liveblog
Aangepast

Stroom NOS op 3

liveblog gesloten

Eurolanden willen niet meer praten met Grieken

De achttien eurolanden willen niet meer verder met de Grieken praten. Er is nog altijd geen akkoord en nu de Griekse premier Tsipras heeft gezegd dat ie weer uitstel wil omdat er eerst een referendum moet komen, zien de eurolanden het niet meer zitten.

Geen akkoord, dus geen lening van meer dan 7 miljard euro voor Griekenland. Die lening heeft het land nodig om dinsdag ruim een miljard grote schuld aan het Internationaal Monetair Fonds af te lossen. Griekenland is dan bankroet.

Liever helemaal geen huwelijk dan een homohuwelijk

In minstens drie regio's in de Amerikaanse staat Alabama is het niet meer mogelijk om te trouwen, meldt The Independent. Nadat het homohuwelijk gisteren officieel in alle staten legaal is verklaard, proberen trouwambtenaren op deze manier alsnog te voorkomen dat homo's met elkaar in het huwelijksbootje stappen.

"In de wetten van Alabama staat dat een rechter een huwelijksvergunning mag uitgeven", zegt een trouwambtenaar. "Het zegt niet dat een rechter dat móet doen. Ik zal geen huwelijksceremonies meer houden, dus ook niet meer voor heterostellen."

Vorige maand kwam het in de VS nog tot massale demonstraties voor en tegen het homohuwelijk

Drie meter lange-python dwaalt rond in het Engelse Kent

De drie meter lange python Zombie is nog steeds niet gevonden. De ontsnapte slang is een 11-jaar oude Coastal Carpet-python en schijnt niet dodelijk te zijn.

Het huisdier ontsnapte gisteren al, en werd gespot vlakbij een dokter. Sindsdien dwaalt de python nog altijd ergens rond in het Engelse Kent.

Tien van de 39 doden in Tunesië geïdentificeerd

Tien van de 39 dodelijke slachtoffers na de terreuraanslag van gisteren in Tunesië zijn geïdentificeerd . Het gaat om acht Britten, een Belg en een Duits slachtoffer, maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.

Groot-Brittannië werkt samen met de Tunesische autoriteiten om de identiteit van de overige doden vast te stellen. "Ik ben bang dat de Britse bevolking voorbereid moet zijn op het feit dat er veel Britten zijn omgekomen", zei de Britse premier Cameron.

Toeristen leggen bloemen op de plek waar gisteren badgasten werden doodgeschoten op het strand in Tunesië

Vanavond is het nationale #FeelTheBurn en #TakeItDown in de VS

De Amerikaanse confederatievlag wordt vanavond op verschillende plekken verbrand. De vlag kwam weer ter discussie te staan na de aanslagen in Charleston. Op foto's zwaait de dader met de vlag.

Op Facebook is 27 juni omgedoopt tot 'National Burn The Confederate Flag Day'. Bijna tienduizend mensen hebben aangegeven vanavond zo'n confederatievlag te verbranden. Te volgen via de hashtags #FeelTheBurn en #TakeItDown.

Deze vrouw kon niet zo lang wachten:

Nepagenten in Rotterdam

Bij de Wijnhaven in Rotterdam beroven nepagenten mensen op straat. Eén is inmiddels opgepakt. De twee mannen van 30-40 jaar droegen zwarte kostuums en spraken meerdere mensen aan.

Koerden verdrijven IS uit Kobani

De Koerden zouden alle IS-strijders uit Kobani hebben verdreven. De Syrische stad aan de grens met Turkije is de afgelopen dagen opnieuw aangevallen door IS.

Mensenrechtenorganisaties schatten dat er zeker 200 doden zijn gevallen onder de bevolking, en zij sluiten niet uit dat er nog veel meer slachtoffers zijn.

Goudschat gevonden bij afbreken van muurtje

Het klinkt als een droom: een muurtje afbreken en ineens een hele lading goudstaven vinden. Het overkwam bouwvakkers in de Duitse stad Passau. Op de goudstaven is het opschrift 'Schweizer Bank' te lezen. Naast de staven vonden de mannen ook nog rollen bladgoud.

De waarde? Waarschijnlijk een miljoen euro. Van wie de schat is en hoe de goudstaven bij het muurtje terecht zijn gekomen, is niet bekend.

Op je knieën over de streep

Motorcoureur Niklas Ajo ging niet op z'n achterwiel, maar op z'n knieën over de finish bij de TT in Assen. De Fin ging in de laatste bocht in de Moto3 bijna onderuit maar wist al hangend naast z'n motor toch over de finish te komen. Toch knap.

Coureur finisht op knieën naast de motor

Geen ganzenlever meer op het menu in Sao Paulo

De delicatesse foie gras, oftewel ganzenlever, mag niet meer verkocht worden in de Braziliaanse stad Sao Paulo, meldt de BBC. Ganzen lijden te veel bij het maken van de paté.

Dierenrechtenorganisaties zijn blij met het verbod, maar chefs zien de dure delicatesse niet graag verdwijnen. Verkopen ze het toch, levert dat een boete van zo'n 1400 euro.

Productie van foie gras in Frankrijk

Dader aanslag Tunesië niet bekend bij veiligheidsdiensten

De terrorist die gisteren een aanslag pleegde in Tunesië, was een 23-jarige student die niet bekend was bij de Tunesische veiligheidsdiensten. Dat zegt premier Habib Essid.

De man werd gisteren door de hotelbewakers doodgeschoten.

Lange rijen voor Griekse pinautomaten

Na de aankondiging van premier Tsipras dat er een referendum komt over de voorstellen van Europa, nemen veel Grieken het zekere voor het onzekere. Lange rijen om snel geld van de bank te halen.

Twee aanhoudingen na dodelijke schietpartij Rotterdam

De politie heeft twee verdachten opgepakt na de dodelijke schietpartij in Rotterdam afgelopen nacht. Agenten vonden rond 00.50 uur op straat een zwaargewonde man die het niet overleefde.

Later vannacht meldde zich een 41-jarige man met een schotwond bij een Rotterdams ziekenhuis. De man is, samen met de persoon die hem naar het ziekenhuis bracht, gearresteerd.

Koning op Veteranendag aanwezig

Koning Willem-Alexander is vandaag in Den Haag bij de elfde viering van Veteranendag. Vandaag is de dag dat veteranen waardering en erkenning krijgen voor hun diensten. Nederland telt ruim 115.000 veteranen die, nu en in het verleden, zijn ingezet in dienst van de vrede.

Één van die veteranen is Bastiaan Everink, die in 1991 terugkwam van zijn missie in Irak. Hij was 22 jaar, en besloot het roer om te gooien: hij werd operazanger. Voor de Veteranendag reisde Everink naar Mali, waar Nederlandse mariniers een VN-missie uitvoeren. Hij begeleidde de militairen die op patrouille ging, al zingend:

Bastiaan Everink zingt voor de Nederlandse militairen in Mali

Ook tweede slachtoffer achtbaancrash verliest been

De 20-jarige Vicky Balch die in de achtbaancrash eerder deze maand zat, verliest alsnog haar been. Eerder al moest een 17-jarig slachtoffer ook haar been laten amputeren.

De twee raakten gewond toen ze in attractiepark Alton Towers de achtbaan The Smiler instapten. Een karretje van de achtbaan, waarin zestien mensen zaten, botste op een leeg rijtuig. Hoe dan kon gebeuren is onduidelijk. De attractie blijft dicht.

The Smile in Alton Towers Staffordshire

Monnik terug naar Thailand na beschuldiging van misbruik

De boeddhistische tempel in Purmerend stuurt een monnik terug naar Thailand. De monnik werd beschuldigd van seksueel misbruik van een 9-jarige jongen. Er was geen bewijs, maar de vader van het jongetje liet het er niet bij zitten en plaatste een waarschuwing op de Facebookpagina van de tempel. De monnik is nu alsnog weggestuurd.

Het 9-jarige jongetje, bracht in juli vorig jaar een nacht door in de kamer van de monnik. De volgende dag vertelde de jongen dat hij door de man was betast.

Ritueel bij de boeddhistische tempel in Purmerend

Eerste beelden aanslag Tunesië

Eerste beelden Tunesië tijdens de aanslag

Zware mishandeling tijdens TT-nacht Assen

Vannacht is tijdens de TT-nacht in Assen een 24-jarige man zwaar mishandeld. Hij werd rond 02.00 uur gevonden in de Groningerstraat, en hij is er slecht aan toe met ernstig hoofdletsel.

De man is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar een groep van drie tot vijf verdachten.

Toeristen uit Tunesië zijn weer thuis

Op Schiphol landde vanochtend een vliegtuig met 111 Nederlanders en vier Duitsers. Het was een extra vlucht die reisorganisatie TUI heeft ingezet, voor toeristen die na de bloedige aanslag van gisteren op een Tunesisch strand graag naar huis wilden.

Familieleden vallen elkaar om de hals na aankomst uit Tunesië

Griekenland wil referendum over reddingsplan

De deadline van 1 juli nadert, maar het Griekse schuldendrama gaat waarschijnlijk nog langer duren. De Griekse premier Tsipras wil volgende week zondag een referendum houden. Daarin moet het Griekse volk maar zeggen wat ze vinden van de voorstellen uit Brussel om verder te bezuinigen.

Tsipras hield vannacht een televisietoespraak waarin hij zei dat de schuldeisers onmogelijke eisen hebben gesteld. Nu is het volgens hem dus aan het volk. Hij zegt dat hij zich gaat houden aan de uitkomst van het referendum, de wil van het volk, ook is die misschien anders dan zijn partij.

Tsipras komt er niet uit met de Europese instanties en vraagt het volk om een beslissing

Witte Huis wordt Regenboog Huis

Het homohuwelijk is officieel overal in de Verenigde Staten legaal, reden genoeg voor een kleine transformatie van het Witte Huis. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof lichtte het Witte Huis vannacht op in de kleuren van de regenboog.

Witte Huis in regenboogkleuren

Dode bij schietpartij Rotterdam

In Rotterdam is vannacht een persoon doodgeschoten. Volgens de politie is er meerdere keren geschoten op de Buitenhofstraat.

Er zou een aantal mensen zijn weggerend van de schietpartij. De politie zoekt nu naar getuigen.

Obama zingt Amazing Grace voor slachtoffers Charleston

Obama zingt Amazing Grace

Speechen kan president Obama als de beste, maar nu laat hij zien dat hij ook zijn medeleven kan uiten in zang. Tijdens de uitvaart van dominee Clementa Pinckney zong de president Amazing Grace voor de slachtoffers van de aanslag in Charleston.

​IS: wij zitten achter aanslag Tunesië

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in Tunesië opgeëist, zegt de online-jihadmonitor SITE Intelligence Group. Op Twitter staat een verklaring waarin de terreurgroep zegt achter de aanslag op het toeristenstrand te zitten.

Bij de aanslag gisteren kwamen zeker 39 mensen om het leven, de meeste van hen toeristen. Het zou onder anderen gaan om Belgen, Duitsers en Britten.

Eerste homo's trouwen in Texas

De 82-jarige George Harris en en 85-jarige Jack Evans zijn getrouwd, in Dallas. Het is het allereerste homostel dat getrouwd is in Texas. Dat mag nu, door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Homo's mogen vanaf nu in alle Amerikaanse staten in het huwelijksbootje stappen.

Toen de twee mannen, die al 54 jaar bij elkaar zijn, het nieuws op televisie zagen trokken ze hun mooie pak aan en trokken naar het centrum van Dallas. Het huwelijk kostte ze 91 dollar.

Na jaren wachten, eindelijk trouwen