NOS Sport

Opmars kunstrijdster Van Zundert beroert iconen Dijkstra en Haanappel

Vorige week kreeg Lindsay van Zundert uit handen van de naamgever de Sjoukje Dijkstra Trophy als beste kunstrijdster van het jaar, maar ze gaf de olympisch kampioene van 1964 er ook iets voor terug.

"Ik zie mezelf in haar", zegt een glunderende Dijkstra - 79 jaar inmiddels - na de overhandiging in een ijshal in Den Haag. "Het is lang geleden dat ik in Nederland zulke küren gezien heb, heel uniek. Het doet me denken aan mijn eigen tijd."

Van Zundert laat Sjoukje Dijkstra stralen: 'Ik zie mezelf in haar'

Van Zundert is pas 16 jaar, maar zorgde afgelopen jaar al voor een sensatie door de WK-finale te halen en daarin zestiende te worden. Daarmee sleepte ze meteen een olympisch ticket voor Peking 2022 in de wacht.

"Daarna ben ik weer in mijn normale ritme verder gegaan", laat Van Zundert weten. "Ook niet anders gaan trainen ofzo. Om in Peking mee te doen, moet ik niet denken dat ik er al ben. Het is gewoon veel trainen, heel veel herhalen."

Te midden van iconen

Niet alleen Dijkstra geniet van de opmars van Van Zundert, ook dat andere Nederlandse kunstrij-icoon - Joan Haanappel - is altijd dichtbij. "Joan en Sjoukje zijn een beetje familie van me", zegt Van Zundert.

"Ze helpen me door dik en dun. Ik bel heel vaak met Joan en Sjoukje stuurt me altijd berichtjes. Ik kan mijn gevoelens altijd bij hun kwijt, mentaal helpen ze me heel erg."

NOS
Lindsay van Zundert met Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel

Van Zundert wil stapje voor stapje progressie boeken en heeft zichzelf ten doel gesteld om na de WK-finale ook de olympische finale te halen. "Boven de Russen en de Amerikanen ga ik toch niet komen, want quads (vier rotaties in de lucht, red.) kan ik niet", zegt ze bescheiden.

Daarom richt ze zich volledig op de triples (drie rotaties): "Die probeer ik na te bootsen van de Russen, dat gaat steeds beter. Die leveren natuurlijk veel punten op."

Dijkstra: "Ja, als ze tegen de Russen en Amerikanen wil vechten. moet ze er meer drievoudige sprongen bij doen. Maar Lindsay heeft eigenlijk alles. Pirouettes, springen, ze is goed op de muziek. Ik heb het vanaf het begin gezien: dit meisje heeft iets. Als ze zo door blijft gaan, denk ik echt dat ze verder komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl