NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 23 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Zon en wolken wisselen elkaar vandaag af. Het is grotendeels droog, alleen in het noordoosten is er kans op een enkele bui. Het wordt 9 tot 12 graden.

Wat heb je gemist?

In Frankrijk wordt vandaag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. In totaal mogen 47 miljoen mensen hun stem uitbrengen. In heel Frankrijk is nog steeds de noodtoestand van kracht en de beveiliging bij de stembureaus is flink opgeschroefd. In totaal zijn zo'n 50.000 militairen en agenten ingezet voor de bewaking van de stemlokalen.

Benoît Hamon, Jean-Luc Mélenchon, François Fillon, Marine Le Pen en Emmanuel Macron

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas hebben duizenden mensen meegedaan aan een vreedzame protestmars. Gekleed in witte T-shirts brachten ze een eerbetoon aan de doden die bij de demonstraties van de afgelopen weken zijn gevallen. Sinds begin deze maand wordt bijna dagelijks tegen maatregelen van de regering gedemonstreerd.

De Amerikaanse actrice Erin Moran is overleden. Ze is vooral bekend van haar rol als Joanie Cunningham in de tv-serie Happy Days. Die serie ging over het gezin Cunningham en huisvriend Fonzie. Erin Moran speelde een van de kinderen. Later kreeg ze de hoofdrol in de spin-off Joanie Loves Chachi. De doodsoorzaak van Moran is nog onbekend. Ze was 56 jaar.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bij een brand in een huis in Alphen aan den Rijn is vannacht een bewoner uit het raam gesprongen. Ooggetuigen zeggen dat een vrouw uit haar slaapkamerraam op de eerste verdieping sprong. Een andere bewoner kon zichzelf ook op tijd in veiligheid brengen. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het huis in Alphen aan den Rijn is volledig uitgebrand.

Verder vandaag...

Natuurlijk de Franse verkiezingen. De meeste stembureaus sluiten vanavond om 19.00 uur, maar in grote steden als Parijs en Marseille sluiten ze een uur later. De eerste officiële exitpolls verschijnen ook om 20.00 uur.

In Tilburg wordt vandaag gerepeteerd voor Koningsdag, komende donderdag. Het laatste weekend voor het grote feest wordt gebruikt om de puntjes op de i te zetten.

In Almelo wordt vanmiddag stilgestaan bij de Armeense genocide, in 1915. In de nacht van 23 op 24 april van dat jaar werden in Istanbul honderden intellectuelen en kunstenaars gearresteerd en vermoord. Het was het begin van de systematische uitroeiing van de gehele Armeense bevolking in het toenmalige Ottomaanse Rijk.

Australische documentairemakers beloven vandaag met een grote doorbraak te komen in de vermissingszaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat sinds 2007 spoorloos verdween in Portugal. Ze zeggen nieuw bewijsmateriaal te hebben dat een oplossing in de zaak dichterbij kan brengen.

En het kan een cruciale dag in de eredivisie worden. Koploper Feyenoord gaat op bezoek bij Vitesse en nummer twee Ajax reist naar Eindhoven voor de confrontatie met nummer drie PSV. Mocht Feyenoord winnen en Ajax verliezen dan wordt het gat tussen de twee teams vier punten en kunnen de Rotterdammers over twee weken de titel al veiligstellen bij Excelsior.

Ook FC Utrecht komt vanmiddag in actie. In eigen huis speelt de Utrechtse ploeg tegen Roda JC. Sparta krijgt ADO Den Haag op bezoek.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl