Vreugde bij de Nederlandse shorttracksters na het winnen van olympisch goud
NOS Schaatsen

Gouden kwartet denkt aan overleden Van Ruijven: 'Gevraagd of ze kracht wilde geven'

Op zeer overtuigende wijze wonnen Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof olympisch goud op de aflossing in Peking. Na afloop van de finale konden de Nederlandse shorttracksters het eigenlijk nog steeds niet geloven.

"Ik heb letterlijk de longen uit mijn lijf geschreeuwd", vertelde Schulting. "We hebben echt hard gereden, ik ben zo trots op de meiden en ook op het team. Het is gewoon onbeschrijfelijk dat we olympisch kampioen zijn."

Bekijk hieronder de reactie van Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof na de olympische finale.

Shorttracksters denken aan Van Ruijven: 'Gevraagd of ze ons kracht wilde geven'

"Dit was het ultieme doel", vertelde Van Kerkhof. "Ik besef het nog niet helemaal, maar dit is de mooiste titel die er is. Wij zijn olympisch kampioen en heel Nederland keek mee, dat maakt het nog leuker. Ik ben zo trots op ons allemaal dat we het hier gewoon doen."

Koppositie even kwijt

Alleen halverwege de finale was Nederland de koppositie even kwijt, maar dankzij fantastisch werk van Velzeboer lag Oranje binnen een rondje alweer op kop.

"Dat was cruciaal", blikte Velzeboer terug op dat moment. "Ik dacht: o nee, je gaat me niet inhalen. Daarna sloegen we een enorm gat. Het was een opluchting dat het lukte, want ik had wel even een momentje van stress. Dat we dan weer zo uitlopen, dat is heel knap. Op het juiste moment kwam het eruit. Geweldig."

Bekijk hieronder de ontknoping van de finale op de aflossing tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Ook Poutsma was blij. "Dit is een heel leuke film, echt heel mooi. Ik moet nog wel een paar keer hardop zeggen dat het is gelukt voordat het echt indaalt."

Dankzij Van Ruijven

In aanloop naar de finale stonden de shorttracksters uiteraard nog stil bij hun overleden teamgenote Lara van Ruijven. De 27-jarige shorttrackster werd eind juni 2020 ernstig ziek tijdens een trainingsstage in Frankrijk. Ze kampte met een stoornis aan haar immuunsysteem. Er ontstonden complicaties en ze overleefde het niet.

"Lara zit ontzettend diep in ons hart", aldus Schulting. "Ik weet zeker dat ze van boven heeft gekeken en dat ze echt ontzettend trots is op ons."

Van Kerkhof: "Voor de rit keek ik even naar het hartje op ons pak en hebben we Lara gevraagd om ons kracht te geven. Ze is er gewoon bij, we hebben dit ook dankzij haar bereikt."

Otter: 'Allermooiste'

Alle titels die Jeroen Otter als shorttrackcoach won, vallen voor hem in het niet bij de gouden medaille die de Oranje-vrouwen zondag veroverden. "Dit is de allermooiste, want het is een teamprestatie. Ik heb hier sinds 1994 op moeten wachten", zei de bondscoach na de winst.

Shorttrack-bondscoach Otter over 'onbeschrijfelijke' aflossing: 'Magnum opus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl