In Culemborg moest nu een politiebus het ontgelden
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 15/10: verkiezingen in Oostenrijk en politiebus in vlammen op

Goedemorgen! In Amsterdam wordt de 42ste editie van de marathon gehouden. Oostenrijk gaat naar de stembus.

Het wordt heerlijk nazomeren vandaag. De zon gaat overal volop schijnen en het wordt bijzonder warm voor de tijd van het jaar: 20 tot 24 graden. Hardlopers die meedoen aan de 42ste editie van de marathon van Amsterdam kunnen het daardoor extra zwaar krijgen.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Let op: op de A58, A2 en A4 wordt dit weekend aan de weg gewerkt.

Wat brengt vandaag?

- De Oostenrijkers gaan naar de stembus en alles wijst erop dat de christen-democratische ÖVP de grootste partij gaat worden bij de parlementsverkiezingen. De thema's immigratie en islam bepalen de strijd tussen de ÖVP en de FPÖ.

- In Amsterdam wordt de Paralympische Talentendag gehouden. Deze dag is al jaren een belangrijk middel om nieuw Paralympisch sporttalent te vinden. Sinds 2009 zijn vijftig bezoekers van de Talentendag naderhand in een nationaal programma terechtgekomen.

- En de Jan Wolkers-prijs voor het beste Nederlandse natuurboek wordt uitgereikt. Dat gebeurt in de uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een portret, gemaakt door Siegfried Woldhek.

- In de Eredivisie worden nog vijf wedstrijden gespeeld. Na het gelijkspel van Feyenoord gisteravond tegen PEC, kan koploper PSV verder uitlopen als het in Venlo wint van VVV.

Wat heb je gemist?

- Politiebusje in brand bij zoektocht naar pyromaan: In Culemborg is vannacht een politiebusje zwaar beschadigd door brand. In de gemeente is al enige tijd een pyromaan actief die het op auto's heeft voorzien. Er zijn al meer dan zestig auto's in vlammen opgegaan. Volgens ooggetuigen waren agenten aan het surveilleren toen de brand in het busje uitbrak.

Ander nieuws uit de nacht:

- Zorgcomplex Friesland ontruimd om brand: De brand brak rond middernacht uit in een aanleunwoning in Sint-Annaparochie.

- 'Aanstootgevend' kunstwerk Van Lieshout toch naar Parijs: Domestikator werd geweigerd door het Louvre, maar is welkom bij het Centre Pompidou.

- Eindelijk eerste lijnvlucht naar afgelegen Sint-Helena: Het dure vliegveld op het eiland in de Atlantische Oceaan bleek niet geschikt voor grote toestellen. Uit testvluchten is nu gebleken dat een Embraer E190 er prima kan landen.

- Chuck Yeager (94) viert verjaardag supersonische vlucht: De Amerikaanse luchtvaartpionier werd in het zonnetje gezet op de 70ste verjaardag van de eerste supersonische vlucht.

En dan nog dit:

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat Margaretha Zelle, ook wel Mata Hari genoemd, werd geëxecuteerd in Frankrijk. In de tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje van het Fries Museum wordt stilgestaan bij het leven van de beroemde vrouw, die volgens curator Hans Groeneweg te eenzijdig wordt afgeschetst.

Vorige week gingen we kijken bij de tentoonstelling. Dat verhaal lees je hier.

Fijne dag!

  • Fries Museum
    Mata Hari
  • Tresoar
    De nieuwe foto's werpen een ander licht op het leven van Mata Hari
  • Fries Museum
    Plakboeken van Mata Hari
  • NOS / Lambert Teuwissen
    De arrestatiefoto van Mata Hari (r)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl