Robert Maaskant, trainer van Go Ahead Eagles
NOS VoetbalAangepast

De strijd om de titel en lijfsbehoud, hoe staan de ploegen ervoor?

Hoewel er nog drie speelronden te gaan zijn in de eredivisie lijkt het programma van dit weekeinde op voorhand van cruciale betekenis in de strijd om de landstitel.

Koploper Feyenoord gaat op bezoek bij Vitesse en nummer twee Ajax reist naar Eindhoven voor de confrontatie met nummer drie PSV.

Mocht Feyenoord winnen en Ajax verliezen dan wordt het gat tussen de twee teams vier punten en kunnen de Rotterdammers over twee weken de titel al veiligstellen bij stadgenoot Excelsior.

De titelstrijd gaat verder: Feyenoord of Ajax?

Bekerfinale

Over twee weken inderdaad, want volgende week is er geen eredivisievoetbal. Dan staat de bekerfinale op het programma tussen AZ en jawel, Vitesse.

Omdat Vitesse ook al topscorer Ricky van Wolfswinkel moet missen vanwege een schorsing, lijkt de horde die Vitesse heet niet al te moeilijk te zullen worden voor Feyenoord. Toch blijft het opletten voor de Rotterdammers, want in uitwedstrijden is het elftal dit seizoen kwetsbaar gebleken, getuige de nederlagen tegen het laag geklasseerde Go Ahead Eagles (1-0) en Sparta (1-0).

Thuis is Feyenoord ongenaakbaar. Slechts twee keer werden er punten verspeeld in eigen huis; in oktober tegen Ajax (1-1) en Heerenveen (2-2).

De stand in het linkerrrijtje

In het geval van Ajax is het vooral de vraag hoe de ploeg de krachttoer bij Schalke 04 heeft verwerkt. Het kwartfinaleduel in de Europa League (3-2) zal ongetwijfeld nog nawerken bij het team van Peter Bosz.

Tegenstander PSV strijdt daarnaast voor zijn laatste kans op plek twee, waarmee plaatsing voor de voorronde van de Champions League kan worden afgedwongen. De Eindhovenaren staan zes punten achter Ajax en moeten winnen om nog kans te maken op de tweede plaats.

Van de zestig eerdere edities tussen beide teams in Eindhoven won PSV er 29 en Ajax 16. Het doelsaldo is 119-87 in het voordeel van PSV.

Het programma van de 32ste speelronde in de eredivisie

Laatste strohalm

In de strijd tegen degradatie moet Go Ahead Eagles tegen FC Groningen proberen de laatste strohalm te pakken. De ploeg uit Deventer heeft vijf punten achterstand op plek zeventien.

Met de wedstrijden tegen Ajax en Sparta nog voor de boeg, moet Go Ahead zaterdagavond (20.45 uur) op eigen veld per se winnen. De statistieken zijn in ieder geval hoopvol. Van de zestien keer dat beide clubs elkaar eerder in de eredivisie in Deventer troffen, won Go Ahead er acht en Groningen twee. De laatste zege van Go Ahead op Groningen dateert echter wel van oktober 1993 (3-0).

Daarboven lijkt het gevecht om lijfsbehoud met de week spannender te worden. NEC (28), Sparta (28), Roda JC (30), Excelsior (31), PEC Zwolle (32) en ADO Den Haag (32) moeten nog drie wedstrijden vol aan de bak om de play-offs te ontlopen.

De stand in het rechterrijtje

Rechtstreeks duel

NEC en Excelsior mogen vanavond (18.30 uur) als eerste aan de bak in Nijmegen, waar beide ploegen tegenover elkaar staan. Daarbij is NEC-aanvoerder Gregor Breinburg geschorst.

De voortekenen zijn gunstig voor NEC. Het won de laatste drie onderlinge duels zonder een goal te incasseren. Vorig seizoen won NEC met 1-0, door een doelpunt van Navarone Foor.

PEC ontvangt vanavond Heracles, Roda JC gaat zondag naar Utrecht en Sparta treft diezelfde dag in eigen huis ADO Den Haag. Dat laatste duel is aan zijn 35ste editie in de eredivisie toe. Sparta won 18 keer, Den Haag 7 keer.

Zeven seizoenen geleden stond deze wedstrijd voor het laatst op het programma en bleef het 0-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl