NOS Schaatsen

Leerdam valt bijna, scheldt flink en is dan blij met zilver: 'Ga niet huilen hoor'

Meteen na de rit van Jutta Leerdam klonk er een flinke vloek door The Ice Ribbon van Peking. Na een flinke misser, waarna de favoriete even met haar hand naar het ijs moest, vreesde ze dat haar tijd niet genoeg zou zijn voor een gouden olympische medaille.

Na een telefoontje naar haar vriend en even beeldbellen met familie besefte de 23-jarige Leerdam al snel dat ze ook blij mag zijn met de tweede plaats. "Zolang zij allemaal trots op mij zijn, dan ben ik het zelf ook. Meer heb ik niet nodig", reageerde de vaak nuchtere Leerdam enigszins geëmotioneerd. "Ik ga niet huilen hoor."

Bekijk het interview met Leerdam:

"Er ligt best wel veel druk op", verklaarde Leerdam haar emotionele reactie. "Niet dat het negatief is, want ik ga er beter door rijden. Maar je moet het toch nog eventjes doen. En... op zich is het wel gewoon goed gelukt, denk ik. Ik kan gewoon heel trots zijn op de route die ik heb bewandeld en op het resultaat."

In haar rit tegen de Amerikaanse Kimi Goetz ging het na de eerste ronde bijna mis. "Ik denk dat het kwam door de snelheid. Ik voelde gewoon dat ik hard ging. Daardoor maakte ik die misser", legde Leerdam uit.

"Natuurlijk, ik wilde voor goud gaan en ik baalde onderweg wel eventjes. Maar ik dacht gelijk: switchen, het kan meevallen. Met een misser kun je nog steeds een medaille winnen."

'Had halve seconde gescheeld'

De grote vraag is of Leerdam het goud had kunnen veroveren als ze géén misser had gemaakt. Was ze dan minstens 0,69 seconde sneller geweest dan de Japanse Takagi, die met overmacht het goud greep?

"Het had wel gekund denk ik. Het verschil is wel groot, maar als je zoveel druk op je benen krijgt van zo'n misser, dan knallen ze gelijk vol met zuur. Anders had ik in de laatste ronde nog meer gekund, en je verliest zóveel snelheid. Het had sowieso wel een halve seconde gescheeld. Maar dat was ook niet genoeg geweest."

Bekijk de rit van Leerdam en de ontknoping van de 1.000 meter:

Ireen Wüst stak Leerdam na haar eigen race ook een hart onder de riem. "Jutta rijdt een fantastische rit. Ze zal teleurgesteld zijn, maar dat moet ze niet zijn. Ze moet hartstikke trots op zichzelf zijn, want het is gewoon hartstikke knap", zei Wüst.

'Mooi geweest na zestien jaar'

De 35-jarige Wüst eindigde bij haar laatste olympische optreden als zesde. Wüst, wier vijfde Spelen al meer dan geslaagd waren na het goud op de 1.500 meter, baalde wel een beetje van haar olympische afscheidsrace.

"Ik zou de rit wel even over willen doen. Bij de start viel ik voorover, de eerste vijftig meter waren allemaal missers. Het is gewoon jammer van de race, het was meer vechten dan schaatsen en dan word je zesde."

Bekijk het interview met Ireen Wüst:

Toch liet Wüst er geen twijfel over bestaan. Dit was echt haar laatste optreden op de Spelen. "Na zestien jaar is het wel echt mooi geweest. Ik ga er over vier jaar heen om iedereen aan te moedigen."

In maart krijgt Wüst bij de wereldbekerfinales in Heerenveen nog een afscheid in eigen land.

Ballast

Antoinette de Jong sloot haar Olympische Spelen af met een vijfde plaats op de 1.000 meter. "Ik was nu echt agressief, voelde dat ik er meteen goed in zat. Daar was ik echt wel blij mee", reageerde de 26-jarige schaatsster na haar rit.

Voor de Jong kwamen deze Spelen niet al haar dromen uit. Ze veroverde brons op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging, maar op de 3.000 meter eindigde de wereldkampioene als achtste. Terwijl ze wel een uitstekend olympisch kwalificatietoernooi reed en zich op vier afstanden plaatste.

"Ik denk dat ik toch een bepaald verwachtingspatroon voor mezelf gecreëerd heb. Ik heb geschaatst met een beetje ballast, ik kon mezelf niet helemaal zijn", vertelde ze. "Tuurlijk moet je het altijd maar waarmaken op zo'n groot evenement. Dat had ik graag wat anders gewild. Het is zoals het is, ik ga met twee keer brons naar huis."

Bekijk het interview met Antoinette de Jong, die de Spelen toch nog met een lach kon afsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl