Omstreden 'slavernijvlag' verder onder vuur in VS
Steeds meer Amerikaanse politici en bedrijven nemen afstand van de confederatievlag. Na de terreurdaad in Charleston is vooral in de zuidelijke staten van de VS een discussie losgebarsten over het gebruik van het omstreden symbool in het openbaar.
South Carolina is het focuspunt van de protestbeweging. Daar demonstreerden ook vandaag weer honderden mensen die willen dat de vlag wordt weggehaald bij het parlement.
Sinds 2000 hangt die pal voor het parlementsgebouw in Columbia aan een 10-meter hoge paal, naast een monument voor inwoners van South Carolina die sneuvelden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat was vijftien jaar geleden een compromis tussen voor- en tegenstanders: van oudsher wapperde de vlag bovenop het parlementsgebouw zelf.
Symbool
De confederatievlag, die stamt uit de burgeroorlog, is vooral voor Afro-Amerikanen een symbool van onderdrukking. Het herinnert hen aan het slavernijverleden en latere rassenwetten en segregatie. Voor sommige blanken in de voormalige Geconfedereerde Staten is de vlag juist een eerbetoon aan hun voorouders die streden voor de onafhankelijkheid van de zuidelijke staten. Het is in staten als Mississippi, Alabama en South Carolina bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om een confederatievlag als bumpersticker te gebruiken.
Tot de aanslag op de kerk in Charleston waarbij negen Afro-Amerikanen werden doodgeschoten, was het in South Carolina en elders in het Zuiden politiek onhaalbaar om de vlag definitief te strijken. Maar de man die is opgepakt voor de terreurdaad, Dylann Roof, plaatste op internet verschillende foto's waarin hij poseert met de vlag.
Naar het museum
Gisteren riep gouverneur Nikki Haley, zelf eerder uitgesproken voorstander van de vlag, het parlement daarom op om hem toch weg te halen. Tijdens een debat vandaag besloten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat om de kwestie over een paar weken te behandelen.
Enkele politici hebben al aangegeven dat de vlag naar een plaatselijk museum over de burgeroorlog moet worden verplaatst. De wet waarin is vastgelegd dat de vlag voor het parlement moet staan, kan overigens alleen worden aangepast als tweederde van de vertegenwoordigers van beide kamers ermee instemmen.
Ook in andere zuidelijke staten gaan inmiddels stemmen op om de vlag te weren. De voorzitter van het Lagerhuis in Mississippi vindt dat het embleem uit de vlag van zijn staat moet worden gehaald. En in Virginia wil de gouverneur dat de vlag niet meer wordt gebruikt op gepersonaliseerde nummerborden.
Vlag weghalen
Verschillende Republikeinse presidentskandidaten, die proberen meer minderheden aan zich te binden, hebben zich inmiddels achter partijgenoot Haley geschaard. Onder anderen Jeb Bush, Rick Perry en Lindsey Graham (die afgelopen weekend nog voor was) spraken zich uit tegen het tonen van de vlag voor het parlement.
Vorige week zei president Obama al dat de vlag in het museum thuishoort. Ook Hillary Clinton, de belangrijkste presidentskandidaat bij de Democraten, is voor het weghalen van de vlag.
Enkele grote bedrijven tenslotte hebben aangegeven dat ze de vlag of producten met de vlag erop uit het assortiment halen. Het gaat onder meer om de winkels van Wal-Mart en Sears. Ook internetbedrijven eBay en Amazon halen items met de confederatievlag offline.