liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort Nieuws

liveblog gesloten

Mensenhandelaren schieten op Italiaanse marine

De Italiaanse kustwacht redde de afgelopen dagen al duizenden vluchtelingen

Mensensmokkelaars hebben op de Middellandse Zee het vuur geopend op een Italiaans marineschip. De bemanning was net bezig was om bootvluchtelingen aan boord te halen. De smokkelaars zaten op een schip dat ze eerder gekaapt hadden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

"Het doel van de smokkelaars was om de rubberboten, waarmee de vluchtelingen de oversteek proberen te maken, terug te krijgen", zegt correspondent Rop Zoutberg. Die boten worden anders onklaar gemaakt, zodat ze niet nog een keer kunnen worden gebruikt.

Negen hoogleraren steunen Louise

Negen hoogleraren op de UvA en tientallen andere medewerkers van de UvA en HvA hebben in een petitie hun steun uitgesproken voor UvA-collegevoorzitter Louise Gunning. "Hierbij nemen wij expliciet stelling tegen het standpunt van een groep van onze collega’s die menen dat het College van Bestuur van de UvA/HvA zou moeten aftreden", schrijven ze. "Wij zijn trots op onze instellingen, die tot de sterkste van Europa behoren, en beschouwen de vaak negatieve berichtgeving over de UvA van de afgelopen tijd dan ook als betreurenswaardig eenzijdig."

Opnieuw 400 migranten verdronken voor Italië

Ongeveer 400 bootvluchtelingen zijn verdronken in een poging de Italiaanse kust te bereiken. De vluchtelingen waren onderweg uit Libië.

Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee

De Italiaanse kustwacht heeft alleen al de afgelopen vier dagen ruim 7000 mensen gered. De opvarenden probeerden allemaal de oversteek te maken van Noord-Afrika naar Europa.

Waarom #Viva trending topic is

Trending topic op dit moment: #Viva. En dat allemaal door het artikel Tien redenen om een donkere man te daten. Redenen waren onder meer "zijn zachte, volle lippen zoenen heerlijk" en "je zat er vast al op te wachten: zijn piemel". Na een storm van kritiek op Twitter heeft Viva het artikel offline gehaald en excuses aangeboden. Het artikel is nog wel op het forum te lezen.

Vliegende putdeksel op beeld

Terwijl op straat een man geïnterviewd wordt, klinkt een keiharde knal. Het opmerkelijk gevolg is een vliegende putdeksel.

Vliegend putdeksel na harde explosie

Oorzaak is een ondergrondse brand, waardoor de druk in het riool te groot werd. Het was niet de eerste knal, eerder waren er ook al explosies. Om die reden was zowel de brandweer als de cameraman in de straat.

Opnieuw herdenking MH17, een jaar na de ramp

Een jaar na de vliegtuigramp met MH17 in Oost-Oekraïne zal er opnieuw een herdenking zijn in Nieuwegein. De herdenking op 17 juli is een initiatief van de nabestaanden. Het Rijk betaalt de kosten.

Baas mag niet meer zomaar 'nee' zeggen tegen thuiswerken

Thuiswerken wordt een recht. Na de Tweede Kamer geeft nu ook de Eerste Kamer groen licht voor een wet die dat regelt.

Het is nu zo dat werknemers alleen maar kunnen hopen dat hun baas het goed vindt dat ze thuis werken. Straks kan de werkgever dat verzoek alleen nog maar met een goede reden afwijzen; zeggen dat thuiswerken bij het bedrijf "nu eenmaal niet de gewoonte is", kan niet langer.

Juich nooit te vroeg...

De Amerikaanse atleet Tanguy Pepiot had tijdens een universiteitswedstrijd op de steeplechase de finish in zicht. Dus remde hij wat af en gebaarde dat het publiek alvast voor hem moest juichen. Hij had alleen niet door dat een andere renner, Meron Simon, hem op de hielen zat. Simon maakte gebruik van Pepiots onoplettendheid en wist op het nippertje de wedstrijd nog te winnen.

Langer wachten op een sociale huurwoning

Doordat steeds meer mensen voorrang hebben op wachtlijsten voor een huis van woningcorporaties, moeten 'gewone' mensen langer wachten. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS onder de bijna 400 Nederlandse woningcorporaties.

De mensen met een urgentieverklaring hebben bijvoorbeeld een psychiatrisch verleden, moeten vanwege hun leeftijd naar een aangepast huis of zijn gevlucht naar Nederland. Minister Blok zegt in een reactie dat hij wil zorgen voor meer huizen.

Hillary uitgenodigd voor homohuwelijk

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton mag op de bruiloft van het homostel uit haar campagnevideo komen. Ze kreeg de uitnodiging via een tweet. Clinton heeft nog niet laten weten of ze daadwerkelijk komt.

Het is officeel: de zomer is er

De Bilt tikte de 20 graden aan en dat betekent dat de eerste landelijke warme dag van dit jaar een feit is. De eerste 20 graden zetten Eindhoven en Maastricht al 10 april op hun naam, maar toen werd die temperatuur dus nog niet door heel het land gemeten.

Het goede nieuws is dat het morgen nóg wat warmer wordt. Het betekent wel wat minder goed nieuws voor hooikoorts-patiënten, want die hebben waarschijnlijk de komende dagen meer last.

'Foute wissel' bij Buckingham Palace

Normaal is de wisseling van de wacht voor het Britse Buckingham Palace een zeer gecontroleerd (en best stijf) moment. Maar vandaag liep het anders:

Explosie op woonboot Wormer lijkt aanslag

De explosieven op de woonboot in Wormer, waar gisteren een grote ontploffing was, zijn er waarschijnlijk expres neergelegd. Dat zegt de politie, die rekening houdt met een aanslag.

De bewoner van de boot kwam bij de explosie om het leven. Zijn vriendin raakte zwaargewond.

De broer van het slachtoffer zou lid zijn van motorclub Satudarah. De politie wil verder nog niets kwijt over het onderzoek.

'Ik weet niet of ik dit wel voor u wil vertalen'

Wat zou jij doen? Een racistisch Facebookbericht vertalen voor iemand die nog niet weet wat er staat?

Dat is - indirect - de vraag die mensen in dit experiment voorgeschoteld kregen. De meesten weigerden de tekst aan de man voor te lezen. Het filmpje is bedoeld als promotie voor een Litouwse website, die adviezen geeft over hoe je online kan reageren op racistische of homofobe opmerkingen.

Mumford & Sons bekritiseren Tidal

De leden van Mumford & Sons hebben zich negatief uitgelaten over de streamingdienst Tidal. Ze ergeren zich vooral aan de rijke artiesten als Jay Z en Beyoncé die achter de dienst zitten.

We hadden ons niet aangesloten, zelfs niet als ze erom hadden gevraagd.

Frontman Marcus Momford

De streamingdienst Tidal werd kort geleden gelanceerd en concurreert met andere diensten als Spotify en Deezer. Muziekstreamingdiensten winnen snel aan populariteit. Het afgelopen jaar waren ze goed voor een derde van de omzet in de Nederlandse muziekindustrie.

Mumford & Sons

Asielzoekers moeten weg uit de Pijp

Het tentenkamp bij de Tolstraat in Amsterdam-Zuid

De politie in Amsterdam is even na 15.00 uur begonnen met het weghalen van tentjes van uitgeprocedeerde asielzoekers in De Pijp. De asielzoekers zijn afkomstig uit de Vluchtgarage en hoopten zeker een week op het terrein te blijven. De gemeente zegt dat het opzetten van tenten en het slapen in de openbare ruimte niet is toegestaan.

AT5 is live bij de ontruiming:

Gaswinning bij Loppersum beperkt

In en rond Loppersum mag voorlopig alleen gas worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is of de leveringszekerheid in gevaar is. De Raad van State heeft dat beslist. De gaswinning wordt niet geheel stopgezet. De uitspraak is een voorlopige; later dit jaar volgt een definitieve uitspraak als de klachten van alle partijen zijn behandeld.

Groningers protesteren tegen de gaswinning

Twee mango's? Dat is dan 2400 euro alstublieft

Een Japanner heeft op een veiling zo'n 2400 euro afgetikt voor de twee eerste mango's van het seizoen. De zogenoemde Taiyo no Tamago-mango (ei van de zon) is de meest gewilde soort van het land. Dat komt doordat de vruchten zo groot en zoet zijn. Een doos met twee stuks kost normaal zo'n 160 euro.

Japanner betaalt 2400 euro voor twee mango's

Installateurs ontdekken poema in kruipruimte

Amerikaanse installateurs hebben in Californië een poema gevonden in een kruipruimte onder een huis. De mannen installeerden een beveiligingssysteem toen ze het dier zagen. De poema had niets door en bleef lekker zitten waar hij zat.

Installateurs ondekken poema in kruipruimte

Dierenverzorgers proberen het beestje met een tennisracket uit de kruipruimte te jagen, zodat hij weer terug kan keren in de natuur.

​#‎Lunchbite:‬ een potje Game of Thrones

Droom jij ervan op de Iron Throne te zitten? De droom van deze fan ging nog net iets verder...

Pool wil zwaardvechten met Britse politicus

Ik wil dat we elkaar ontmoeten in Hyde Park. Met ons zwaard.

Yanek Zylinski

Met deze woorden heeft de in Londen woonachtige Pool Yanek Zylinski politicus Nigel Farage uitgedaagd tot een ouderwets duel. Aanleiding zijn de negatieve uitlatingen van de UKIP-leider over immigranten. Zylinski was die zat, en daagt Farage nu uit:

Poolse prins daagt Nigel Farage

De leider van UKIP noemde het zwaard van Zylinski indrukwekkend, maar is niet van plan om op het aanbod in te gaan.

Notitieboekje codekraker WO II brengt ruim een miljoen dollar op

Een wiskundig notitieboekje is gister in New York geveild voor meer dan een miljoen dollar. Het was niet zomaar een notitieboekje, maar dé 56 pagina's van de Britse genie Alan Turing.

Hij kraakte tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code, waardoor de oorlog eerder ten einde kwam. Lange tijd bleven z'n prestaties anoniem, maar mede door de film The Imitation Game kreeg z'n verhaal bekendheid. Zijn berekeningen schreef hij tijdens de oorlog op in een notitieboekje.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Esther Gerritsen schrijft boekenweekgeschenk

Schrijfster Esther Gerritsen

Esther Gerritsen schrijft het boekenweekgeschenk van volgend jaar, is zojuist bekendgemaakt. De schrijfster vindt het een mooie kans.

Gerritsen schrijft al vijftien jaar lang verhalenbundels en romans. Ook is ze columnist van de VPRO Gids. Als schrijfster van het boekenweekgeschenk volgt ze de Belg Dimitri Verhulst op. Het geschenk verschijnt in maart volgend jaar. Het thema van de Boekenweek wordt later bekendgemaakt.

Drone onderschept bij Huis ten Bosch

De politie heeft gisteravond een drone bij paleis Huis ten Bosch in Den Haag onderschept. Agenten betrapten de bestuurder van het onbemande vliegtuigje op heterdaad.

In de buurt van paleis Huis ten Bosch is het verboden om met een drone rond te vliegen. Het is onduidelijk wat de man van plan was. Hij is aangehouden en krijgt een proces verbaal.

De inbeslaggenomen drone

Zeldzame dode walvis gevonden in Australië

Het lichaam van een dode Omurawalvis is aangespoeld op een strand in Australië. Dat is bijzonder, omdat er nog weinig bekend is over deze walvissoort.

In 2003 is er in wetenschappelijke tijdschriften pas voor het eerst geschreven over de Omura's. Het is onduidelijk hoeveel van deze walvissen rondzwemmen op aarde.

Deze vondst is van groot belang voor walviswetenschappers in West-Australië, maar ook voor onderzoekers wereldwijd.

De West-Australische minister van milieu

Man steekt uitsmijter aan

Een man was op z'n zachtst gezegd niet blij toen hij een bar in de Amerikaanse staat Florida werd uitgezet. Hij ging naar huis, maar kwam later terug met een kop benzine. Die benzine gooide hij over de uitsmijter van de bar. Na een korte vechtpartij, gebruikte de man een aansteker om de uitsmijter in brand te steken.

De man werd de bar uitgezet omdat hij niet met contant geld of een pinpas kon betalen. De uitsmijter is naar het ziekenhuis gebracht met ernstige brandwonden. Naar de man wordt nog gezocht.

'Meer robots in Europa'

Een robot tilt een deel van een auto in de juiste positie om die verder in elkaar te zetten

Minister Kamp wil meer robots in Europa. Dat zegt hij vandaag op de grootste industriebeurs ter wereld, in Hannover.

Volgens Kamp moet Europa meer werk maken van digitalisering, zoals robots en 3D-printen. Dat kan de Europese economie flink wat opleveren, zegt de minister. Zo'n 110 miljard euro per jaar. Nederland is de eerste helft van volgend jaar voorzitter van de Europese Unie. De minister wil dat de digitale economie dan een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda wordt.

'Berichtje aan papa in de ruimte'

De vader van Stephanie is astronaut in het internationale ruimtestation ISS. Zijn dochter wil haar vader verrassen door hem vanaf de aarde een bericht te laten lezen. Een groot automerk hielp haar (en hield daar zelf een mooie reclame aan over). Elf auto's maakten een een zandspoor van 5,5 kilometer. Uiteindelijk stond er: 'Steph ♥ jou!'.

Het spoor is zo groot dat Stephanie's vader het vanuit de ruimte kon lezen. Daarnaast brak het een Guinness World Record: het is 'het grootste bandenspoor ter wereld'.

'Achtergrond bureaublad veranderen is cybercrime'

Een Amerikaanse 14-jarige scholier dacht voor de grap de achtergrond van het bureaublad van z'n leraar te veranderen. Maar de schooldirectie lachte niet met 'm mee: hij zou het computernetwerk van de school hebben gehackt en is aangegeven bij de politie. Hij moet nog voor de rechter verschijnen.

Sommigen zeggen dat dit gewoon een pubergrap is, maar wie weet wat de scholier nog meer van plan was.

Woordvoerder van de school in Florida

Volgens de scholier is het heel makkelijk om in te loggen op een lerarenaccount, omdat het wachtwoord de achternaam van de leraar is. Zo plaatste hij een plaatje van twee kussende mannen als achtergrond bij een van zijn leraren. De school heeft hem aangegeven, en tien dagen geschorst. Ook zijn ze bezig de wachtwoorden van het netwerk te veranderen.

Wordt dit het grootste surfboard ter wereld?

Een bedrijf uit de Amerikaanse staat Californië doet een poging het grootste surfboard ter wereld te bouwen. Het board moet bijna 13 meter lang worden en meer dan 3 meter breed. Het doel is het wereldrecord met-zoveel-mogelijk-mensen-op-een-surfboard breken. Om dat te doen moeten 62 mensen meer dan 10 seconden op het board surfen. De wereldrecordpoging is in juni.

Hieronder poseren de ontwerpers met hun creatie:

Veel cybercrime komt door ons kikkerlandje

 

Veel cybercrime gaat over Nederlandse servers, blijkt uit een rapport van beveiliger Symantec. In Europa staat Nederland op nummer 1, wereldwijd staat ons land op plek 4. Alleen servers in de Verenigde Staten, China en India verwerken meer cybercriminaliteit.

Nederland staat zo hoog omdat de digitale infrastructuur van hoge kwaliteit is. Daarnaast ligt in Amsterdam een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Veel verkeer uit het buitenland gaat via dat punt. Niet al die cybercrime vindt dus ook in Nederland plaats.

Misschien toch vloeibaar water op Mars

Misschien is er toch nog vloeibaar water op Mars, zegt een groep wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. Als het zo is, gaat het om een klein beetje en is het water waarschijnlijk maar een korte tijd vloeibaar. De onderzoekers hebben een type zoutkorrel ontdekt dat het water zo kan opwarmen dat het vloeibaar wordt. Maar dat gebeurt alleen onder bepaalde omstandigheden: 's nachts en net na het opkomen van de zon in de winter.

​'Boko Haram ontvoerde 2000 vrouwen'

'Pijnlijk dat we wakker worden en onze meisjes niet terug zijn'

In Nigeria zijn het afgelopen jaar zeker 2000 vrouwen en meisjes het slachtoffer geworden van de terreurgroep Boko Haram. Volgens Amnesty International zijn ze ontvoerd, verkracht en uitgehuwelijkt.

Het is precies een jaar geleden dat 219 meisjes uit een internaat werden ontvoerd. Ze zijn nog altijd spoorloos. In de hoofdstad Abuja heeft de actiegroep 'Bring back our girls' een stille tocht gehouden om aandacht te vragen voor de ontvoerde meisjes.

Vliegtuig keert terug om man in ruim

Een piloot van Alaska Airlines was net weg van de luchthaven van Seattle, toen hij gebonk onder zich hoorde. Hij keerde terug naar het vliegveld, waar bleek dat er nog een platformmedewerker tussen de vracht zat, die in slaap was gevallen. De man is ongedeerd.

Kamerlid GroenLinks boos op Kamervoorzitter

GroenLinks-Kamerlid Voortman in de Tweede Kamer

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks haalt flink uit naar Kamervoorzitter Van Miltenburg. Linda Voortman vindt dat ze onterecht is beschuldigd van het lekken van namen voor de functie van Nationale Ombudsman (hier meer). Dat schrijft ze in een brief aan het bestuur van de Kamer, die ook bij Nieuwsuur belandde.

Dat er mensen in de Kamer rondlopen die informatie uit een vertrouwelijk gesprek verdraaien en doorgeven aan De Telegraaf met als enig doel om mij en mijn fractie te beschadigen, heeft mij gechoqueerd.

Linda Voortman

Voortman heeft vandaag een gesprek met Van Miltenburg.

Uitgeprocedeerde asielzoekers sliepen vannacht in tenten

Gisteren verlieten de uitgeprocedeerde asielzoekers vrijwillig de Vluchtgarage in Amsterdam, vannacht sliepen ze in tenten. Er werd gekozen voor een veldje in de Pijp, privéterrein waar de politie hen niet kan oppakken. Het overnachten in tentjes is een statement naar de gemeente Amsterdam. Die biedt de groep een zogeheten bed-, bad- en broodvoorziening, maar dat willen veel vluchtelingen niet omdat ze dan overdag alsnog op straat staan.