Foto's en 'manifest' van schutter Charleston op internet gevonden
Online zijn foto's en een manifest gevonden van de Amerikaanse man die donderdag negen mensen doodschoot in een kerk in Charleston, melden Amerikaanse media.
Het staat niet vast dat de schutter, de 21-jarige Dylann Storm Roof, de foto's en de tekst zelf online heeft gezet, maar daar lijkt het wel op. De website met de foto's en de tekst werd in februari onder de naam Dylann Roof geregistreerd. De FBI onderzoekt of Roof het manifest online zette.
Vlag verbrand
Op de foto's poseert Roof met vuurwapens en symbolen van een veronderstelde blanke superioriteit zoals de vlag van de zuidelijke staten en verwijzingen naar het nazisme. Ook staat Roof afgebeeld terwijl hij een Amerikaanse vlag verbrandt en erop spuugt. Hij schrijft dat "patriottisme een lachertje is", omdat "mensen doen alsof ze ergens trots op kunnen zijn terwijl er dagelijks blanken worden vermoord".
Roof heeft daarnaast foto's gemaakt van bezoekjes aan plekken die een band hebben met de beladen geschiedenis van het land, zoals plantages, begraafplaatsen van zwarten en van Zuidelijke soldaten uit de Amerikaanse Burgeroorlog.
Politiemoord
In het manifest zet de schrijver uiteen waarom hij vindt dat blanken de wapens moeten opnemen tegen zwarten en Hispanics. Hij schrijft dat de rel rond de dood van Trayvon Martin, een zwarte tiener die in 2012 werd doodgeschoten door een blanke burgerwacht, hem bewust maakte van het 'gevaar' dat zwarten vormen voor blanken.
Door zich in dit soort racistisch geweld te verdiepen kwam Roof er naar eigen zeggen achter dat juist blanken vaak het slachtoffer zijn. "Waarom werd de zaak-Trayvon Martin uitvergroot in het nieuws, terwijl honderden moorden op blanken door zwarten werden genegeerd?"
Haast
In het manifest wordt rassenscheiding verdedigd en opgeroepen tot drastische actie. In het laatste deel van de tekst, onder de kop 'Verklaring', schrijft de opsteller geen keuze te hebben. Hij noemt Charleston een logische plek voor een aanslag, gezien de geschiedenis van de stad die van oudsher veel Afro-Amerikaanse inwoners heeft.
De auteur besluit met de mededeling dat deze tekst in grote haast is geschreven: "Vergeef me de typefouten, ik had geen tijd meer om het nog eens over te lezen".