Michel Tsiba en Daria Danilova vormen sinds mei 2018 een paar
NOS Schaatsen

Na 24 jaar weer een Nederlands paar bij EK kunstrijden: 'We praten Russisch'

Ze trainen in Moskou en Berlijn en communiceren in het Russisch, maar toch vormen Michel Tsiba en Daria Danilova woensdag de Nederlandse afvaardiging bij het paarrijden op de Europese kampioenschappen kunstrijden.

Dat is bijna een historisch moment te noemen, want het is 24 jaar geleden dat er voor het laatst een Nederlands paar meedeed aan een internationaal titeltoernooi. Toen in 1996 Alcuin en Jeltje Schulten, broer en zus, deelnamen aan de EK kunstrijden, waren Tsiba (22) en Danilova (17) nog niet eens geboren.

Hoogste tijd om kennis te maken met het duo dat voor Nederland het ijs opgaat.

Tsiba en Danilova vormen sinds mei 2018 een paar. De eerste wedstrijd die ze reden wonnen ze meteen, bij de junioren.

De in Nederland geboren Tsiba begon op zijn zevende als solorijder. Hij werd in februari 2018 Nederlands kampioen bij de senioren, maar besloot uiteindelijk dat hij meer potentie heeft in het paarrijden.

"Ik ben een lange, grote jongen. Dat is voor paarrijden gewenst. Ik weet dat ik in het paarrijden de potentie heb om niet alleen bij de Nederlandse top te horen, maar ook kan aansluiten bij de Europese top of de wereldtop", zegt Tsiba vlak voor de start van de EK.

Geen kans op een Nederlandse partner

De kunstrijder ging daarom op zoek naar een partner, maar die bleek in Nederland moeilijk te vinden. "In Nederland is het paarrijden niet populair. Het is een discipline waar ook weinig kennis van is. De kans dat ik in Nederland een partner zou vinden, was er eigenlijk niet. Ik moest in het buitenland gaan zoeken", vertelt hij.

Tsiba en Danilova voldeden bij de Golden Spin in Zagreb aan de ISU-eis voor het EK

Uiteindelijk kwam hij via een bekende trainer uit bij de Russische Daria Danilova. "Ik heb wel geluk gehad. Er was gelijk een klik, ook al had ik helemaal geen ervaring als paarrijder. Toen dachten we meteen: wij gaan Nederland terugbrengen in het paarrijden."

In de praktijk bleek dat echter nog niet zo makkelijk. Om voor Nederland uit te mogen komen, moest de Russische bond Danilova officieel toestemming geven.

"Rusland doet daar heel moeilijk over, maar uiteindelijk hebben we dat document gelukkig gekregen. We kunnen op dit moment meedoen aan alle internationale wedstrijden, behalve aan de Olympische Spelen. Het volgende doel is dat Daria een Nederlands paspoort krijgt, zodat we op de Spelen uit kunnen komen", zegt Tsiba, die zelf een Russische vader en een Oekraïense moeder heeft. "We praten nu Russisch met elkaar."

We betalen meer dan de helft uit eigen zak. Dat gaat van mijn studiefinanciering.

Michel Tsiba

Ook de trainingen zijn een uitdaging. Omdat Danilova afhankelijk is van een visum, pendelt het paar elke drie maanden heen en weer tussen Moskou en Berlijn, waar Tsiba op zijn achttiende naartoe vertrok om op een hoger niveau te kunnen trainen.

"Het is financieel gezien wel een dingetje", zegt Tsiba. "De KNSB ondersteunt ons zo veel ze kunnen, maar we zijn nog niet volledig ondersteund. Ik denk dat we zo'n 30.000 euro per jaar kwijt zijn aan alles: reizen, trainers, ijstijd, wedstrijden en kostuums. We betalen meer dan de helft uit eigen zak. Dat gaat van mijn studiefinanciering, ik leen maximaal."

Helemaal kapotgaan

Toch heeft het trainen in Rusland ook grote voordelen voor Tsiba. "Russen zijn gewoon heel goed in deze sport. Er is wel een reden dat we zo snel op dit niveau zijn gekomen. Er is daar een stuk meer expertise. Met alle respect voor de Nederlandse kunstrijders, maar in Nederland wordt er in de zomer een stuk minder hard getraind. In Rusland ben je 's zomers bang om naar de training te komen omdat je weet dat je helemaal kapot gaat, op een goede manier."

Op de EK rijdt het duo woensdag eerst een korte kür, die begint met hun specialiteit: een triple twist - Tsiba gooit Danilova omhoog, zij draait drie keer om haar as en hij vangt haar weer op. "Het is ons doel om ons voor de vrije kür op vrijdag te plaatsen. Dan moeten we bij de beste zestien landen eindigen. Wij vinden dat een realistisch doel."

En Tsiba heeft nog meer doelen: "Behalve dat ik de ambitie heb om op de Olympische Spelen, WK's en EK's te staan staan, wil ik het kunstrijden in Nederland op de kaart zetten. Ik wil hetzelfde doen als Epke Zonderland met turnen gedaan heeft. Het zou mooi zijn als er straks bij een EK kunstrijden ook oranje op de tribune te zien is, net als bij het langebaanschaatsen."

Bekijk hieronder de aflevering van de Wintersquad, waarin Niki Wories zich voorbereidt op de EK:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl