NOS SchaatsenAangepast

Olympisch kampioene Achtereekte: medaille is mooi en zwaar

Met een grote glimlach op haar gezicht zong ze het Wilhelmus mee. Carlijn Achtereekte kreeg zondag haar gouden olympische medaille in Zuid-Korea omgehangen door het Senegalese IOC-lid Mamadou Diagna Ndiaye. De 28-jarige schaatsster won een dag eerder de 3.000 meter, voor Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

Achtereekte: heel bijzonder, heel gaaf

Trots showde Achtereekte haar gouden plak na de huldiging. "Het was heel bijzonder, heel gaaf. De medaille is supermooi en zwaar", constateerde de verrassende olympisch kampioene, die in Pyeongchang haar olympisch debuut maakte.

Wijze raad van Wüst

Vooraf had Achtereekte aan concurrente Wüst nog even gevraagd hoe zo'n huldiging nou precies in z'n werk gaat. "Gewoon de mensen volgen, dan komt het wel goed"', had de viervoudig olympisch kampioene haar toevertrouwd.

Voor Wüst betekende het zilver haar negende olympische medaille. De imposante verzameling bestaat uit vier gouden, vier zilveren en een bronzen plak. De 'winterkoningin' van Nederland heeft in Pyeongchang nog een aantal kansen om haar grote collectie uit te breiden. Te beginnen maandag, op de 1.500 meter.

"Ik heb een onrustige nacht gehad. Ik heb me wel afgevraagd waar ik het heb laten liggen", zei de onttroonde kampioene, die met 0,08 seconde van Achtereekte verloor. "Ik kan er wel van genieten. Het is toch mijn negende olympische medaille. Carlijn reed gewoon een fantastische rit."

Voor Antoinette de Jong was het haar eerste olympische medaille. Na haar tranen in Sotsji over de zevende plaats, was er nu een stralende glimlach toen ze op het podium sprong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl