De Belgisch-Congolese rapper Damso tijdens een optreden in Zwitserland
NOS NieuwsAangepast

Belgische voetbalbond breekt toch met omstreden rapper van WK-lied

De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft alsnog een einde gemaakt aan de samenwerking met Damso, melden Belgische media waaronder Sporza, de sportredactie van de VRT. De rapper was door de voetbalbond uitgekozen om het officiële WK-lied van de Rode Duivels te maken, maar de afgelopen dagen kwam daar steeds meer protest tegen.

De Belgisch-Congolese rapper Damso staat bekend om zijn grove, vrouwonvriendelijke teksten en in eerste instantie viel vooral de Belgische Vrouwenraad daarover. Het lied zelf, 'Human', was nog niet te zien of te horen, maar deze week stuurde de Vrouwenraad een brief naar sponsors van het Belgische nationale elftal. De vrouwen vinden Damso seksistisch in zijn eerdere teksten.

"Het gaat over bitches en sletten. Hij vindt vrouwen alleen goed als neukgerief", zei een lid van de Vrouwenraad woensdag ook op NPO Radio 1. Door die aandacht groeide de weerstand.

Ook politici en clubs tegen

Desondanks volhardde de voetbalbond in zijn keuze voor Damso. Maar gisteren bleek dat veel sponsors dat een verkeerde keuze vonden. Onder meer de topvrouw van Proximus, het grootste telecombedrijf in België, riep op om de samenwerking te stoppen en gistermiddag stelde minister van Telecom De Croo de zaak aan de orde in de Belgische Tweede Kamer.

Gisteravond laat bleek dat een lid van de raad van bestuur van de voetbalbond, voorzitter Allijns van voetbalclub KV Kortrijk, weinig heil meer zag in de samenwerking. Toen werd duidelijk dat ook de voetbalclubs afstand wilden nemen van de rapper, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Sorry voor de beledigingen

De voetbalbond wil nu geen commentaar geven op de beslissing, schrijft Sporza. De bond stuurde alleen een mededeling de wereld in: "We betreuren ten zeerste de maatschappelijke controverse die de afgelopen dagen is ontstaan" en "We wensen ons eerst en vooral uitdrukkelijk te verontschuldigen bij iedereen die zich beledigd, gediscrimineerd of gekleineerd heeft gevoeld door de keuze voor Damso."

"Het verwijt aan de KBVB is dat de bond niet uit principe gehandeld heeft, maar nu alleen maar heeft geluisterd naar het grote geld", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Ze hebben niks tegen dat soort teksten, maar nu grote sponsors als Proximus en de brouwer InBev kritiek hadden, is het besluit om te stoppen genomen." Het ziet ernaar uit dat er nu helemaal geen WK-lied komt voor de Rode Duivels.

Nieuwe nummer online?

Vanochtend zette Damso een stukje van een nieuw nummer online op Twitter, opvallend genoeg met de Belgische vlag als achtergrond. Het is niet duidelijk of dat het bewuste WK-lied is.

"Ik heb er zo snel geen vrouwonvriendelijke teksten in kunnen ontdekken", zegt Van Hoorn. "Maar als dit het echt is, dan is dat het enige wat we hebben, want het gaat 'm dus niet worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl