Obama mengt zich in 'Confederate flag'-discussie
President Obama vindt dat de 19e-eeuwse 'Confederate flag' in een museum thuishoort en niet bij overheidsgebouwen in South Carolina hoort te wapperen. Hij neemt daarmee stelling in een oude discussie die door de terreuraanslag in Charleston een nieuwe impuls heeft gekregen.
Veel Amerikanen zien de vlag als een symbool van onderdrukking van zwarten door blanke Amerikanen. De zuidelijke, ofwel Geconfedereerde Staten voerden de vlag tussen 1861 en 1865 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De zuidelijke staten scheidden zich toen af van het noorden, onder meer omdat ze de slavernij niet wilden afschaffen.
In de twintigste eeuw werd de vlag een symbool van blanke racisten. Zo tooide de Ku Klux Klan zich met de Confederate Navy Jack, de vlag van de marine van de zuidelijke staten. Dylann Roof, de dader van de aanslag in Charleston, poseerde op zijn Facebook-pagina op een auto met een kentekenplaat met vlaggen van zuidelijke staten uit de tijd van de burgeroorlog.
Mede daarom willen veel Amerikanen dat de vlag nu uit het straatbeeld van South Carolina verdwijnt. Er is een petitie gestart die al door 100.000 mensen is getekend. Als dat er 125.000 zijn, wordt de petitie overhandigd aan het staatsparlement en de gouverneur. Op Twitter gaan soortgelijke oproepen rond met de hashtags #TakeltDown en #ConfederateFlag.
Voorstanders willen de vlag niet kwijt, omdat zij daarmee hun trots op de cultuur en geschiedenis van het zuiden tot uiting zeggen te kunnen brengen.
Obama sprak vanavond op een conferentie voor burgemeesters. Hij memoreerde dat burgemeester Reily van Charleston er helaas niet bij kon zijn, omdat die belangrijkere en treurigere taken thuis te doen had.
De president pleitte opnieuw voor strengere wapenwetten, die volgens hem telkens door het Congres worden geblokkeerd.