liveblog
Aangepast

Stroom

liveblog gesloten

Staking legt the Tube lam

De Londense metro is volledig lamgelegd vanwege een grote staking. Er is gedoe over de cao en daarom heeft het personeel om 18.30 uur het werk neergelegd. De staking duurt tot morgen 21.30 uur. Met the Tube, zoals de bijnaam van de metro luidt, reizen vier miljoen mensen per dag.

Voor de staking begon raakten de metro's overvol, omdat veel mensen nog snel naar huis wilden

Griekse banken blijven dicht, ECB verhoogt hulp niet

De Griekse banken blijven zeker dicht tot en met zondag. De pinlimiet van 60 euro per dag blijft tot die tijd gehandhaafd. Eerder op de avond meldden bronnen al dat de ECB de noodkredieten aan de banken niet zal verhogen.

Geen 'megamoskee' in Gouda

De gemeenteraad van Gouda heeft een plan voor de bouw van een 'megamoskee' verworpen. Er waren 17 raadsleden voor en 18 tegen. In eerste instantie waren er plannen voor een gebedshuis voor 4500 gelovigen. Na protesten van buurtbewoners werd dat plan aangepast en was er sprake van een moskee voor 900 gelovigen. Ook die komt er dus niet.

Het plan was om de moskee te bouwen op deze voormalige kazerne

Onderzoek naar omstreden nekklem

De Inspectie voor Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar het gebruik van de nekklem. Dat gebeurt naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij is mogelijk overleden aan zo'n nekklem van een agent. Het onderzoek naar de dood van Henriquez zal waarschijnlijk nog maanden duren.

Jongen hackt 50.000 computers, maar hoeft cel niet in

Een hacker van 17 jaar uit Finland is veroordeeld voor het inbreken in ruim 50.000 computers. Maar de cel hoeft hij niet in, omdat hij nog zo jong is en al een maand in voorarrest heeft gezeten. Wel kreeg hij twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en moet hij 6000 euro schadevergoeding betalen.

De jongen, Julius Kivimaki, zou lid zijn van de hackersgroep Lizard Squad. Hij kaapte e-mails, blokkeerde de toegang tot websites en stal creditcardgegevens.

De jongen zou lid zijn van het hackerscollectief Lizard Squad

Moordverdachte op Schiphol aangehouden

De marechaussee heeft op Schiphol de 20-jarige Ugur D. uit Rotterdam aangehouden. D. werd gezocht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de moord op Hamdi Bilir. Die werd op 23 september 2014 doodgeschoten in een eethuis aan de Mathenesserweg in Rotterdam. De politie denkt dat een uit de hand gelopen ruzie die eindigde in een vechtpartij het motief is voor de moord.

Ugur is vermoedelijk niet de schutter, maar wel betrokken. Hij heeft zich na aankomst uit Turkije zelf gemeld.

Opgelet: virussen via Flash

Je kunt even beter geen online video's kijken met Flash. Het programma is zo lek als een mandje. Daardoor kunnen virussen op je computer worden gezet. Vandaag of morgen komt er een update, dan zou het weer veilig moeten zijn.

Guy Verhofstadt en zijn emotionele pleidooi aan Griekenland

Als het moet, komt de leider van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, zelf naar Athene om Griekenland te hervormen:

'Als het moet kom ik naar Athene'

Tienduizenden euro's aan apparatuur gestolen op filmset van Frank Lammers

Op de filmset van 'Of ik gek ben' hebben dieven voor tienduizenden euro's aan apparatuur gestolen. Afgelopen nacht braken de dieven op de set in Eindhoven een bus open en namen de verlichtingsapparatuur mee.

De opnames van de film, de regiedebuut van Frank Lammers, gaan wel gewoon door. Producent Marc Barry heeft bij een lokaal bedrijf nieuwe lampen geregeld. "Wij laten ons niet klein krijgen door deze stomme dieven", zei hij in het AD.

Drop the Bass... eh... Spandau Ballet?

Dj Mashd N Kutcher nam zijn publiek behoorlijk in de maling bij een festival in het Australische Brisbane. Deze onverwachte climax werd ontvangen met een eensgezinde "aaaahhhhwww" van ongenoegen:

Lichamen van soldaten gevonden, 70 jaar na dood

Op een klein eilandje in de Grote Oceaan zijn resten van 36 lichamen van Amerikaanse mariniers gevonden, ruim 70 jaar nadat ze stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt Sky News. De restanten werden gevonden door de organisatie History Flight, die zoekt naar soldaten die verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stierven tijdens de Slag om Tarawa, in 1943.

"Deze mannen verwachtten dat, als ze zouden sterven terwijl ze hun land verdedigden, ze dan naar huis zouden worden gebracht. Die belofte werd 70 jaar geleden gedaan, en wij vinden dat deze moet worden nagekomen", zei de directeur van History Flight.

De Slag om Tarawa

Rijnsburg in de ban van zeer giftige spin

In Rijnsburg loopt een uiterst gevaarlijke spin rond, die zo giftig is dat een beet zelfs dodelijk kan zijn. Het is een tien centimeter grote kamspin, waarschijnlijk uit Zuid- of Midden-Amerika.

Medewerkers van Flora Holland vonden het beest tussen een partij bloemen. Ze wisten hem te vangen, maar lieten hem toen buiten tussen de bosjes weer vrij.

Mensen die de kamspin zien, moeten meteen de politie bellen.

Nieuwe Star Wars film over Han Solo aangekondigd

Er komt weer een nieuwe Star Wars-film aan, meldt Disney. De film zal gaan over de jonge jaren van Han Solo, het populaire personage dat in de originele trilogie werd gespeeld door Harrison Ford. De film staat los van de al eerder aangekondigde nieuwe trilogie, waarvan het eerste deel, The Force Awakens, eind dit jaar uitkomt.

De film over de jonge jaren van Han Solo komt in 2018 uit en wie de hoofdrol speelt is nog niet bekend. Christopher Miller en Phil Lord, doen de regie. Zij maakten eerder onder andere The Lego Movie en de Jump Street-films.

Han Solo, gespeeld door Harrison Ford in de originele trilogie

Veel minder boetes voor fietsen zonder licht

In drie jaar tijd zijn er 40 procent minder boetes uitgeschreven voor het fietsen zonder licht. In 2011 gaven agenten meer dan 73.000 bekeuringen, vorig jaar waren dat er nog ruim 44.000. Volgens de politie "is het onhaalbaar om het hele jaar door regelmatig controles te houden".

De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland zijn niet zo blij met deze ontwikkeling. Zij denken dat een kleinere pakkans leidt tot meer fietsers die zich niet aan de regels gaan houden, wat weer kan leiden tot meer dodelijke ongelukken.

Man ontvangt na 26 jaar vaderdagkaartje van overleden zoon

In Amerika kreeg de 87-jarige Duane Schrock senior een bijzonder kaartje op de deurmat. Een vaderdagskaart uit 1989, gestuurd door zijn zijn zoon Duane junior, die in 1995 overleed aan de gevolgen van aids.

Ze hadden ruzie omdat de vader niet blij was dat zijn zoon homoseksueel was. Junior schreef een kaartje om te proberen de relatie te verbeteren:

"Lieve papa, we hebben al een tijdje niet met elkaar gesproken. Met mij gaat het goed en ik ben erg gelukkig in Richmond. Ik zou graag wat van je willen horen. Fijne Vaderdag. Liefs, Duane."

"Het kaartje was zeer welkom en mijn vertrouwen in de postdienst is hersteld", reageerde Duane senior.

Stofhappen tijdens Touretappe over kasseien

Een Touretappe over kasseien is niet alleen zwaar, je wordt er ook nog eens ontzettend vies van. Na afloop van de vierde etappe gisteren postten veel renners foto's van hun besmeurde gezichten online:

  • instagram/robertgesink
    Robert Gesink en Bram Tankink
  • Instagram/wout.poels
    Wout Poels
  • instagram/RomainBardet
    Romain Bardet
  • Twitter/baukemollema
    Bauke Mollema
  • Twitter/rikiamcycling
    Mathias Frank
  • twitter/uranrigoberto
    Rigoberto Uran
  • Geoffsoupe
    Geoffrey Soupe
  • twitter/jice_peraud
    Jean-Christophe Peraud
  • twitter/jarlinsonpantan
    Jarlinson Pantano

Campagne voor 'dementievriendelijke samenleving'

Het kabinet wil meer aandacht voor mensen die dement zijn. Mensen worden steeds ouder, en daarmee neemt ook het aantal dementerenden toe. In Nederland zijn er nu zo'n 260.000. Over 35 jaar zijn dat er waarschijnlijk 400.000.

Staatssecretaris Van Rijn wil met een voorlichtingscampagne bereiken dat familieleden en bijvoorbeeld winkelpersoneel eerder herkennen dat iemand dement wordt. Hij trekt daar 16 miljoen euro voor uit.

Het spiekbriefje van Tsakalotos

De kersverse Griekse minister van Financiën Tsakalotos heeft gisteren voor de vergadering van de Eurogroep zijn aantekeningen per ongeluk laten zien. Hij kwam de vergaderzaal binnen met een spiekbriefje met steekwoorden voor zijn bijdrage, met de tekst naar boven.

Er leek niet veel spannends op te staan, dus besloten twitteraars wat alternatieven te bedenken:

Boetes voor linksrijders gehalveerd

Het is een bekende ergernis op de snelweg, onnodig links rijden. Toch is het aantal boetes voor linksrijders in tien jaar tijd gehalveerd, heeft BNR Nieuwsradio uitgezocht. In 2004 werden er 3300 bekeuringen uitgedeeld, vorig jaar nog maar 1600.

De politie zegt tegen BNR dat minder boetes niet per se betekent dat er minder wordt gecontroleerd, het zou ook kunnen dat mensen de afgelopen jaren vaker netjes rechts rijden.

Stem-acteur The Simpsons gaat toch door

In de nieuwste seizoenen van The Simpsons blijven gewoon alle vertrouwde stemmen te horen. Stem-acteur Harry Shearer kondigde eerder z'n vertrek aan, omdat ie er geen andere klussen bij mocht doen. En hij deed een heleboel stemmen, van Mr. Burns, principipal Skinner en Ned Flanders.

Volgens TV-zender FOX zijn alle misverstanden uitgepraat en gaan de Simpsons gewoon weer verder met de oude vertrouwde cast. De serie wordt al sinds 1989 uitgezonden.

Amerikaans leger wordt veel kleiner

Het Amerikaanse legers krimpt flink in. Om te bezuinigen moeten de komende twee jaar 40-duizend militairen en 17-duizend burgers weg. Het Amerikaanse leger wordt daarmee het kleinst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse militairen op oefening in Polen

Dode na schietpartij op woonwagenkamp

Bij een schietpartij op een woonwagenkamp in het Brabantse Sint-Oedenrode is gisteravond een dode gevallen. Snel daarna zijn twee mensen opgepakt, zegt de politie. De politie zou vermoeden wie het slachtoffer is, maar wil daar nog niets over zeggen. Het woonwagenkamp in Sint-Oedenrode is maar klein, er staan vier wagens.

Fietsers zonder licht bijna nooit op de bon

Fietsers die rondrijden zonder licht krijgen bijna nooit meer een bekeuring, schrijft het AD vanmorgen. Volgens de krant is het aantal boetes die agenten uitdeelden spectaculair gedaald van 73.000 in 2011 tot nog maar 44.000 vorig jaar. Da's 40 procent minder. De fietsersbond is daar niet blij meer en wil meer controles, omdat fietsen zonder licht in het donker erg gevaarlijk is.

Wondertje nodig om 'Grexit' te voorkomen

Europese leiders waren nog nooit zo uitgesproken somber over de toekomst van Griekenland binnen de Eurozone. Maar het land heeft toch weer een paar dagen de tijd gekregen om met een goed bezuinigingsvoorstel te komen. Tot en met morgen. Dit weekend komen de EU-leider dan weer bij elkaar om de nieuwste voorstellen van de Grieken te bespreken. Ondertussen blijven de banken gewoon dicht. Volgens premier Rutte moet er "een wondertje" gebeuren om een 'Grexit' te voorkomen.

Rutte hoopt nog op Grieks wondertje