Karlien Sleper RWH2021

Niet alleen bij het schaatsen, het shorttrack en het kunstrijden zullen Nederlanders in actie komen tijdens de Winterspelen van Peking. Ook in het monobob prijkt er in februari wellicht een driekleur op de olympische startlijst. Karlien Sleper is hard op weg een ticket in de wacht slepen in deze nieuwe discipline.

Zaterdag gleed Sleper, 28 jaar en geboren in Vaassen, naar de tiende plaats in haar derde deelname aan een wereldbekerwedstrijd. Het was ook haar derde toptienklassering op het hoogste niveau.

Adrenaline

Wat houdt deze discipline precies in? Sleper legt het uit: "Ik duw een 170 kilo zware slee in mijn eentje. Ik heb heel wat wat power en adrenaline nodig bij de start. Maar zodra ik mijn handen aan die stuurtouwen zet, dan moet ik zo klein en min mogelijk sturen en daarvoor heb ik weer rust nodig."

Slepers stuurt bob van 170 kilo richting Peking: 'Heb power en adrenaline nodig'

Zodra ze gaat zitten, moet ze zo min mogelijk sturen. "En het laten lopen van de slee, weinig sturen, daar ben ik heel goed in. Want als je gaat sturen, als je gaat schrapen met die ijzers over de baan, dan verlies je tijd. Ik durf risicolijnen te nemen, dat is wel mijn kracht."

Ze begon goed aan dit nieuwe onderdeel, legt ze uit vanuit Winterberg. "De eerste twee jaar nadat het was geïntroduceerd waren super. Ik heb veel ervaring opgedaan en veel prijzen gewonnen. En dit jaar heb ik in mijn eerste World Cup een tiende plaats neergezet, dat was ook super."

Het moest wat kinderziektes overwinnen. "In het begin moesten we steeds wisselen van slee. Je had iedere keer een andere. Dat bleek een sterk leerproces. Maar nu heb ik mijn eigen slee, dus ik kan 'm aanpassen zoals ik wil."

16 januari

De voordelen die dat oplevert, wil Sleper de komende tijd nog meer omzetten in resultaten. In de eerste week van januari volgt wederom een wedstrijd in Winterberg, alvorens een week later, op 16 januari in Sankt Moritz, de olympische ranglijst opgemaakt wordt.

STER reclame