NOS Op3 Binnenland Buitenland Aangepast

NOS op 3 Kort Nieuws

Scroll je door het laatste nieuws.

Liveblog gesloten
 • Mensenhandelaren schieten op Italiaanse marine

  De Italiaanse kustwacht redde de afgelopen dagen al duizenden vluchtelingen AFP

  Mensensmokkelaars hebben op de Middellandse Zee het vuur geopend op een Italiaans marineschip. De bemanning was net bezig was om bootvluchtelingen aan boord te halen. De smokkelaars zaten op een schip dat ze eerder gekaapt hadden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

  "Het doel van de smokkelaars was om de rubberboten, waarmee de vluchtelingen de oversteek proberen te maken, terug te krijgen", zegt correspondent Rop Zoutberg. Die boten worden anders onklaar gemaakt, zodat ze niet nog een keer kunnen worden gebruikt.

 • Negen hoogleraren steunen Louise

  Negen hoogleraren op de UvA en tientallen andere medewerkers van de UvA en HvA hebben in een petitie hun steun uitgesproken voor UvA-collegevoorzitter Louise Gunning. "Hierbij nemen wij expliciet stelling tegen het standpunt van een groep van onze collega’s die menen dat het College van Bestuur van de UvA/HvA zou moeten aftreden", schrijven ze. "Wij zijn trots op onze instellingen, die tot de sterkste van Europa behoren, en beschouwen de vaak negatieve berichtgeving over de UvA van de afgelopen tijd dan ook als betreurenswaardig eenzijdig."

 • Opnieuw 400 migranten verdronken voor Italië

  Ongeveer 400 bootvluchtelingen zijn verdronken in een poging de Italiaanse kust te bereiken. De vluchtelingen waren onderweg uit Libië.

  Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee ANP

  De Italiaanse kustwacht heeft alleen al de afgelopen vier dagen ruim 7000 mensen gered. De opvarenden probeerden allemaal de oversteek te maken van Noord-Afrika naar Europa.

 • Waarom #Viva trending topic is

  Trending topic op dit moment: #Viva. En dat allemaal door het artikel Tien redenen om een donkere man te daten. Redenen waren onder meer "zijn zachte, volle lippen zoenen heerlijk" en "je zat er vast al op te wachten: zijn piemel". Na een storm van kritiek op Twitter heeft Viva het artikel offline gehaald en excuses aangeboden. Het artikel is nog wel op het forum te lezen. 

 • Vliegende putdeksel op beeld

  Terwijl op straat een man geïnterviewd wordt, klinkt een keiharde knal. Het opmerkelijk gevolg is een vliegende putdeksel. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vliegend putdeksel na harde explosie

  Oorzaak is een ondergrondse brand, waardoor de druk in het riool te groot werd. Het was niet de eerste knal, eerder waren er ook al explosies. Om die reden was zowel de brandweer als de cameraman in de straat.

 • Opnieuw herdenking MH17, een jaar na de ramp

  Een jaar na de vliegtuigramp met MH17 in Oost-Oekraïne zal er opnieuw een herdenking zijn in Nieuwegein. De herdenking op 17 juli is een initiatief van de nabestaanden. Het Rijk betaalt de kosten. 

 • Baas mag niet meer zomaar 'nee' zeggen tegen thuiswerken

  Thuiswerken wordt een recht. Na de Tweede Kamer geeft nu ook de Eerste Kamer groen licht voor een wet die dat regelt. 

  Het is nu zo dat werknemers alleen maar kunnen hopen dat hun baas het goed vindt dat ze thuis werken. Straks kan de werkgever dat verzoek alleen nog maar met een goede reden afwijzen; zeggen dat thuiswerken bij het bedrijf "nu eenmaal niet de gewoonte is", kan niet langer.

 • Juich nooit te vroeg...

  De Amerikaanse atleet Tanguy Pepiot had tijdens een universiteitswedstrijd op de steeplechase de finish in zicht. Dus remde hij wat af en gebaarde dat het publiek alvast voor hem moest juichen. Hij had alleen niet door dat een andere renner, Meron Simon, hem op de hielen zat. Simon maakte gebruik van Pepiots onoplettendheid en wist op het nippertje de wedstrijd nog te winnen. 

 • Langer wachten op een sociale huurwoning

  Doordat steeds meer mensen voorrang hebben op wachtlijsten voor een huis van woningcorporaties, moeten 'gewone' mensen langer wachten. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS onder de bijna 400 Nederlandse woningcorporaties. 

  De mensen met een urgentieverklaring hebben bijvoorbeeld een psychiatrisch verleden, moeten vanwege hun leeftijd naar een aangepast huis of zijn gevlucht naar Nederland. Minister Blok zegt in een reactie dat hij wil zorgen voor meer huizen. 

 • Hillary uitgenodigd voor homohuwelijk

  De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton mag op de bruiloft van het homostel uit haar campagnevideo komen. Ze kreeg de uitnodiging via een tweet. Clinton heeft nog niet laten weten of ze daadwerkelijk komt. 

 • Het is officeel: de zomer is er

  De Bilt tikte de 20 graden aan en dat betekent dat de eerste landelijke warme dag van dit jaar een feit is. De eerste 20 graden zetten Eindhoven en Maastricht al 10 april op hun naam, maar toen werd die temperatuur dus nog niet door heel het land gemeten. 

  Het goede nieuws is dat het morgen nóg wat warmer wordt. Het betekent wel wat minder goed nieuws voor hooikoorts-patiënten, want die hebben waarschijnlijk de komende dagen meer last.

 • 'Foute wissel' bij Buckingham Palace

  Normaal is de wisseling van de wacht voor het Britse Buckingham Palace een zeer gecontroleerd (en best stijf) moment. Maar vandaag liep het anders:

 • Explosie op woonboot Wormer lijkt aanslag

  De explosieven op de woonboot in Wormer, waar gisteren een grote ontploffing was, zijn er waarschijnlijk expres neergelegd. Dat zegt de politie, die rekening houdt met een aanslag. 

  De bewoner van de boot kwam bij de explosie om het leven. Zijn vriendin raakte zwaargewond. 

  ANP

  De broer van het slachtoffer zou lid zijn van motorclub Satudarah. De politie wil verder nog niets kwijt over het onderzoek.

 • 'Ik weet niet of ik dit wel voor u wil vertalen'

  Wat zou jij doen? Een racistisch Facebookbericht vertalen voor iemand die nog niet weet wat er staat? 

  Dat is - indirect - de vraag die mensen in dit experiment voorgeschoteld kregen. De meesten weigerden de tekst aan de man voor te lezen. Het filmpje is bedoeld als promotie voor een Litouwse website, die adviezen geeft over hoe je online kan reageren op racistische of homofobe opmerkingen.

 • Mumford & Sons bekritiseren Tidal

  De leden van Mumford & Sons hebben zich negatief uitgelaten over de streamingdienst Tidal. Ze ergeren zich vooral aan de rijke artiesten als Jay Z en Beyoncé die achter de dienst zitten.

  We hadden ons niet aangesloten, zelfs niet als ze erom hadden gevraagd.

  Frontman Marcus Momford

  De streamingdienst Tidal werd kort geleden gelanceerd en concurreert met andere diensten als Spotify en Deezer. Muziekstreamingdiensten winnen snel aan populariteit. Het afgelopen jaar waren ze goed voor een derde van de omzet in de Nederlandse muziekindustrie.

  Mumford & Sons EPA