenden krijgt alleen met de eerste schijf te maken. Voor 2,1 miljoen mensen met een klein inkomen pakken de plannen niet goed uit, zij gaan iets meer.

Ander nieuws uit de nacht:

Heftige bosbranden in het noordwesten van Spanje en Portugal. Daarbij zijn zeker vijf mensen omgekomen. Er zijn zeker 300 brandhaarden gemeld.

Iraakse troepen bezig met opmars bij Kirkuk. Ze willen de controle over olievelden en een luchtmachtbasis overnemen van Koerden.

Mariniers Molukse acties jaren zeventig: doden waren ingecalculeerd. In de Volkskrant zeggen ze: "Wij schieten niet op de benen. Dat doet een wijkagent".

Winst voor Maduro bij verkiezingen Venezuela. De socialistische partij van de president won in de meeste deelstaten, maar volgens de oppositie is er gefraudeerd.

En dan nog dit:

Luiers recyclen een goed idee? Volgens een onderzoeker van het RIVM die in de Telegraaf aan het woord komt, is het mogelijk "levensgevaarlijk". In de luiers en ander incontinentiemateriaal zitten regelmatig ziekteverwekkers als bacteriën en virussen. Of die wel goed worden afgebroken, is onduidelijk. Daarom doet het RIVM onderzoek.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl