Karlien Sleper in actie in Sankt Moritz EPA
Beijing 2022

De laatste wereldbekerwedstrijd voor de monobobsters heeft Karlien Sleper een twaalfde plaats opgeleverd. De wedstrijd in Sankt Moritz gold tevens als EK. In dat klassement eindigde de 29-jarige Sleper als zesde.

Of de geleverde prestatie in Zwitserland voldoende is voor een ticket richting de Olympische Spelen in Peking, moet Sleper, die zich in de eindstand van het wereldbekerklassement terugvindt op de vijftiende plaats, nog even afwachten.

Bekijk hieronder de race van Sleper in Sankt Moritz.

Sleper dichtbij Spelen na twaalfde plek in Sankt Moritz

Grote kans

Sleper voldeed in november bij haar debuut in de wereldbeker in Innsbruck met een tiende plaats direct al aan de nationale kwalificatie-eisen - een plek in de top-12 - voor het nieuwe olympische onderdeel en wist dat later nog enkele keren te herhalen.

Om daadwerkelijk naar de Winterspelen te mogen, moet Sleper in het klassement bij de beste zes vrouwen zitten die niet meedoen in de tweemansbob. Dat wordt zondag pas duidelijk, maar de kans dat ze daarbij zit, is groot.

Bekijk hieronder een reportage met Karlien Sleper over de monobob.

Sleper stuurt bob van 170 kilo richting Peking: 'Heb power en adrenaline nodig'

De wereldbeker kwam in handen van de Amerikaanse Elena Mayers Taylor, die in haar tweede run het baanrecord op 1.10,88 bracht. Dat was niet voldoende voor de dagzege. Die ging naar haar landgenote Kaillie Humphries, de voormalige Canadese die na twee runs 2,45 seconden sneller was dan Sleper.

De Duitse Mariama Jamanka eindigde in Sankt Moritz als vierde, maar mocht als beste Europese alsnog een hoofdprijs in ontvangst nemen: EK-goud. De olympisch kampioene van vier jaar geleden in de tweemansbob bleef haar landgenote Laura Nolte 0,01 seconde voor.

Sleper bleef 0,46 verwijderd van het brons, dat een prooi werd voor de Russin Nadezjda Sergejeva.

Bescheiden rol De Bruin

Later op de dag konden piloot Ivo de Bruin en remmer Jelen Franjic geen rol van betekenis spelen in de tweemansbob. Ze sloten het wereldbekerseizoen af met een zeventiende plaats. Dat was ruimschoots te weinig om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking te bemachtigen. Daarvoor had De Bruin een plaats bij de beste acht nodig.

De Bruin en Franjic komen tekort in tweemansbob Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zondag wacht de 35-jarige De Bruin een laatste kans om in Peking te belanden als hij met de viermansbob naar beneden gaat. Ook dan moet De Bruin de slee naar een topachtklassering zien te sturen. Eerder dit seizoen eindigde de Nederlandse viermansbob twee keer als elfde en vorige week als twaalfde.

De winst in Sankt Moritz ging naar de Duitsers Francesco Friedrich en Thorsten Margis, die daarmee behalve de wereldbeker ook de Europese titel veroverden. Het duo bleef Justin Kripps en Cam Stones uit Canada, die in hun tweede afdaling wel het baanrecord scherper stelden, een kleine twee tienden voor.

STER reclame