Lindsay van Zundert maakt tijdens de Winterspelen van Peking haar opwachting. ANP
Beijing 2022

De 16-jarige kunstrijdster Lindsay van Zundert heeft zich als eerste Nederlandse schaatser verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Peking. Ze is daarmee de tweede atleet voor wie een retourtje naar de Chinese metropool kan worden geboekt. Eerder plaatste ook snowboarder Glenn de Bois zich voor de Winterspelen.

Sportkoepel NOC*NSF heeft woensdag de voordracht van schaatsbond KNSB officieel goedgekeurd. De Olympische Spelen vinden plaats van 4 tot en met 20 februari 2022. Daarmee is Nederland voor het eerst sinds de Winterspelen van 1976 in Innsbruck weer vertegenwoordigd.

In Oostenrijk won Diane de Leeuw destijds een zilveren medaille achter de Amerikaanse Dorothy Hamill.

Gouden plak

Sjoukje Dijkstra deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, met de gouden plak van Innsbruck 1964 als hoogtepunt. Ook Joan Haanappel (Cortina d'Ampezzo 1956, Squaw Valley 1960) en Alida Stoppelman (Oslo 1952) waren namens Nederland op de Winterspelen als kunstrijdster actief.

Lindsay Van Zundert ANP

Zowel Dijkstra als Haanappel ondersteunt Van Zundert sinds enkele jaren, zowel sporttechnisch als financieel, via hun Stichting Kunstrijden Nederland.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, reageerde verheugd op het goede nieuws. "Nederland hoort in het langebaanschaatsen en shorttrack aan de wereldtop. Hartstikke mooi dat we nu ook bij het kunstrijden terug zijn op het hoogste toneel: de Olympische Spelen."

Zestiende plaats

Dat Nederland een kunstrijdster afvaardigt is te danken aan de zestiende plaats die Van Zundert in maart behaalde bij de WK in Stockholm. De Brabantse kwam in Zweden tot een score van 174,50 punten.

Vanaf dat moment was Van Zundert genomineerd, maar het talent uit Etten-Leur was nog niet zeker van een olympisch startbewijs. Concurrente Niki Wories zou daarvoor nog in aanmerking komen als zij dit najaar tweemaal een score van minstens 186 punten zou laten noteren. Dat is echter niet gelukt, waardoor Van Zundert naar de Winterspelen mag.

Van Zundert kijkt reikhalzend uit naar haar debuut op de Olympische Spelen. De voorpret is al volop aanwezig. "Het zou mooi zijn als ik de vlag mag dragen tijdens de openingsceremonie."

STER reclame