liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Uitgever moet nabestaanden nazi-minister Goebbels royalty's betalen

Joseph Goebbels was tijdens de Tweede Wereldoorlog Adolf Hitlers minister van Propaganda, en daarmee verantwoordelijk voor het verspreiden van de nazi-ideologie in Duitsland. In 2010 schreef de Duitse historicus Peter Longeric een boek over hem. Alleen heeft een rechtbank bepaald dat de uitgever de erfgenamen van Goebbels rechten moeten betalen voor het gebruik van citaten uit zijn dagboeken.

Wie deze erfgenamen zijn is niet helemaal duidelijk, omdat Goebbels en zijn vrouw zelfmoord pleegden nadat ze eerst hun zes kinderen hadden gedood. De uitgever gaat in beroep. Overigens zouden ze na dit jaar sowieso geen royalty's meer hoeven te betalen, omdat het dan zeventig jaar geleden is dat Goebbels stierf.

Goebbels (l) in 1943

'Ik heb geen medelijden met de Griekse regering'

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem blikt vanavond in Nieuwsuur terug op de onderhandelingen met Griekenland. "Mijn boosheid zat hem in de mooie beloftes die de Griekse bevolking zijn voorgehouden. Je kunt geen dingen beloven die je niet kunt waarmaken. Dat hebben we in Griekenland op grote schaal gezien."

'In veel landen is er weinig begrip meer voor Griekenland'

Wordt Vondelpark één groot wietparadijs?

Kunstenaarscollectief Indebt Studios heeft gisteravond tienduizenden hennepzaadjes in het Vondelpark en daarbuiten gezaaid. Ze kregen ruim negenhonderd euro van The Awesome Foundation, die maandelijks geld geeft aan opvallende projecten over de hele wereld.

Volgens Noah Latif Lamp, een van de initiatiefnemers, is het project bedoeld "om de oprukkende vertrutting van Amsterdam tegen te gaan".

Strandgangers redden gestrande witte haai

Haaien mogen dan hun reputatie tegen zich hebben, deze strandgangers in Amerika lieten een jonge, gestrande witte haai niet aan zijn lot over.

Een jaar na MH17 ruikt het niet meer naar de dood in Oost-Oekraïne

Terug op de rampplek van de MH17

Al je klantenkaarten voortaan in een app

Misschien puilt jouw portemonnee ook uit van de klantenkaarten. Maar nu is er de app Qlever die al die plastic pasjes wil digitaliseren. "Huishoudens hebben nu gemiddeld 10 tot 16 van zulke kaarten. Negen van de tien mensen zitten niet te wachten op nóg een klantenkaart", zegt bedenker Orpheo Bena.

De app werkt nu alleen nog op iOS, maar ondersteunt al meer dan 400 winkels en organisaties.

Rijk uitgedoste activisten protesteren tegen vossenjacht in Engeland

In Engeland nemen dierenactivisten hun outfit serieus als ze gaan demonstreren. Tien jaar na het verbod op de traditionele vossenjacht in Groot-Brittannië, is het debat opnieuw losgebarsten toen de regering een stemming beloofde om het verbod op te heffen. Met honderden tegelijk gingen rijk uitgedoste activisten de straat op om te protesteren tegen de jacht, onder aanvoering van Queen-gitarist Brian May.

  • EPA
    Queen-gitarist Brian May voert de activisten aan
  • Getty Images
    De Britse Tweede Kamer, het Lagerhuis, wil het verbod op vossenjacht versoepelen. En daar zijn deze demonstranten het niet mee eens

De stemming zou eigenlijk morgen plaatsvinden, maar is nu een dag uitgesteld omdat het er niet naar uitziet dat er een meerderheid voor opheffing van het verbod wordt gehaald. Vooral ook omdat wordt verwacht dat de Schotste partij SNP massaal tegen zal stemmen, terwijl zij zich normaal gesproken niet met Engelse zaken bezighouden.

Geesink doet eens gek; ploegleider pinkt een traantje weg

Robert Geesink maakte vandaag indruk in de eerste zware bergetappe van de Tour de France. Op de slotklim ging hij op de pedalen staan en richtte daarmee een slagveld aan. "Nou, doe eens gek", dacht hij.

Zijn aanval hield helaas niet stand tot het einde. Hij werd uiteindelijk vierde, maar stijgt wel flink in het klassement waar hij nu achtste staat. Geletruidrager Chris Froome won de rit en verstevigt daarmee zijn eerste plaats.

De ploegleider van Robert Geesink, Merijn Zeeman, werd er zelfs een beetje emotioneel van.

Zeeman emotioneel na superdag Gesink

Beveiligde zone in Calais tegen immigranten

In Calais komt een beveiligde zone om te voorkomen dat immigranten in wachtende vrachtwagens klimmen. Frankrijk en Groot-Brittannië gaan de zone, waar 230 trucks kunnen staan, samen inrichten.

Verder zal de beveiliging worden opgeschroefd, met bijvoorbeeld extra hekken en speurhonden. Daarnaast moeten de grenscontroles sneller worden uitgevoerd, zodat vrachtwagens niet zo lang hoeven te wachten.

Je 'gezonde' ontbijtgranen zijn niet zo gezond als beloofd

Je ontbijtgranen zijn niet zo gezond als de fabrikanten beweren. Volgens de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit klopt meer dan de helft van de informatie op de verpakkingen niet.

Mededelingen als "bron van antioxidanten", "het brengt de stofwisseling op gang" en "deze vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor ons functioneren" mogen alleen op de dozen staan als ze wetenschappelijk zijn onderbouwd. Maar in 51 procent van de gevallen voldeden de etiketten niet aan de regels.

Heath Ledger vs. Jared Leto

Gisteren kwam, wat eerder dan gepland, de eerste officiële trailer uit van 'Suicide Squad'. Het is de nieuwe superheldenfilm rond de Joker, die volgend jaar uitkomt. De laatste scène van de trailer maakte gelijk een discussie los over of acteur Jared Leto de Oscar-winnende prestatie van Heath Ledger kan evenaren.

New Horizons scheert langs Pluto

Zojuist, om 13:49 uur, passeerde ruimtesonde New Horizons Pluto.

Het duurt nog even voordat we de echte close-ups kunnen zien, omdat de foto's bitje bij beetje naar de aarde worden verstuurd. Vooralsnog is dit het scherpste kiekje van de dwergplaneet:

Touroperator schrapt alle Corfu-vluchten

Touroperator Hellas Travel vliegt niet meer op het Griekse eiland Corfu. Niet omdat ze boos zijn, maar omdat er geen hond naar Corfu vliegt vanaf Groningen. Alleen vrijdag vliegt er nog een toestel terug naar Nederland, daarna moet er creatief worden gedacht. Hellas Travel meldt op zijn site dat het aantal boekingen tot stilstand is gekomen door de onzekere situatie in Griekenland.

Vanaf Corfu vertrekt alleen nog een vlucht terug naar Nederland

Poitras klaagt VS aan

Laura Poitras, die samenwerkte met Edward Snowden, klaagt de Amerikaanse regering aan. Ze wil weten waarom ze tussen 2006 en 2012 meer dan 50 keer is vastgehouden tijdens het reizen per vliegtuig. Volgens haar vertelden mensen op het vliegveld dat ze op een 'no fly'-lijst stond. Ze wil alle informatie die over haar reizen is verzameld in handen krijgen.

Franse toerist gedood door stier

Een Franse toerist van 44 is overleden nadat hij was gespietst door een stier. Het ongeluk gebeurde tijdens het stierenfestival in de Spaanse stad Pedreguer in de oostelijke provincie Alicante. De festiviteiten die nog gepland stonden zijn afgelast.

Een deelnemer aan het stierenrennen in Pamplona rent voor een stier uit

Tijdens de zomermaanden worden in verschillende Spaanse steden stierenfestivals gehouden, waarbij de dieren door de straten worden gejaagd en vervolgens worden gedood door stierenvechters in de arena.

'Team Sky van geletruidrager Froome gehackt'

Team Sky gaat ervan uit hackers persoonlijke data van geletruidrager Chris Froome in handen hebben. “We hebben zijn trainingsdata zorgvuldig bijgehouden om mogelijke dopingbeschuldigingen te kunnen counteren met wetenschappelijke cijfers. Nu vermoeden we dat iemand die cijfers heeft verkregen door het hacken van onze computers", zegt teambaas Dave Brailsford.

Meisje overleeft vliegcrash, wandelt twee dagen naar bewoonde wereld

Een meisje van 16 dat was neergestort met een vliegtuig in de bossen van de staat Washington, heeft twee dagen teruggelopen naar de bewoonde wereld. Dat schrijft KOMO News. Het vliegtuig waar Autumn Veach met haar stiefopa en -oma in zat, stortte neer, waarna er voor Autumn niets anders op zat dan terug te lopen. Van haar opa en oma is nog niets gehoord, maar met Autumn gaat het inmiddels weer beter, schreef haar vader op Facebook.

Stress en hoop in Teheran

De afgelopen jaren heeft de westerse wereld steeds zwaardere sancties opgelegd aan Iran, vanwege hun kernenergieprogramma. Dat heeft veel invloed op het leven van Iraniërs, die dan ook blij zijn dat er een akkoord is. Portretten van hen vind je bij de New York Times.

Pluto groter dan gedacht

Pluto is volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling een stuk groter dan gedacht. Dat concludeert hij op basis van nieuwe foto's die een sonde maakt van de dwergplaneet.

Planeetonderzoekers kijken al lange tijd reikhalzend uit naar vandaag. Na negen jaar vliegt NASA-sonde New Horizons eindelijk vlak langs Pluto. Nooit eerder zijn er van zo dichtbij foto's gemaakt van de dwergplaneet.

Jongen van 13 doodgeslagen in Bangladesh

Agenten in Bangladesh zoeken mannen die een jongen van 13 hebben doodgeslagen en de video van die moord online hebben gezet. Volgens de Dhaka Tribune is er al één man opgepakt, maar zijn er nog meer bij betrokken. Op een verlaten busstation slaan de mannen met buizen in op de jongen, omdat die iets zou hebben gestolen.

In België komt er misschien een mayonaisewet

In België wordt nagedacht over een 'mayonaisewet' waarin wordt opgenomen wat de ingrediënten van de saus zijn. Nu móet er namelijk minstens 80 procent vetstof en 7,5 procent eigeel in zitten. En dat terwijl sommige producenten er minder vet in willen stoppen. Dat schrijven de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws. "De situatie is niet langer houdbaar. Onze producten lijden onder discriminatie. Buitenlandse collega's mogen namelijk wél mayonaise op de markt bregen die minder vet is."

De klopjacht op El Chapo is in volle gang

"De klopjacht op de ontsnapte Mexicaanse drugsbaron El Chapo is een moeilijke klus", zegt Zuid-Amerika-correspondent Marc Bessems. "Alle inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn op zoek naar hem. Er zijn overal wegversperringen en verscherpte grenscontroles ingesteld. Ook in de buurlanden, omdat hij bij zijn vorige vlucht in Guatemala bleek te zijn."

'Akkoord over nucleair programma Iran'

Er zou een akkoord zijn tussen Iran, de VS en andere grootmachten over het nucleaire programma van Iran. Na 22 maanden onderhandelen is dat een doorbraak. Correspondent Thomas Erdbrink zegt: "Als er een akkoord is, kunnen de sancties tegen Iran binnen een paar maanden worden opgeheven. En het westen krijgt meer transparantie over waar Iran mee bezig is. Beide partijen hebben concessies gedaan."

Australische vrouw in cel in Abu Dhabi om Facebook-post

Een vrouw uit Australië zit in een cel in Abu Dhabi, omdat ze een foto van een auto op een invalideparkeerplek op Facebook heeft gezet. Een paar maanden geleden maakte de vrouw van 39 een foto van de auto die dubbel geparkeerd stond op een parkeerplek voor invaliden, zonder dat diegene daar een kaart voor had. Dat schrijft het Australische ABC News. Hoewel ze het kenteken van de auto onherkenbaar had gemaakt, heeft toch iemand een aanklacht ingediend.

Een aantal pakketbezorgers legt vandaag het werk neer

Het gaat om zelfstandige pakketbezorgers die rondrijden met een sticker van PostNL op hun bestelwagen. Die mogen bij PostNL in dienst komen, maar als ze zelfstandig willen blijven, gaat hun tarief met 10 procent omhoog. Dat vinden ze te weinig. De bezorgers willen dat het tarief met 25 procent omhoog gaat.

Hoe is het in Griekenland?

Daar is het vandaag een soort tussendagje. Gisteren kwamen de eurolanden en premier Tsipras tot een akkoord in Brussel. Maar nu moeten de Grieken zelf er nog mee akkoord gaan. Morgen wordt daarover gestemd in het parlement. Veel Grieken zijn tegen de harde bezuinigingsmaatregelen, bleek vorige week uit het referendum.

Er zijn ook ontzettend veel Grieken heel erg opgelucht.

Verslaggever Eva Wiessing in Athene

"Maar er zijn ook ontzettend veel Grieken heel erg opgelucht dat een ineenstorting van het financiële systeem is voorkomen", zegt verslaggever Eva Wiessing in Athene.

3,5 miljoen euro voor gouden tip over El Chapo

Mexico heeft 60 miljoen pesos uitgeloofd voor informatie die leidt naar de aanhouding van de ontsnapte drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman. Op een persconferentie zei de minister van Binnenlandse zaken dat mensen binnen de autoriteiten moeten zijn omgekocht door El Chapo om hem te helpen bij zijn ontsnapping afgelopen zaterdag. Toen wandelde hij door een professioneel gegraven tunnel onder zijn cel naar buiten.

New York schikt met familie Eric Garner

De familie van Eric Garner krijgt bijna 6 miljoen dollar van de stad New York. De zwarte Garner overleed een jaar geleden door politiegeweld. In een video was daarna te zien dat hij in een wurggreep was gehouden en geen lucht meer kreeg. Toen duidelijk werd dat de verantwoordelijke agent niet werd vervolgd, leidde dat tot veel onrust in Amerikaanse steden.

Motoragent laat arrestant een stukje meerennen

De politie onderzoekt waarom een agent uit Almere een arrestant geboeid aan een politiemotor met hem heeft laten meerennen. Dat is te zien in een filmpje op Facebook:

Motoragent sleurt geboeide arrestant mee

De politie is verrast door de video en zegt dat het niet de manier is waarop de politie met verdachten omgaat. De man werd opgepakt, omdat hij een valse identiteit had opgegeven.