NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea boos, Amerikanen niet verrast door rakettest

De Amerikanen werden vannacht niet verrast door de raketproef van Noord-Korea en zullen geen extra stappen tegen het land nemen. Dat zegt een adviseur van het Witte Huis, die vandaag met vice-president Pence meereist naar Zuid-Korea. Pence is daar om te praten over het Noord-Koreaanse wapenprogramma.

"We waren er niet door verrast, we hebben erop geanticipeerd", zegt de adviseur. "Wij hoeven daar geen middelen aan te spenderen."

Vannacht lanceerde Noord-Korea een raket, die binnen enkele tellen explodeerde. Zuid-Korea heeft de proef scherp veroordeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een duidelijke overtreding van VN-veiligheidsresoluties en een ernstige bedreiging van de wereldvrede.

Olie op het vuur

De nieuwe rakettest -ook al is hij mislukt- gooit weer olie op het vuur in een toch al gespannen regio. Dat komt vooral door de hoeveelheid testen en snelle ontwikkelingen. Het afgelopen jaar lanceerde Noord-Korea tientallen raketten (soms geslaagd, soms niet) en deed het twee kernproeven, becijferde het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies. Experts verwachten dat het land in 2020 raketten van een kernkop kan voorzien.

Welke raketten heeft Noord-Korea?

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf beweerde vorig jaar al dat Noord-Korea beschikt over kleine kernkoppen voor op de raketten. En in maart claimde de dictator een succesvolle test te hebben uitgevoerd met een nieuwe raketmotor. Kim Jong-un sprak van een "historische gebeurtenis" voor de Noord-Koreaanse raketindustrie.

De Noord-Koreaanse raketten vliegen ook steeds verder. Haalden ze voorheen honderden kilometers, in maart vlogen een paar raketten ruim duizend kilometer. En het land beschikt over chemische wapens, zoals zenuwgas, waarmee onlangs de in onmin geraakte halfbroer van dictator Kim Jong-un werd vermoord in Maleisië.

Dat de spanningen oplopen, blijkt onder meer uit de bouw van een Amerikaans raketafweersysteem in Zuid-Korea. Het schild moet Zuid-Korea bescherming bieden tegen de agressie van buurland Noord-Korea, maar is omstreden. Niet alleen Noord-Korea, maar ook China beschouwt het als een bedreiging.

Geheime cyberoorlog

Maar de Amerikanen hebben nog een joker, als we The New York Times mogen geloven. Volgens de krant voert het land een geheime cyberoorlog tegen Noord-Korea, waardoor ze rakettesten kunnen laten mislukken.

Toch zijn het raketschild en de cyberoorlog niet voldoende om de dreiging weg te nemen, zeggen experts tegen The New York Times. De dreiging zou inmiddels zo groot zijn, dat oud-president Obama toen hij het Witte Huis verliet tegen Trump zou hebben gezegd dat dit wel eens het urgentste probleem zou kunnen worden voor de nieuwe president.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Ondanks de dreigende houding van Noord-Korea zal het land niet snel een ander land aanvallen, zegt correspondent Marieke de Vries. "De wapens zijn gericht op het behoud van het regime van Kim Jong-un. Ze zorgen ervoor dat zijn macht in stand blijft."

Het wordt pas echt gevaarlijk als bijvoorbeeld de VS stappen tegen het land onderneemt, zegt De Vries. "De Noord-Koreanen zullen niet zelf de aanval openen, want ze weten dat ze dan verwoest worden. Maar als ze aangevallen worden, dan zullen terugslaan. Dan is het kwaad snel geschied."

Als China ons helpt, zou dat geweldig zijn. Zo niet, dan lossen we het probleem zonder hen op!

Donald Trump op Twitter

De Vries benadrukt dat raketafweersystemen geen 100 procent garantie geven. "Het is niet gezegd dat zo'n systeem de raketten uit de lucht zal halen."

Vorige week oefende de Amerikanen al druk uit op Noord-Korea door een eskader met een vliegdekschip maar de regio te sturen. En Trump liet onlangs al weten dat hij er niet voor terugdeinst om 'het probleem' eenzijdig aan te pakken, schreef hij op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl