Erin Jackson ANP
Beijing 2022

Schaatsster Erin Jackson gaat toch naar de Olympische Winterspelen in Peking dankzij een genereus gebaar van haar collega en goede vriendin. Brittany Bowe plaatste zich bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden koste van Jackson voor de 500 meter, maar staat haar plek af.

"Het is het juiste om te doen," vertelde Bowe aan NBC Sports. "Ik twijfel er niet aan dat zij hetzelfde voor mij zou doen." Bowe komt in Peking wel in actie op de 1.000 meter en 1.500 meter.

Voor Jackson liep de kwalificatie afgelopen zaterdag uit op een enorme deceptie. De topfavoriete voor een gouden medaille op de 500 meter gleed uit en zag haar olympische droom in rook opgaan. Bowe en Kimi Goetz eisten de twee startbewijzen voor de Verenigde Staten op.

De 29-jarige Jackson is pas vijf jaar actief als schaatsster, maar maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door. Op de Spelen in Pyeongchang werd ze nog 24ste van de 31 deelnemers, maar het afgelopen jaar was ze in vier van de acht wereldbekerwedstrijden de beste op de 500 meter.

In Peking komen Femke Kok, Jutta Leerdam en Michelle de Jong in actie op de 500 meter voor Nederland.

STER reclame