Ursula von der Leyen
NOS Nieuws

Duitse Defensieminister opnieuw onder vuur

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) is opnieuw in verlegenheid gebracht. Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag suggereert haar cv ten onrechte dat ze aan de Stanford-universiteit in de Verenigde Staten heeft gestudeerd.

Von der Leyen is een gepromoveerd gynaecoloog. Op haar cv staat dat ze midden jaren 90 twee periodes aan de prestigieuze Stanford-universiteit in Californië heeft doorgebracht; de eerste keer als toehoorder bij een studie bedrijfskunde, de tweede keer voor een "verblijf aan de Stanford Health Services Hospital Administration".

Bewijzen

De universiteit zegt tegen de krant dat Von der Leyen geen programma's heeft gevolgd die met een universitair examen werden afgesloten. Haar naam komt in officiële stukken niet voor. Door de naam Stanford op haar cv te vermelden, heeft ze volgens de universiteit de naam van de instelling misbruikt.

Een woordvoerder van Von der Leyen zegt dat ze haar verblijf op Stanford met meerdere stukken kan bewijzen. Uit de stukken die de krant zag, blijkt alleen dat zij bij de administratie van het Stanford-ziekenhuis vrijwilligerswerk heeft gedaan en als gast colleges heeft bezocht. Met een wel aan Stanford ingeschreven student deed ze met toestemming van een docent onderzoek naar behandeling van onvruchtbaarheid, maar de resultaten daarvan zijn nooit in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd.

Plagiaat

Onlangs kwam Von der Leyen in opspraak vanwege een beschuldiging van plagiaat. Ze zou in haar proefschrift teksten van anderen woordelijk hebben overgenomen zonder dat te vermelden. De universiteit van Hannover onderzoekt de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl