NOS Wielrennen

Froome deelt dreun uit in eerste bergrit, Gesink vierde

Tour de France 2015: samenvatting etappe 10

Chris Froome heeft in de eerste zware bergetappe direct toegeslagen. De Britse geletruidrager soleerde naar de zege in de 167 kilometer lange tiende rit van Tarbes naar La Pierre St. Martin naar de zege. Froome's ploeggenoot Richie Porte kwam op 0.59 als tweede boven, gevolgd door Nairo Quintana op 1.03.

Robert Gesink werd op 1.33 vierde nadat hij tijdens de 15,3 kilometer lange slotklim een indrukwekkende aanval had zien stranden. Hij klom in het klassement naar de achtste plaats.

Grootste slachtoffers van de dadendrang van Froome waren Tejay van Garderen, die 2.29 verloor, Alberto Contador (+2.50) en Vincenzo Nibali, die net als Laurens ten Dam op 4.25 van de Brit finishte.

Froome wint bergrit, Gesink vierde

Fédrigo vroege vluchter

Het nog 183 renners tellende peloton begon om 12.38 uur in Tarbes aan de tiende etappe. Op het appèl van deze eerste Pyreneeënrit ontbraken Ivan Basso, die de Tour verliet nadat bij hem teelbalkanker was geconstateerd, en Lars Boom, die niet hersteld bleek van griep.

De rit naar La Pierre St. Martin kende een relatief eenvoudig aanloop met drie hellinkjes van de vierde categorie, maar de slotklim was van de buitencategorie.

Fédrigo sprong al na luttele kilometers weg, pakte ruim elf minuten en zag na 45 kilometer Kenneth Vanbilsen bij hem aansluiten. Met de voorsprong van het duo bleef het daarna crescendo gaan en na zo'n 75 kilometer was de maximale voorsprong van 14.45 bereikt.

Grote namen moeten snel afhaken

Na de ravitaillering (na 75,5 kilometer) slonk de voorsprong van het tweetal. Tom Leezer en Warren Barguil sloten na valpartijen weer aan bij het peloton, waarin André Greipel bij de tussensprint het groen pakte.

Fédrigo en Vanbilsen begonnen met 2.40 voorsprong aan de 15,3 kilometer lange slotklim met een gemiddelde stijging van 7,4% en (in het eerste deel) maxima van 10,8%.

Direct na het begin van de klim reed Fédrigo weg bij Vanbilsen, die snel ver terugviel. Daniel Teklehaimanot (vier dagen de trotse drager van de bergtrui) haakte al snel af.

In het vervolg loste de ene na de andere favoriet. Zo konden eerst Romain Bardet en Thibaut Pinot niet meer volgen en later ook zelfs Nibali en Contador.

Froome valt aan op slotklim

Gesink en Froome maken indruk

Met nog 11,5 kilometer te gaan reed Gesink op indrukwekkende wijze weg uit de groep met favorieten. Hij passeerde Fédrigo, had even gezelschap van Rafael Valls, maar ging kort daarna solo verder.

De renner van Lotto-Jumbo werd echter op ruim zes kilometer van de meet weer ingerekend. Froome reed kort daarna weg bij Van Garderen, Quintana en zijn ploeggenoot Porte, die zich het langst gehandhaafd hadden, en soleerde naar de overwinning.

Voor Porte (+0.59) en Quintana (+1.04) bleef de schade beperkt. Gesink werd op 1.33 knap vierde, waardoor hij klom naar de achtste plaats in het klassement. Van de toppers verloor Van Garderen 2.30, Contador 2.51 en Nibali 4.25.

  • NOS
    Toptien etappe 10
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 10

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl