Een betoger roept de gouverneur op de confederatievlag af te schaffen
NOS Nieuws

Gouverneur South Carolina wil van omstreden vlag af

Gouverneur Nikki Haley van South Carolina wil dat de omstreden confederatievlag niet meer wordt gehesen op het terrein van het parlement van de staat. Dat heeft ze gezegd op een persconferentie. Tot nu toe verzette Haley zich tegen het verwijderen van de vlag bij overheidsgebouwen.

De Republikeinse gouverneur stond onder grote druk om daartoe te besluiten na de terreurdaad in Charleston, waarbij vorige week negen leden van een zwarte kerkgemeenschap werden doodgeschoten.

De dader, de 21-jarige Dylann Roof poseerde op zijn Facebookpagina met de confederatievlag, die door veel Amerikanen wordt beschouwd als een symbool van blanke overheersing. De vlag werd in de Amerikaanse burgeroorlog gebruikt door de zuidelijke troepen, die vochten voor het behoud van de slavernij.

Na het bloedbad in Charleston ontstond in Amerika een nationale discussie over het gebruik van de vlag. Ook president Obama zei dat hij ertegen is.

Het parlement van South Carolina moet met een tweederde meerderheid besluiten dat de vlag niet meer wordt gebruikt. Dat lijkt nu een formaliteit. Ze werd tijdens haar aankondiging omring door Republikeinen en Democraten en ontving een luid applaus toen ze zei dat "honderdvijftig jaar na het einde van de burgeroorlog de tijd is gekomen om er afscheid van te nemen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl