Lindsay van Zundert heeft een bijzondere prestatie geleverd bij de WK kunstrijden. De 16-jarige reed bij haar debuut op het wereldkampioenschap in het Zweedse Stockholm een foutloze vrije kür en eindigde als zestiende.

Kunstrijdster Van Zundert zestiende bij WK-debuut na foutloze kür Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is 45 jaar geleden dat een Nederlandse kunstrijdster hoger eindigde op een WK. Dianne de Leeuw was in 1976 de laatste die een topprestatie neerzette; zij veroverde dat jaar het brons. In 1975 pakte De Leeuw de wereldtitel, als tweede Nederlandse na Sjoukje Dijkstra.

Van Zundert wist zich woensdag dankzij een foutloze korte kür verrassend te plaatsen voor het vervolg van het wereldkampioenschap kunstrijden.

Omdat Van Zundert als 24ste en laatste door mocht, was ze vrijdagavond als eerste aan de beurt. Met een stabiele kür waarin ze maar liefst zes drievoudige en vijf dubbele sprongen foutloos landde, tekende de jonge Nederlandse voor een persoonlijk record (116,78). Die score bracht haar op een totaal van 174,50 punten (ook een PR), waardoor ze acht plaatsen winst boekte op de ranglijst.

"Ik ben echt heel blij. Dit is toch het moment waarvoor ik al die tijd heb gewerkt. Ik was woensdag al blij, maar nu ben ik nog blijer", reageerde Van Zundert.

Kunstrijdster Van Zundert (16) na knap WK-debuut: 'Ben echt heel blij'

De wereldtitel ging met 233,17 punten naar de Russin Anna Sjtsjerbakova, die in 2020 op de EK zilver won. Ze werd op het podium door haar landgenoten Aleksandra Troesova en Jelizaveta Toektamysjeva (winnares van EK- en WK-goud in 2015) geflankeerd.

Olympische Spelen?

Dankzij de goede klassering van Van Zundert lijkt de deur naar de Olympische Winterspelen in Peking van volgend jaar voor haar op een kier te staan.

De internationale regels voor olympische plaatsing zijn ingewikkeld en de exacte eisen van sportkoepel NOC*NSF zijn niet helemaal duidelijk.

IJsdanspaar niet door

IJsdansers Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen slaagden er eerder op de dag bij hun debuut op een WK niet in om zich voor de vrije dans te plaatsen. Het Nederlandse duo eindigde in het Zweedse Stockholm in de ritmische dans als 29ste van de 31 koppels.

Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen in actie bij de WK in Stockholm AFP

Verhaegh (19) en Van Geffen (27) hadden vooraf gezegd vooral niet als laatste te willen eindigen bij hun eerste wereldkampioenschap. Met een mooie dans op de klanken van Diamonds are a girl's best friend van Marilyn Monroe slaagden ze in die missie, maar een klassering in de top-20 (en dus een startbewijs voor de vrije dans) zat er nooit in.

Het Nederlandse duo schreef hoe dan ook geschiedenis. De laatste keer dat er een Nederlands ijsdanspaar werd afgevaardigd naar het WK, was alweer 37 jaar geleden.

Tien jaar geleden raakte Lindsay van Zundert in Kaatsheuvel besmet met het schaatsvirus. Eind februari maakten we onderstaande reportage over het 16-jarige talent.

In de Efteling begon de droom voor kunstschaatsster Lindsay van Zundert

STER reclame