1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

Primeur shorttracksters: voor het eerst naar olympische finale aflossing

Aflossingsploeg opgelucht na finaleplaats: 'Race zat al twee maanden in ons hoofd'

De Nederlands shorttracksters hebben zich bij de Olympische Spelen verzekerd van een finaleplaats op de aflossing. De nummer drie van de vorige Winterspelen in Pyeongchang reed in de eerste van twee halve finales naar de winst. De strijd om de olympische medailles op de aflossing is zondag 13 februari.

Het is voor het eerst dat de Nederlandse vrouwen aanwezig zijn in de olympische finale van de aflossing. Nederland, met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs, bleef China voor. Het gevaarlijke Italië viel al vroeg in de race weg.

De drie Nederlandse vrouwen op de 1.000 meter, titelverdedigster Schulting, Poutsma en Velzeboer, bereikten eerder zonder problemen de kwartfinales op de 1.000 meter.

Nederlandse vrouwen plaatsen zich overtuigend voor relay-finale

De Nederlandse vrouwen hadden een zware loting voor de halve finales van de aflossing. Het Oranje-kwartet, dat vier jaar geleden op spectaculaire wijze brons veroverde in Pyeongchang, was ingedeeld met de sterke Chinese en Italiaanse ploeg (vier jaar geleden zilver). Polen vormde de vierde ploeg. Voor de nummers een en twee lag een startbewijs in de finale klaar.

Vorig jaar bij de WK in Dordrecht stuntten de vrouwen van bondscoach Jeroen Otter met de eerste wereldtitel in de geschiedenis voor Oranje op de discipline. De ploeg die toen in Nederland op het ijs stond en Frankrijk, Rusland en Italië achter zich liet, stond woensdagavond plaatselijke tijd in Peking ook weer op het ijs.

Bondscoach Jeroen Otter zag een sterk rijdend viertal. Schulting, Poutsma, Velzeboer en Van Kerkhof waren gefocust. De spanning van de afgelopen twee maanden viel weg. De ploeg, dit seizoen goed voor drie overwinningen in vier wereldbekerwedstrijden, nam de koppositie in, voor China en Italië. Polen had als nummer vier weinig in te brengen.

Italië valt al vroeg weg

Van de finalekandidaten viel Italië, vier jaar geleden goed voor zilver, al snel weg. Daarna reden de Nederlandse vrouwen een relaxte race. Voor Nederland en China was de druk eraf. Het Oranje-kwartet vierde de finaleplaats uitgebreid op het ijs. Zondag kan de ploeg geschiedenis schrijven met olympisch goud.

"Deze race zat al twee maanden in ons hoofd", keek Van Kerkhof terug op de stressvolle periode. "We hebben het heel goed gedaan in de wereldbeker, maar we moesten hier wel eerst even de finale halen", vulde Poutsma na de indrukwekkende zege in de halve finale aan. "Dit was geen misselijke rit", meende vedette Schulting. "De ontlading is groot. De ergste spanning is er nu af."

Eerder op de dag kwamen Schulting, Poutsma en Velzeboer al in actie in de series van de 1.000 meter, de afstand waarop Schulting vier jaar geleden de eerste olympische shorttracktitel voor Nederland binnenhaalde. De titelverdedigster was ongenaakbaar in haar race, die ze van start tot finish leidde. Met 1.27,292 tekende de favoriete ook nog voor een olympisch record.

Tweede plaatsen

Selma Poutsma finishte keurig als tweede achter de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong. Ook Xandra Velzeboer reed in haar serie ook naar de tweede plaats. De Chinese Qu Chunyu was de snelste. De kwartfinale-races van de 1.000 meter worden vrijdag afgewerkt.

De Canadese Kim Boutin, een van de concurrentes van Schulting, kwam in gewonnen positie ten val en mist daardoor het vervolg van de kilometer. Boutin (27) veroverde eerder in Peking al brons op de 500 meter. Vier jaar geleden in Pyeongchang was ze goed voor drie olympische medailles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl