1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

Bij gouden Schulting valt last van haar schouders: 'Was zo zenuwachtig, niet normaal'

Er is een grote last van de schouders van shorttrackster Suzanne Schulting gevallen na het winnen van haar tweede gouden medaille op de 1.000 meter bij de Olympische Spelen. "Ik kan het bijna niet geloven dat het weer is gelukt", jubelde de olympisch kampioen die vier jaar geleden in Pyeongchang ook al de beste was op de kilometer.

"Ik was zo zenuwachtig, niet normaal. Ik had goede benen in de kwartfinale, maar dan moet je het wel ook laten zien in de finale", zei ze. "Het belangrijkste van vandaag was dat ik naar mezelf ben blijven kijken. Alles rit voor rit bekijken."

Volgens Schulting voelde het verdedigen van haar titel als een flinke last. "Het brengt ontzettend veel druk met zich mee. Ik wil ontzettend graag een gouden plak winnen, maar in het shorttrack is niets vanzelfsprekend. Ik geloof het nog niet helemaal dat het weer is gelukt."

ANP
Suzanne Schulting met trainingsmaatje Hanne Desmet

Schulting gaf toe dat de teleurstelling van de shorttrackmannen, die nipt plaatsing voor de relayfinale misliepen, haar wel even bezighield. "Je ziet dat vlak voor je race, maar je probeert je daar niet te veel door te laten afleiden."

"Daarmee zie je ook hoe verschrikkelijk mooi onze sport is, maar dat je ook op een paar duizendsten het niet kan halen."

Dat Schulting haar successen niet meteen met haar ouders kon vieren, liet de tweevoudig olympisch kampioen niet onberoerd. "Het verrotste vind ik misschien wel dat mijn ouders niet op de tribunes zitten, want zo vaak rijd je niet op een Olympische Spelen", zei ze op emotionele toon.

"Ik mis ze gewoon. Ik heb heel veel zin in de komende twee afstanden, maar ik heb ook zin om naar huis te gaan..."

Bekijk hieronder de gouden race van Suzanne Schulting op de 1.000 meter:

Schulting viel bondscoach Jeroen Otter na haar winnende race om de nek. De trainer was meer dan trots op zijn pupil. "Het wordt soms niet begrepen hoe moeilijk dit is. Favoriet zijn is één ding, dat verdien je door veel te winnen. Dan kom je in een positie dat mensen verwachten dat je meer gaat winnen en dan ben je diegene die daar wel of niet mee kan omgaan"', gaf hij aan na de titelprolongatie van Schulting.

Otter vergeleek de prestatie van zijn pupil met het optreden van de baanwielrenners vorig jaar op de Zomerspelen in Tokio. Zij waren ook torenhoog favoriet en maakten die rol in Japan volledig waar. "Dat willen wij ook graag. En als het dan lukt op deze manier... Suzanne wint de kwartfinale met een wereld- en olympisch record, wint de halve finale en doet het opnieuw in de finale. Geweldig."

Drama aflossingsploeg

Vlak voor de gouden race van Schulting ging het mis met de aflossingsploeg bij de mannen. Dat kreeg Schulting allemaal mee. "Ik heb gezegd: keep your eyes on the prize (focus op de prijs, red.). Zij zei: ik wil het er niet over hebben. Ze haalde haar kracht misschien wel uit het optreden van Xandra Velzeboer, die voor haar de B-finale winnend afsloot. Op een prachtige manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl