liveblog
Aangepast

NOS op 3 stroom

liveblog gesloten

Rapper Mos Def gearresteerd in Zuid-Afrika

Rapper Mos Def, die tegenwoordig door het leven gaat onder de naam Yasiin Bey, is in Zuid-Afrika gearresteerd omdat hij probeerde met een vals paspoort het land te verlaten. De rapper had een eigengemaakt 'wereldpaspoort' waarmee hij op de luchthaven van Kaapstad probeerde de douane te passeren. Bey kwam in 2013 met een Amerikaans paspoort Zuid-Afrika binnen, waar hij het liet verlopen. Hij moet het land nu zonder paspoort verlaten en mag de komende vijf jaar niet terugkeren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Live: kijk mee met reparatie aan ISS

Op dit moment voeren twee astronauten een reparatie uit aan het internationale ruimtestation ISS. De Amerikaan Timothy Kopra en de Brit Timothy Peake moeten een elektrisch kastje vervangen dat twee maanden terug stuk ging, en daarmee de stroomvoorziening van het station met een achtste verminderde. Voor Groot-Brittannië is het een bijzonder moment; Peake is de eerste Brit in de geschiedenis die een ruimtewandeling maakt.

Dode potvissen in stukken gesneden

Kinderen bij de potvis die gisteren aanspoelde

Vijf van de zes dode potvissen die zijn aangespoeld op Texel, worden vanmiddag in stukken gesneden. De snijploeg is er een dag mee bezig, zegt Rijkswaterstaat: "Er gaat een ervaren ploeg op het strand aan de slag om de vijf vissen van elk zo'n 10.000 kilo in grote stukken te snijden. Dat gebeurt met de hand en met machines." Daarna worden de brokstukken op grote kiepwagens geladen en getransporteerd naar een schip in de haven van Texel..

De potvisresten gaan uiteindelijk naar een vernietigingsbedrijf in Brabant. Het eerste plan was om de zes dode potvissen één voor één naar Harlingen te slepen. Maar door het slechte weer is daar maar één walvis naartoe gebracht.

Zes Franse proefpersonen doodziek geworden

De proefpersonen testten in een privé-kliniek een nieuw medicijn. "Een pijnstiller op basis van cannabis", zegt onze correspondent. "Ze zijn ernstig onwel geworden, eentje is klinisch doodverklaard. Vijf anderen zijn in kritieke toestand. De zieke proefpersonen zijn met spoed opgenomen in een ziekenhuis in de stad Rennes.

De Franse minister Marisol Touraine van Volksgezondheid houdt om 14.30 uur een persconferentie.

Gewonden bij ongeluk door gladheid op N248

Bij het ongeluk zijn meerdere voertuigen betrokken

Bij een ongeluk op de N248 in de Kop van Noord-Holland zijn meerdere gewonden gevallen, schrijft RTV Noord-Holland. Een auto met daarin een moeder en kind slipte en kwam dwars op de weg te staan. Een vrachtwagenchauffeur schoot de vrouw te hulp. Zijn truck werd aangereden door een andere vrachtwagen. Vervolgens botste er een personenauto op de voertuigen.

De oorzaak van het ongeluk is de gladheid.

Turkije pakt ondertekenaars 'Koerden-petitie' op

Turkije heeft twaalf mensen opgepakt die een petitie hebben getekend tegen het militaire optreden tegen Koerden in Zuid-Turkije. De twaalf zijn docenten van een universiteit in in het noordwesten van Turkije. Volgens persbureau Anadolu worden negen collega's van dezelfde universiteit ook opgepakt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de docenten de Turkse staat hebben beledigd of propaganda voor terroristen hebben gemaakt.

Toch weer ebola in Sierra Leone

West-Afrika is niet langer ebola-vrij; in Sierra Leone is iemand aan de ziekte overleden. Dat werd een paar uur nadat Liberia ebola-vrij was verklaard bekend. Het jongste slachtoffer is begin deze week overleden in het noorden van Sierra Leone. Twee tests hebben aangetoond dat het inderdaad om een ebola-besmetting gaat.

Een muzikale ode aan Donald Trump

Bij een evenement voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is hét Trump-liedje geboren. Drie meisjes van de groep Freedom Kids traden op met een liedje waar uitspraken van Trump in verwerkt zijn, zoals deze: President Donald Trump, knows how to make America great, deal from strenght or get crushed every time

Kustwacht probeert potvissen van kust weg te houden

De Kustwacht kijkt bij zijn vluchten boven de Noordzee uit naar potvissen. Potvissen zijn moeilijk te redden als ze vast komen te zitten op zand. Als de Kustwacht ze ziet, wordt geprobeerd om ze met helikopters bij ondiepten voor de kust weg te houden.

Op Texel aangespoelde potvissen

Pas op: glad op de weg

Het KNMI waarschuwt voor gladheid door sneeuw in delen van Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Overijssel en Drenthe.

De verkeersdiensten VID en ANWB raden aan voorzichtig te rijden, snelheid te matigen en niet harder dan 50 km/uur te rijden. Dat geldt vooral voor automobilisten die rijden rond de lijn Den Helder - Coevorden. De A6, A7, A28 en A32 zijn wit en glad. Volgens de VID zijn strooi- en schuifploegen bezig om de wegen weer sneeuwvrij te maken.