De jongen zou lid zijn van het hackerscollectief Lizard Squad
NOS Nieuws

Jongen hackt 50.000 computers, maar hoeft cel niet in

Een hacker van 17 jaar uit Finland is veroordeeld voor het inbreken in meer dan 50.000 computers. Een Finse rechtbank heeft hem twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf gegeven.

De jongen, Julius Kivimaki, zou lid zijn van de hackersgroep Lizard Squad. Dit collectief wist eind vorig jaar de internetdiensten van de spelcomputers Playstation en Xbox plat te leggen. Door de aanval konden gamers urenlang niet online spelen.

Kivimaki heeft volgens de rechter 50.700 keer computers gehackt. Zo verschafte hij zich toegang tot de servers van Harvard University en het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in de Verenigde Staten. Deze instellingen hebben ruim 200.000 dollar uitgegeven om hun computersysteem veiliger te maken na de hacks.

Aankopen

De Finse jongen kaapte e-mails, blokkeerde de toegang tot websites en stal creditcardgegevens. Tijdens de rechtszaak bleek dat hij zeker 21 keer aankopen op internet heeft gedaan met de gestolen gegevens.

Toch vindt de rechter niet dat Kivimaki de gevangenis in moet, vanwege zijn jonge leeftijd en omdat hij een maand in voorarrest heeft gezeten. Wel is zijn computer in beslag genomen en moet hij bijna 6000 euro schadevergoeding betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl