Schulting pakt brons na bloedstollende finale op 1.500 meter, Velzeboer vijfde

Suzanne Schulting heeft zich bij de Olympische Spelen in Peking tevreden moeten stellen met een bronzen medaille op de 1.500 meter. De shorttrackster erkende na een bloedstollende finale haar meerdere in winnares en titelverdedigster Choi Min-yeong en nummer twee Arianna Fontana.

Xandra Velzeboer, die haar eerste individuele finale op de Spelen reed, besloot haar bemoedigende olympische toernooi met de vijfde plaats.

Schulting reed de vijfde olympische finale in haar loopbaan. De 24-jarige Friezin veroverde haar vierde medaille op deze Spelen na goud op de 1.000 meter en de relay. Ze behaalde eerder een zilveren medaille op de 500 meter.

Xandra Velzeboer

Schulting kende een probleemloze aanloop richting de finale. Ze was op soevereine wijze het sterkst in de kwartfinale en de halve finale, met haar Belgische trainingsmaatje Hanne Desmet beide keren in haar kielzog. Desmet eindigde in de finale als vierde voor Velzeboer.

Grote gevecht blijft uit

Choi is de wereldkampioene van 2018 en 2019. Schulting volgde haar in 2021 op, op een WK waar de Koreaansen ontbraken. Woensdag wonnen de twee favorieten hun kwart- en halve finale met overmacht en dus werd er uitgekeken naar de finale.

Het grote gevecht kwam er echter niet. Schulting werd in een bocht naar buiten gedwongen door de Chinese Yutong Han, Fontana dook in het gat én in de slipstream van de op dat moment versnellende Choi en Schulting kon de titel vergeten.

Velzeboer besloot de Spelen met de vijfde plaats. Ze maakte in Peking duidelijk dat ze uit een echt shorttracknest komt (haar vader Mark en tantes Simone en Monique deden mee aan de Spelen van 1992) en dat ze in de toekomst een geduchte concurrent voor Schulting kan worden.

De 20-jarige Velzeboer speelde zondag bijvoorbeeld een doorslaggevende rol in de gouden relayfinale van de Nederlandse vrouwen.

De debuterende Rianne de Vries verliet met opgeheven hoofd het olympisch shorttracktoernooi. De Friezin eindigde als vijfde in de halve finale, terwijl een plaats bij de beste twee nodig was.

Suzanne Schulting, Choi Min-Yeong en Arianna Fontana

De Vries had alle reden tot een glimlach, aangezien ze haar eerste optreden op de Spelen kon opluisteren met een plaats in de halve finale. Ze eindigde eerder in de kwartfinale als vierde en kreeg na beraad van de jury alsnog een doortocht naar de halve finale.

Voor De Vries was haar deelname sowieso een memorabel moment. De 31-jarige shorttrackster, die voor de 1.500 meter de voorkeur boven de 22-jarige Selma Poutsma had gekregen, was als reserve mee naar de Winterspelen van 2014 en 2018, maar kwam in respectievelijk Sotsji en Pyeongchang nooit in actie.

Stoppen met shorttrack

De Vries bekende deze week tegen RTL Nieuws dat ze richting de Spelen in Peking diverse keren aan stoppen dacht. "Ik wilde niet nog een keer het verdriet voelen van weer niet in actie komen. Maar toen ik me plaatste, dacht ik: ik ga niet afhaken bij de laatste halte", bekende ze.

De shorttrackster keek ook in Peking als reserve toe hoe onder meer hoe de Nederlandse vrouwen goud wonnen bij de relay. Ze gunde haar teamgenoten het succes, maar diep van binnen had ze daar ook op het ijs willen staan. De Vries mag zich nu officieel een deelnemer aan de Olympisch Spelen noemen. Dat gegeven zal ze nu vermoedelijk enorm koesteren.

De Nederlandse mannen met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roest en Jens van 't Wout zijn in de B-finale van de aflossing voor mannen over 5.000 meter nipt als tweede geëindigd. Knegt liet zich in de laatste centimeters nog verrassen. Daarmee eindigt de Nederlandse ploeg op plek zeven.

De Nederlandse mannen plaatsten zich vorige week vrijdag niet voor de A-finale, omdat De Laat in de slotronde voorbij werd gereden.

De Canadese mannen wonnen de A-finale en pakten het goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl