NOS Nieuws

Het spiekbriefje van Tsakalotos: 'no triumphalism'

  • AFP
    Fotografen vergrootten het later uit
  • AFP
    Eurogroep-voorzitter begroet Tsakalotos, die een spiekbriefje bij zich heeft

De kersverse Griekse minister van Financiën heeft gisteren voor de vergadering van de Eurogroep zijn aantekeningen per ongeluk laten zien. Minister Tsakalotos kwam de vergaderzaal binnen met een map documenten onder zijn arm. Daarbovenop lag een spiekbriefje met steekwoorden voor zijn bijdrage - met de tekst naar boven.

Logischerwijs waren alle lenzen bij binnenkomst gericht op Tsakalotos, voor wie het de eerste Eurogroep-vergadering was. Meteen nadat de foto's waren verspreid, begonnen journalisten op Twitter de notities te ontcijferen.

Dat viel overigens niet mee: het enige dat duidelijk te lezen is, is 'no triumphalism'. Mogelijk is dat een verwijzing naar het referendum van afgelopen zondag, toen de Griekse regering een ruime meerderheid achter zich kreeg voor een 'nee' tegen de Europese bezuinigingsvoorstellen. Het referendum, en vooral de uitslag ervan, vielen bij andere regeringsleiders niet in goede aarde. Op het briefje zijn verder de woorden 'rejection' (afwijzing) en 'message to the people' (boodschap aan het volk) te lezen.

Tsakalotos had zijn aantekeningen gemaakt op briefpapier van The Hotel, een viersterrenhotel in een van de hoogste gebouwen van Brussel. Twitteraars staken direct de draak met het briefje. Zo heeft iemand de tekst 'doe een dansje' op het briefje gefotoshopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl