liveblog
Aangepast

De stroom van NOS op 3

liveblog gesloten

Aanslagen in Kameroen gepleegd door tienermeisjes

De aanslagen in Kameroen zijn uitgevoerd door twee tienermeisjes. Volgens de regering van het land heeft terreurbeweging Boko Haram de twee meisjes op pad gestuurd.

Ze pleegden de aanslag op een markt vlakbij de grens met Nigeria. Volgens een regeringsfunctionaris rekruteert Boko Haram vooral jonge mannen en vrouwen voor zelfmoordaanslagen.

President Biya van Kameroen met zijn ambtgenoot Buhari van Nigeria

Obama adviseert Kanye West over presidentschap

Kanye West liet onlangs weten in 2020 wel president van de VS te willen worden. Tijdens een benefiet in San Francisco had zittend president Barack Obama nog wel wat - grappig bedoelde - adviezen voor de rapper.

1) Leer omgaan met mensen die meedoen aan realityshows (hallo Kim Kardashian)

2) Zeg dat je een dark twisted fantasy hebt (hallo albumtitel Kanye)

3) Denk eerst nog eens goed na of een man met rare naam uit Chicago wel president kan worden (hallo oud-woonplaats Obama)

Medailles op bij hele marathon Eindhoven

Lopers die meer dan drie uur over de hele marathon in Eindhoven deden, kregen bij de finish te horen dat de medailles op waren. Sommige deelnemers waren witheet toen ze het slechte nieuws hoorden, meldt omroep Brabant.

De organisatie laat weten dat iedereen die recht heeft op een medaille, er een krijgt. "Mensen die hem niet hebben gekregen, moeten een mailtje sturen naar de organisatie. Dan krijgen ze hem thuisgestuurd."

Deelnemers van de halve marathon krijgen nog wel een medaille:

Irak: konvooi met IS-leider gebombardeerd

Een konvooi met IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is gebombardeerd, meldt de Iraakse luchtmacht. Bij het bombardement zijn volgens Irak veel doden gevallen.

Baghadi is de hoogste leider van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen in Irak en Syrië.

Abu Bakr al-Baghdadi

Opstootjes bij Pegida-demonstratie in Utrecht

Bij de betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida in Utrecht is het even onrustig geweest. Vrijwel direct na het begin braken er opstootjes uit toen tegendemonstranten in de buurt van de Pegida-bijeenkomst kwamen.

Voor- en tegenstanders hebben allebei zo'n 75 man op de been gebracht.

'Aanslag Ankara was werk van IS'

De aanslag in Ankara gisteren was het werk van IS, zeggen anonieme Turkse veiligheidsfunctionarissen. Er zijn opvallende overeenkomsten met een aanslag in juli in Suruç, zei een bron tegen persbureau Reuters. Ook die aanslag zou door IS gepleegd zijn. Een tweede bron bevestigde de verklaring van de eerste: "Alle tekenen wijzen erop dat de aanslag door IS is gepleegd. Wij focussen ons volledig op IS."

Een dag na de bloedige aanslag staat een vrouw met bloemen bij de afzetting in Ankara

Bergers pompen Flinterstar leeg

De Flinterstar wordt leeggepompt. Bergingswerkers begonnen daar vandaag mee nadat het vrachtschip dinsdag voor de Belgische kust strandde na een aanvaring.

De afgelopen twee dagen waren de Nederlandse bedrijven Smit en Multraship het werk al aan het voorbereiden. Zo keken duikers of er geen lekken zijn in de romp. Ook werden er extra ankers om te voorkomen dat het schip van de zandbank glijdt waar het op ligt.

Hoelang het overpompen van de olie gaat duren is niet bekend.

Voor de Belgische kust komen een vrachtschip en een gastanker in botsing. Het schip De Flinterstar zinkt en lekt olie in zee

Elf doden bij aanslagen Kameroen

Bij twee zelfmoordaanslagen in het noorden van Kameroen zijn elf doden gevallen. De aanslagen, in de stad Maroua, werden gemeld door functionarissen van het leger van Kameroen.

Terreurbeweging Boko Haram pleegt geregeld aanslagen in Noord-Kameroen, dat tussen Nigeria en Tsjaad ligt. Alle drie de landen zijn vaak doelwit van de terreurbeweging omdat die in Noord-Nigeria een eigen staat wil stichten.

Het leger van Kameroen heeft zijn handen vol aan de strijd tegen Boko Haram

Onderzoekers: dader aanslag Ankara is jonge man

Onderzoekers in Turkije zeggen dat ze een van de daders van de aanslag van gisteren in Ankara hebben geïdentificeerd. Het zou gaan om een man tussen de 25 en 30 jaar. Die conclusie wordt getrokken na analyse van zijn lichaam en het nemen van vingerafdrukken. in Turkije is nog wel de nodige scepsis over het onderzoek.

Te koop: Bijlmerbajes

Een 'unieke locatie' in 'de relatieve nabijheid van het centrum' en natuurlijk de 'uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer': de Bijlmerbajes staat te koop. Er was al een tijdje bekend dat de gevangenis sluit, maar nu heeft de overheid de bajes op biedboek.nl gezet.

De Bijlmerbajes

Lichtjesparade in Noord-Korea

In Noord-Korea werd uitgebreid gevierd dat de arbeiderspartij van Kim Jong-un 70 jaar bestaat. Duizenden mensen liepen mee in een strakke lichtjesparade. De deelnemers droegen fakkels waarmee ze onder meer het logo van de arbeiderspartij vormden. Ook kwamen er portretten van voormalige leiders voorbij en eindigde de mars met een vuurwerkshow.

Eerder op de dag was er ook al een militaire parade.

Lichtjes!

Een winkeldief stoot zich in het algemeen...

In Weert werd vrijdag een man opgepakt voor diefstal in een drogisterij. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen en werd zaterdagochtend weer vrijgelaten. Een nachtje cel maakte geen indruk: hij werd diezelfde dag betrapt op diefstal in een supermarkt. Daar kwam hij nog een bekende tegen: een agent die hij vrijdagavond in de drogist nog bedreigde, deed zaterdag boodschappen in dezelfde supermarkt.

De man zit voorlopig vast.

Ontvoerders kidnappen verkeerde man

Een man in Maleisië stond zijn plantjes water te geven toen hij door twee mannen in een busje gegooid werd. Ze zeiden dat ze hem gingen vermoorden en dat er een prijs van omgerekend 32.000 euro op zijn hoofd stond. Hij dacht dat zijn dagen geteld waren, tot één van de kidnappers een telefoontje kreeg.

Ik hoorde hem zeggen, 'oh, we hebben de verkeerde'.

De gekidnapte man

De man die ze moesten hebben woonde op nummer 8, ik op nummer 1", zei de man tegen The Star online. Hij werd meteen vrijgelaten en het busje reed snel weg.

Kanye West doet auditie voor American Idol

De juryleden van American Idol konden hun ogen niet geloven toen Kanye West gisteren ineens auditie deed voor het programma. Hij heeft het wel goed gedaan: hij kreeg een rechtstreeks ticket naar de finale.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De bewoners van nummer 8 zijn gewaarschuwd.

Duitse Defensieminister onder vuur

De Duitse minister van Defensie is in verlegenheid gebracht. Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag staat er op haar cv dat ze aan de Stanford-universiteit in de VS heeft gestudeerd, terwijl dit niet zo is. Een woordvoerder van Stanford zegt tegen de krant dat Von der Leyen nooit een universitair examen heeft gedaan. Wel zou ze vrijwilligerswerk bij de administratie van het Stanford-ziekenhuis hebben gedaan en heeft ze als gast colleges bezocht.

Ze kwam eerder in opspraak om plagiaat. Ze zou in haar proefschrift teksten van anderen woordelijk hebben overgenomen zonder dat te vermelden.

Ursula von der Leyen

Aanslag op buitenlandse militairen Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is een aanslag gepleegd op een konvooi met buitenlandse militairen. Een plaatselijke nieuwszender meldt dat er drie burgers gewond zijn geraakt.

De bom ging af tijdens de ochtendspits op een markt, toen het konvooi passeerde. De markt werd kort daarna afgezet. De Taliban zou de aanslag hebben opgeëist.

Rellen na bomaanslag Turkije

Betogingen in Ankara en Istanbul zijn gisteravond uitgelopen op rellen. De demonstranten beschuldigen de Turkse premier Erdogan en zijn partij er van betrokken te zijn bij de bomaanslag van gisteren. Ze scandeerden "AKP moordenaar" en "Erdogan moet aftreden". Demonstranten gooiden vuurwerk, stenen en molotovcocktails naar de politie, die daarop traangas en een waterkanon inzette.

In Ankara gingen gistermiddag twee bommen af aan het begin van een vredesdemonstratie. Zeker 95 mensen kwamen om en er vielen 248 gewonden.

  • AFP
    De politie zette traangas in
  • AFP
    Betogers droeg borden met 'moordstaat'
  • AFP
    De demonstranten menen dat Erdogan het geweld expres laat doorgaan
  • AFP
    De betogers gooiden met molotovcocktails en stenen naar de politie

Zeven jaar cel voor pillen in kussen

Een Nederlander is in Groot-Brittannië veroordeeld tot 7 jaar cel voor drugssmokkel. Hij werd op 20 september opgepakt met 25.000 xtc-pillen in een nekkussen.

De man uit Dordrecht viel op doordat zijn kussen te zwaar was. De straatwaarde van de pillen zou 270.000 euro zijn.

Het kussen zat vol met xtc-pillen

Nederland verliest, Turkije wint

Het EK is ver weg voor het Nederlands elftal. Tsjechië verloor gisteren met 2-0 van Turkije, waardoor Turkije nog steeds boven Nederland staat in de poule.

Oranje maakt alleen nog kans op het EK als ze dinsdag winnen van Tsjechië en Turkije verliest van IJsland.

De scenario's voor Oranje