Op Texel aangespoelde potvissen
NOS Nieuws

Kustwacht probeert potvissen van kust weg te houden

De Kustwacht kijkt bij zijn vluchten boven de Noordzee uit naar potvissen. Potvissen zijn moeilijk te redden als ze vast komen te zitten op zand. Als de Kustwacht ze ziet, wordt geprobeerd om ze met helikopters bij ondiepten voor de kust weg te houden.

"Als een helikopter aan de juiste kant in de lucht hangt, gaan ze echt wel van de helikopter af", zei Pierre Bonnet van Ecomare in het NOS Radio 1 Journaal. Vliegtuigen worden ingezet om potvissen op te sporen. "Mochten die wat zien dan kunnen ze helikopters of bootjes daar naartoe dirigeren", zei Bonnet.

Texel

Deze week spoelden er zes potvissen aan op Texel en ook zes op de Duitse kust. Volgens Bonnet is de kans reëel dat er meer volgen. "Het zijn waarschijnlijk allemaal dieren uit dezelfde kudde. Dan moet je echt gaan opletten of er niet nog meer zijn."

Bonnet sluit niet uit dat de potvissen die dinsdag op Texel aanspoelden, nog hadden geleefd als ze eerder waren ontdekt." Maar dat ontdekken is best moeilijk. "Je kan zo maar een kudde potvissen onder je hebben zonder dat je ze ziet, met hun grijze ruggen", zei Bonnet. Belangrijk is ook wat de leider van de kudde doet. Als die een verkeerde beslissing neemt, zijn ze moeilijk tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl