Irene Schouten met haar gouden medaille

De Spelen van Oranje: vrouwen bovenaan, weer acht keer goud, maar minder medailles

De Olympische Winterspelen in Peking zitten erop voor de Nederlandse ploeg. Irene Schouten bezorgde Oranje met haar eerste plek op de massastart de achtste gouden medaille en dat is een evenaring van het record uit 2014 en 2018.

Toch is het eindrapport van Nederland minder goed dan op de vorige twee Spelen. Met acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles verzamelde Nederland de afgelopen twee weken in totaal zeventien medailles. Vier jaar geleden waren dat er in Pyeongchang nog twintig en in Sotsji (2014) beleefde Oranje de succesvolste Spelen ooit met 24 plakken.

Medailles Nederland laatste vijf Winterspelen

Ook in het algemeen klassement eindigt Nederland een treetje lager dan bij de vorige twee Winterspelen. Waar Nederland zichzelf in zowel 2014 als 2018 op de vijfde plaats terugvond, sloot de ploeg dit jaar af met een zesde plaats.

Met dank aan de vrouwen

Nederland mag met name de vrouwelijke sporters bedanken voor de hoge eindklassering. Van de zeventien medailles werden er twaalf gewonnen door een vrouw of een vrouwenploeg. In het algemeen klassement voor alleen vrouwen is Nederland zelfs de koploper en laat het landen als Noorwegen en Duitsland achter zich.

Alle medailles Nederland in Peking

Irene Schouten werd met haar drie gouden medailles en één bronzen niet alleen de succesvolste Nederlandse olympiër van deze Spelen, maar zelfs de succesvolste ooit op één olympisch wintertoernooi. Ook Suzanne Schulting deed met twee keer goud, een keer zilver en een keer brons een flinke duit in het zakje voor Nederland.

De Nederlandse medailles werden gepakt bij het langebaanschaatsen en shorttrack, op één na. Kimberley Bos schreef met haar bronzen plak geschiedenis door als eerste Nederlandse een medaille te winnen bij het skeleton. Daarmee werd skeleton de vijfde sport in de geschiedenis van de Winterspelen waarin Nederland een plak wist te pakken.

Noorwegen bovenaan

Noorwegen werd, net als bij de vorige Winterspelen, de winnaar van het algemeen klassement. Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede en gastland China verraste met een derde plek, net boven de Verenigde Staten.

Opvallend is verder dat Rusland (32) na Noorwegen (37) de meeste medailles won, maar slechts op de negende plek eindigt in de eindklassering. De Russen veroverden namelijk 'slechts' zes gouden medailles en moesten daardoor onder andere Nederland voor zich dulden.

Bekijk hieronder de olympische schaats- en shorttrackhoogtepunten en de bronzen race van Kimberley Bos.